Οι ρωσικές υποκλοπές κλυδωνίζουν Σολτς και προκαλούν ρήγμα στο NATO

Ρήγμα αξιοπιστίας και ασφάλειας εντός του NATO και κλυδωνισμούς στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του Όλαφ Σολτς προκαλεί η υπόθεση των ρωσικών υποκλοπών,

Ρήγμα αξιοπιστίας και ασφάλειας εντός του NATO και κλυδωνισμούς στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του Όλαφ Σολτς προκαλεί η υπόθεση των ρωσικών υποκλοπών, καθώς οι εξηγήσεις του Βερολίνου δεν πείθουν, ενώ οι αντιδράσεις του Λονδίνου δείχνουν ότι τα στοιχεία που διέρρευσαν είναι έγκυρα και προδίδουν ανησυχία για το ενδεχόμενο οι διαρροές να είναι πιο εκτεταμένες απ΄ότι φαίνεται σε πρώτη φάση.

Η αποκάλυψη υποκλαπεισών συνομιλιών της Γερμανίας για την Ουκρανία από τη Ρωσία εκτός από την Ρωσία, προκαλεί κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση Σολτς και ρήγμα αξιοπιστίας στο NATO, καθώς η Βρετανία ασκεί κριτική πολύ υψηλών τόνων κατά του Γερμανού καγκελάριου.

Η δυναμική των εξελίξεων είναι τέτοια που ενόψει ευρωεκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία επηρεάζοντας καταλυτικά την ατζέντα σε μια σειρά από μέτωπα. Η αντιπαράθεση, δε, Βρετανίας – Γερμανίας στη δημόσια σφαίρα και σε υψηλούς τόνους επιδέχεται πολλών ερμηνειών, αλλά δύσκολα θα μπορούσε να τεθεί στο πρίσμα της προσπάθειας αντιπληροφόρησης της Ρωσίας.

Με τον Μπάιντεν να καταγράφεται αποδυναμωμένος ενόψει εκλογών, τον Τραμπ σε άνοδο και τις άμυνες της Ουκρανίας επί κινδύνω, η Βρετανία φαίνεται να επιχειρεί να αναλάβει ρόλο κεντρικού συντονιστή και καθοδηγητή των συμμάχων στο μέτωπο κατά της Ρωσίας.

Ο συνδυασμός των παραπάνω σκιαγραφεί ένα ιδιαίτερα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό, στο οποίο παράγοντες όπως το εσωτερικό πολιτικό ρίσκο μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Η αντίδραση του Βερολίνου

«Η ηχογράφηση αυτή χρησιμοποιείται για να αποσταθεροποιηθεί» και να πληγεί «η ενότητα» της Γερμανίας, δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας κατηγόρησε το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επιδιώκει να «αποσταθεροποιήσει» τη χώρα, μετά τη δημοσιοποίηση από τη Ρωσία εμπιστευτικών συνομιλίών μεταξύ Γερμανών αξιωματικών σχετικά με παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

«Η ηχογράφηση αυτή χρησιμοποιείται για να αποσταθεροποιηθεί» και να πληγεί «η ενότητα» της Γερμανίας, δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους ενώπιον των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

«Πρόκειται σαφώς για υπονόμευση της ενότητάς μας (…), για πρόκληση πολιτικής διαίρεσης στο εσωτερικό και ελπίζω ειλικρινά ότι ο Πουτιν δεν θα τα καταφέρει και θα παραμείνουμε ενωμένοι», πρόσθεσε.

Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε παράλληλα ότι η Ρωσία διεξάγει έναν «πόλεμο πληροφοριών» με στόχο την πρόκληση διαιρέσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Γερμανού υπουργού Άμυνας στην δημοσιοποίηση που έγινε στην Ρωσία, ηχητικών αποσπασμάτων από μία συνάντηση υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων.

Οι συνομιλίες των Γερμανών αξιωματικών

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν την Παρασκευή μια 38λεπτη ηχογράφηση τηλεφωνικής συνομιλίας Γερμανών αξιωματικών στη διάρκεια της οποίας ακούγονται να συζητούν για όπλα για την Ουκρανία και για ένα ενδεχόμενο πλήγμα του Κιέβου σε γέφυρα στην Κριμαία. Ρώσοι αξιωματούχοι ζήτησαν εξηγήσεις.

Το Σάββατο, η Γερμανία έκανε λόγο για προφανή υποκλοπή και δήλωσε πως ερευνά το θέμα.

«Το επεισόδιο είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή υποκλοπή και δημοσιοποίηση μιας συνομιλίας … Είναι μέρος ενός πολέμου πληροφοριών τον οποίο διεξάγει ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε σήμερα ο Πιστόριους.

«Είναι μια υβριδική επίθεση παραπληροφόρησης. Αφορά τη διαίρεση. Αφορά την υπονόμευση της ενότητάς μας».

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Επίθεση Βρετανίας στη Γερμανία

«Τεράστια ντροπή και αμηχανία για το Βερολίνο» αναφέρει σε άρθρο του σήμερα ο Guardian αναφορικά με την υπόθεση υποκλοπών από τη Ρωσία απόρρητων στρατιωτικών συνομιλιών αξιωματικών των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ η Telegraph στον τίτλο άρθρου ανάλυσης γράφει: «Η ελίτ της Γερμανίας τρέχει φοβισμένη, ενώ ο Πούτιν σκορπίζει τον θάνατο στην Ουκρανία».

Αυτά είναι δύο από τα πιο ενδεικτικά αποσπάσματα του βρετανικού Τύπου σήμερα μετά την υποκλοπή συνομιλιών Γερμανών αξιωματούχων από τη Μόσχα. Ο έντονος σχολιασμός έγκειται στο γεγονός ότι η στάση της Γερμανίας θεωρείται προ πολλού ότι απειλεί την ευρύτερη ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο επηρεάζει πια άμεσα και το Λονδίνο.

Από την πλευρά του ο Βρετανός βουλευτής Τόμπιας Έλγουντ έκανε λόγο για «κατάφωρη κατάχρηση πληροφοριών», που μπορεί να βοηθήσει τελικά τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ σε αυστηρότερο τόνο ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας χαρακτήρισε τον Σολτς ως τον «λάθος άνθρωπο, στη λάθος θέση, τη λάθος στιγμή». Υπενθυμίζεται ότι ο Γούαλας παρέμεινε στη θέση του υπουργού Άμυνας για τέσσερα χρόνια παρά την -πρωτοφανή- αλλαγή Βρετανών πρωθυπουργών.

Το ίδια άποψη φαίνεται πως συμμερίζεται και ο βρετανικός λαός, με ζωντανή δημοσκόπηση της Daily Mail να δείχνει ότι το 82% των 2500 συμμετεχόντων θεωρεί ανεύθυνη την στάση της Γερμανίας, όπως αυτή προκύπτει από την διαρροή πληροφοριών.

Επισημαίνεται ότι Βρετανοί αξιωματούχοι, ακόμα και ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γκραντ Σαπς, έχουν ζητήσει να δοθεί βοήθεια για τον χειρισμό των πυραύλων Storm Shadow στην Ουκρανία, όμως επίσημα το «No 10», η βρετανική κυβέρνηση δηλαδή, έχει αποκλείσει την αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στην χώρα.

Δεν πείθουν οι ενέργειες της Γερμανίας

Κρίσιμο σημείο των διαρροών αποτελεί η υπόνοια ότι Βρετανία και Γαλλία έχουν στρατιώτες επί ουκρανικού εδάφους για τον χειρισμό πυραύλων. Το Γερμανικό υπουργείο Άμυνας εξήγγειλε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης έχει ξεκινήσει ήδη από τη Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας ενώ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για «σοβαρό περιστατικό» απορρίπτοντας εμφατικά οποιεσδήποτε ρωσικές αιτιάσεις.

Η στάση του Γερμανού καγκελαρίου όμως δεν έχει πείσει το Λονδίνο. Η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βρετανικής βουλής, Αλίσια Κερνς χαρακτήρισε την αναφορά ευαίσθητων στοιχείων που αφορούν τη Βρετανία ως «λανθασμένη, ανεύθυνη και χαστούκι προς τους συμμάχους». Η ίδια υπενθύμισε με τις δηλώσεις της και τη γενικότερη βρετανική επικριτική στάση απέναντι στην άρνηση της Γερμανίας να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο.

Έρευνα σε εξέλιξη

Ο Σολτς έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθούν πύραυλοι Taurus στην Ουκρανία, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Κιέβου, εκφράζοντας φόβους πως η Γερμανία θα μπορούσε έτσι να παρασυρθεί βαθύτερα στον πόλεμο που εξαπολύθηκε το Φεβρουάριο του 2022 από το Κρεμλίνο.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργότερα ότι πιστεύει πως υπεκλάπη μια εσωτερική συνομιλία ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, υπεκλάπη μια συνομιλία [μεταξύ αξιωματούχων της Πολεμικής Αεροπορίας]. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν έγιναν αλλαγές στην ηχογραφημένη ή απομαγνητοφωνημένη εκδοχή που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου στο Βερολίνο.

Στο απόσπασμα περιλαμβάνεται επίσης μία διπλωματικά ευαίσθητη αναφορά στους Βρετανούς οι οποίοι έχουν «μερικούς ανθρώπους επί του πεδίου» στην Ουκρανία, σχετικά με την ανάπτυξη των βρετανικών πυραύλων κρουζ Storm Shadow στη χώρα.

Print Friendly, PDF & Email