Οι κίνδυνοι της υποθερμίας. Μείνετε ζεστοί σε κρύο καιρό

Ο χειμώνας φέρνει πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση στο κρύο. Μπορεί όμως να φέρει και επικίνδυνες θερμοκρασίες. Καθώς βγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους αυτή τη σεζόν, φροντίστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από κινδύνους του κρύου καιρού, όπως η υποθερμία.
«Υποθερμία είναι όταν η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος μειώνεται κάτω από 95 βαθμούς Φαρενάιτ», λέει ο Δρ Basil Eldadah, ειδικός στη γήρανση του NIH.
Η υποθερμία μπορεί να συμβεί όταν είστε εκτεθειμένοι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για πάρα πολύ καιρό. Εάν η θερμοκρασία του σώματός σας πέσει πολύ χαμηλά, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να σκέφτεστε καθαρά, να περπατάτε ή να μιλάτε. Επομένως, είναι σημαντικό να ενεργείτε γρήγορα όταν βλέπετε σημάδια υποθερμίας.
Τα σημάδια της ήπιας υποθερμίας περιλαμβάνουν κρύα πόδια και χέρια, ρίγος, πρησμένο ή πρησμένο πρόσωπο ή χλωμό δέρμα. Μπορεί επίσης να νυστάζετε, να αρχίσετε να γίνεστε αδέξια ή να θυμώνετε ή να μπερδεύεστε.
«Καθώς η υποθερμία προχωρά, μπορεί να υπάρχει μπερδεμένη ομιλία, δυσκολία στο περπάτημα, αδεξιότητα ή δύσκαμπτες κινήσεις», εξηγεί η Eldadah. «Τότε, μπορεί να εμφανίσετε πιο αργό καρδιακό παλμό, αδύναμο σφυγμό και αργή ή ρηχή αναπνοή. Θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε απώλεια συνείδησης σε προχωρημένα στάδια».
Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει υποθερμία όταν εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αλλά ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο. Αυτά περιλαμβάνουν μεγαλύτερη ηλικία, νεαρή ηλικία, ορισμένα φάρμακα και ορισμένες ασθένειες. Όλα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία σας.

Print Friendly, PDF & Email