Οι Τσέχοι κατασκευαστές όπλων κάνουν χρυσές δουλειές εν μέσω παγκόσμιων εντάσεων

Από Ondřej Plevák | EURACTIV.cz | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Οι τσεχικοί κατασκευαστές όπλων ευημερούν και καταγράφουν πωλήσεις ρεκόρ ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και των αυξημένων παγκόσμιων εντάσεων, σύμφωνα με τα τσεχικά μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τσεχικές εταιρείες του τομέα ανέφεραν ρεκόρ πωλήσεων πέρυσι, όπως η Colt CZ, η οποία σημείωσε κέρδη σχεδόν 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Novinky.cz.

Η Omnipol και ο Τσεχοσλοβακικός Όμιλος (CSG) σημείωσαν επίσης πολύ καλό τζίρο για το 2023. Η ανάπτυξη της τελευταίας οφείλεται κυρίως στην παραγωγή πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος και στρατιωτικού εξοπλισμού εδάφους. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της κατευθύνθηκε σε χώρες του ΝΑΤΟ και ένα σημαντικό μερίδιο στην Ουκρανία.

Ο όμιλος STV Arms Group, επιπλέον, συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή πυρομαχικών, ιδίως πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο συνολικός όγκος παραγωγής σε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις παραγωγής της έχει δεκαπλασιαστεί περίπου. Οι περισσότερες από τις παραδόσεις πηγαίνουν στην Ουκρανία, είτε απευθείας είτε μέσω ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυβερνητικών προγραμμάτων, καθώς και στον τσεχικό στρατό και σε άλλους στρατούς του ΝΑΤΟ.

Η ανάπτυξη της τσεχικής βιομηχανίας όπλων θα πρέπει επίσης να βοηθηθεί από την περσινή απαίτηση του τσεχικού κράτους να δαπανά τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα κάθε χρόνο.

Και οι εταιρείες όπλων πιστεύουν ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον για τα προϊόντα τους ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι στρατοί του ΝΑΤΟ αδειάζουν τις αποθήκες τους και αναζητούν αποθέματα.

Εν τω μεταξύ, η Τσεχία παραμένει σταθερά υπέρ της Ουκρανίας με τη γειτονική Σλοβακία να την κατηγορεί ότι έχει «συμφέρον» από τη συνέχιση του πολέμου.

Print Friendly, PDF & Email