Οργή ΟΗΕ για τη συμφωνία μεταφοράς μεταναστών Βρετανίας-Ρουάντας – «Δεν είναι εμπορεύματα»

Η συμφωνία των 120 εκατομμυρίων λιρών της βρετανικής κυβέρνησης με τη Ρουάντα για την αποστολή αιτούντων άσυλο στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής προκάλεσε την «απογοητευμένη» αντίδραση της υπηρεσίας προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, η οποία προέτρεψε τις δύο χώρες να το ξανασκεφτούν.

Η συμφωνία προβλέπει να δοθούν σε έναν απροσδιόριστο αριθμό αιτούντων άσυλο εισιτήρια απλής μετάβασης στη Ρουάντα, όπου θα διεκπεραιωθούν τα αιτήματά τους.

«Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες παραμένει σθεναρά αντίθετη σε ρυθμίσεις που επιδιώκουν τη μεταφορά προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες ελλείψει επαρκών διασφαλίσεων και προτύπων. Τέτοιες ρυθμίσεις απλώς μετατοπίζουν τις ευθύνες για το άσυλο, αποφεύγουν τις διεθνείς υποχρεώσεις και είναι αντίθετες με το γράμμα και το πνεύμα της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες», δήλωσε η Τζίλιαν Τριγκς από την Ύπατη Αρμοστεία.

«Οι άνθρωποι που φεύγουν από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και τις διώξεις αξίζουν συμπόνια και ενσυναίσθηση. Δεν πρέπει να διαπραγματεύονται σαν εμπορεύματα και να μεταφέρονται στο εξωτερικό για επεξεργασία», πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες επεσήμανε επίσης ότι η πλειονότητα των προσφύγων στη Ρουάντα αυτή τη στιγμή ζει σε καταυλισμούς με ελάχιστες ευκαιρίες πρόσβασης σε εργασία και βασικές υπηρεσίες.

Εν τω μεταξύ, η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, σχολίασε ότι η συμφωνία «διατρέχει τον κίνδυνο να υπονομεύσει σοβαρά το παγκόσμιο σύστημα διεθνούς προστασίας».

Οι δύο κυβερνήσεις επιδιώκουν να παρουσιάσουν τη συμφωνία ως έναν τρόπο για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της Ρουάντα και ως μέσο για τον περιορισμό της εμπορίας ανθρώπων και την αποτροπή των ανθρώπων από το να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μάγχη.

Benjamin Fox

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email