Οι γερμανικές αρχές κατηγορούνται ότι αποκάλυψαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό αιτούντων άσυλο

Η δίωξη λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι κατ’ αρχήν αναγνωρισμένος λόγος για τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία.

Δικηγόροι που συνεργάζονται με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών φέρονται να αποκάλυψαν τη σεξουαλική ταυτότητα ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων στις χώρες καταγωγής τους. Η Ένωση Λεσβιών και Ομοφυλοφίλων της Γερμανίας (LSVD) αναφέρθηκε στις περιπτώσεις αυτές ως «κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»που πρέπει να σταματήσει αμέσως.

«Διαβιβάστηκαν εμπιστευτικές πληροφορίες από τη διαδικασία ασύλου σε ανθρώπους στις χώρες καταγωγής. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό σηματοδοτεί το τέλος της κοινωνικής τους ύπαρξης στις χώρες καταγωγής» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων EPD στο Βερολίνο το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του LSVD Πάτρικ Ντόερ. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι αιτούντες άσυλο συχνά χάνουν την επαφή με τις οικογένειές τους, οι οποίες μπορεί να έχουν ομοφοβικές απόψεις ή να πιέζονται από τον κοινωνικό περίγυρο.

Η LSVD τόνισε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη της κι ότι δεν μπορεί να θέσει αυτούς τους ανθρώπους σε πρόσθετο κίνδυνο, αλλά πρέπει να τους προστατεύσει».

Η δίωξη λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι κατ’ αρχήν αναγνωρισμένος λόγος για τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία. Η LSVD δηλώνει ότι γνωρίζει συγκεκριμένες περιπτώσεις από το Καμερούν, την Τανζανία, τη Νιγηρία και το Πακιστάν, κυρίως ομοφυλόφιλων ή αμφιφυλόφιλων ανδρών. Σε όλες αυτές τις χώρες, οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι διώκονται από το νόμο, με τους ποινικούς κώδικες αυτών των χωρών να προβλέπουν ποινές φυλάκισης αρκετών ετών, ακόμα και την επιβολή θανατικής ποινής.

πηγή: rosa.gr

Print Friendly, PDF & Email