Οι πιο επικίνδυνες περιοχές για… δημοσιογράφους: 50 σκοτώθηκαν και 109… εξαφανίστηκαν το 2023

Συνολικά 50 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης σκοτώθηκαν λόγω των δημοσιογραφικών τους δραστηριοτήτων το 2023, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF).

Με διαφορά το πιο θανατηφόρο μέρος για τους δημοσιογράφους πέρυσι ήταν τα παλαιστινιακά εδάφη, όπου καταμετρήθηκαν 16 θάνατοι μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.
Με μεγάλη απόσταση ακολούθησε το Μεξικό με τέσσερις θανάτους που αναφέρθηκαν εκεί το 2023, τρεις στο Αφγανιστάν, τρεις στο Μπαγκλαντές, τρεις στο Λίβανο και δύο στο Καμερούν, την Ουκρανία και τις Φιλιππίνες, αντίστοιχα.

Ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε επίσης σε καθεμία από τις ακόλουθες χώρες: Αλβανία, Κίνα, Κολομβία, Ονδούρα, Ινδία, Λεσόθο, Μάλι, Μοζαμβίκη, Παραγουάη, Ρουάντα, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Ηνωμένες Πολιτείες. Εν τω μεταξύ, 109 άνθρωποι καταγράφηκαν ως «εξαφανισμένοι» πέρυσι, με τους περισσότερους στο Μεξικό (34), τη Συρία (9), τη Ρωσία (6), το Πακιστάν (6), τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (5) και το Κοσσυφοπέδιο. (5).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι οι θάνατοι επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης αναφέρονται μόνο για εκείνους των οποίων ο θάνατος επιβεβαιώθηκε από την RSF για σύνδεση με το δημοσιογραφικό τους έργο. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα στοιχεία είναι πιθανώς χαμηλές εκτιμήσεις και υπόκεινται σε αλλαγές καθώς διενεργείται έλεγχος δεδομένων.

Infographic: The Deadliest Countries for Journalists in 2022 | Statista You will find more infographics at Statista

 

 

Print Friendly, PDF & Email