Οι προτάσεις Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία στο εξασέλιδο έγγραφο

Το εξασέλιδο έγγραφο με τις προτάσεις Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία παρουσιάζει σήμερα η Καθημερινή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ελληνοκυπριακή πλευρά θέτει ως προϋπόθεση την κατάργηση των εγγυήσεων και την απόσυρση των στρατευμάτων.

Επίσης ζητά την αποδοχή της θέσης για ουσιαστικές εδαφικές αναπροσαρμογές.
Όταν ικανοποιηθούν αυτές οι θέσεις τότε θα ξανατεθεί το αίτημα της τ/κ πλευράς για μια θετική ψήφο σε όλα τα ομοσπονδιακά σώματα και θεσμούς.

Αναφέρεται ότι διασφαλίζεται η μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια αφού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ασκεί τις εξουσίες που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια.

Όσον αφορά στις εξουσίες που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στις ομόσπονδες πολιτείες, στο έγγραφο προτείνεται η εκχώρηση της προστασίας των αρχαιοτήτων, η πολιτιστική κληρονομιά, η αδειοδότηση ανασκαφών, η διαχείριση των ταμείων της Ε.Ε, η μετεωρολογία και η περιβαλλοντική πολιτική.

Όπως σημειώνεται η ιδιοκτησία της αρμοδιότητας παραμένει ομοσπονδιακή αλλά εκχωρείται και θα μπορεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ανακαλέσει εξουσίες όταν το κρίνει, μέσα από έναν συμφωνημένο μηχανισμό.

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι στόχος είναι η αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, η επίλυση των αδιεξόδων και διαφορών και η λειτουργικότητα του συστήματος που θα διασφαλίζει της συνέχιση των υποχρεώσεων της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ε.Ε.

πηγή: dialogos.com.cy

Print Friendly, PDF & Email