Οι πρώτες κινήσεις του Κασσελάκη και αυτές που έπονται

Τις πρώτες κινήσεις που σηματοδοτούν ανάληψη εξουσίας έκανε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τοποθετώντας πρόσωπα από τον στενό του κύκλο σε θέσεις κλειδιά. Η ταχεία στελέχωση του μηχανισμού, στόχο έχει να δείξει ετοιμότητα, εγρήγορση και αντανακλαστικά.

Τον έλεγχο του εβδόμου ορόφου στην Κουμουνδούρου και τη ροή πληροφοριών από και προς τη Βουλή επιχειρεί να εδραιώσει ο Στέφανος Κασσελάκης, τοποθετώντας πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος σε θέσεις κλειδιά. Εκτός όμως από τα πολιτικά στελέχη που θα αξιοποιήσει, ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει προσβάσεις και σε κύκλους τεχνοκρατών εντός και εκτός Ελλάδος που θα τον βοηθήσουν στην αναδιάρθρωση της αντιπολιτευτικής γραμμής.

Όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor ο Στέφανος Κασσελάκης επιλέγει πρόσωπα από τον πολύ στενό του κύκλο και επιχειρεί να δημιουργήσει δομές και δίκτυα που του δίνουν αίσθηση της κατάστασης που διαμορφώνεται και στέλνουν μήνυμα αλλαγής φρουράς. Πρώτα τοποθέτησε τον Μανώλη Καπνισάκη διευθυντή του γραφείου του, το οποίο στελεχώνει τάχιστα. Ο Μανώλης Καπνισάκης, δικηγόρος στο επάγγελμα, πάντως, δεν έχει αντιπάθειες στον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται αξιόπιστος και καθαρός.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει αιφνιδιαστικές κινήσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπου διατηρείται ως επικεφαλής ο Σωκράτης Φάμελλος, αν και τοποθετήθηκε διευθυντής ο Γιώργος Τσίπρας, αντικαθιστώντας τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που είχε τοποθετήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε η Δώρα Αυγέρη.

Ακολούθως, ανακατατάξεις αναμένονται στην Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος, την οποία αναμένεται να αναλάβει ο Νίκος Παππάς, αυτόνομα, με αναπληρωτή της επιλογής του, επισφραγίζοντας την ανεμπόδιστη σχέση εμπιστοσύνης με τον Στέφανο Κασσελάκη. Πιο βαθιές εκτιμάται ότι θα είναι οι αλλαγές στη σκιώδη κυβέρνηση, για τις οποίες θα ληφθούν υπόψη οι κοινοβουλευτικές επιδόσεις, ήτοι το έργο των βουλευτών σε όρους επερωτήσεων, παρεμβάσεων και ανάδειξης θεμάτων. Όπερ σημαίνει ότι προβεβλημένα στελέχη θα υποβαθμιστούν και άλλα θα επανακτήσουν χώρο. Υπ’ αυτό το πρίσμα προβλέπεται η μετατόπιση της Έφης Αχτσιόγλου είτε στα εργασιακά, είτε στην κοινωνική πολιτική, η αναβάθμιση του Παύλου Πολάκη και η οικειοθελής αδρανοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Αυτή τη στιγμή, ο Στέφανος Καασσελάκης εστιάζει στην αναδιάταξη του οργανογράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην οικονομική διεύθυνση του κόμματος, το οποίο αν και παραμένει υγιές δεν είναι πλέον εύρωστο λόγω της συρρίκνωσης της κοινοβουλευτικής του εκπροσώπησης. Σε αυτό το πλαίσιο αλλαγές κυοφορούνται στα κομματικά media την Αυγή και το Κόκκινο, τα οποία είχαν αντιταχθεί καθολικά στην υποψηφιότητά του Στέφανου Κασσελάκη.

Τα πρόσωπα που είδε ο Κασσελάκης

Πριν από τη συνάντηση του με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κασσελάκης είχε συνεργασία με τον βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, ενώ με την επιστροφή του το μεσημέρι στην Κουμουνδούρου είχε συνεργασία με τον Νίκο Παππά. Στην Κουμουνδούρου βρέθηκε σήμερα και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Στη συνάντηση Τσίπρα – Κασσελάκη τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευσε ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης και ο βουλευτής του κόμματος Βασίλης Κόκκαλης.

Ο Νίκος Παππάς, που είχε συνεργασία με τον Στέφανο Κασσελάκη φαίνεται ότι εδραιώσει ασφαλή και απρόσκοπτο δίαυλο επικοινωνίας και λαμβάνει έγκαιρη ενημέρωση για τις προθέσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πριν αυτές γίνουν κινήσεις. Έτσι, αναβαθμίζεται, αποκτά ρόλο πόλου και ενδιάμεσου και ενισχύει την εσωκομματική και ευρύτερη προστιθέμενη αξία του.

Τον Στέφανο Κασσελάκη προσπαθούν να προσεγγίσουν ευθέως ή μέσω τρίτων και παράγοντες που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Νίκος Φαραντούρης και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Αμφότεροι αντιπροσωπεύουν τη νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα η αξιοποίησή τους θα περιορίσει την επιρροή της Έφης Αχτσιόγλου στον ενεργό πυρήνα του κόμματος. Συνεπώς, τα στελέχη αυτά και ο μηχανισμός που εκπροσωπούν αναμένεται να παίξουν επίσης ρόλο προσεχώς.

Από το παζλ της επόμενης ημέρας δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος κινείται τόσο αυτόνομα, ως πόλος των συνδικαλιστών, όσο και σε συνεργασία με τον Νίκο Παππά, στο πλαίσιο της διεύρυνσης.

Χρήστος Φράγκου

Print Friendly, PDF & Email