Οδηγία Πάπα: «Να ευλογείτε τα ομόφυλα ζευγάρια»

Ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε επισήμως να επιτρέπεται στους ιερείς να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια, με ένα έγγραφο που εξηγεί μια ριζική αλλαγή στην πολιτική του Βατικανού επιμένοντας ότι οι άνθρωποι που αναζητούν την αγάπη και το έλεος του Θεού δεν πρέπει να υπόκεινται σε «εξαντλητική ηθική ανάλυση» για να το λάβουν.

Το έγγραφο από το γραφείο δογμάτων του Βατικανού, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, επεξεργάζεται μια επιστολή που έστειλε ο Φραγκίσκος σε δύο συντηρητικούς καρδινάλιους που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο. Σε αυτή την προκαταρκτική απάντηση, ο Φραγκίσκος πρότεινε ότι τέτοιες ευλογίες θα μπορούσαν να προσφέρονται υπό ορισμένες συνθήκες, εάν δεν μπέρδευαν το τελετουργικό με το μυστήριο του γάμου.

Το νέο έγγραφο επαναλαμβάνει αυτό το σκεπτικό και το επεξεργάζεται, επιβεβαιώνοντας εκ νέου ότι ο γάμος είναι ένα ισόβιο μυστήριο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Και τονίζει ότι οι ευλογίες δεν πρέπει να δίνονται ταυτόχρονα με μια πολιτική ένωση ή ακόμα και με τα ρούχα και τις χειρονομίες που ανήκουν σε έναν γάμο.

Αλλά λέει ότι τα αιτήματα για τέτοιες ευλογίες δεν πρέπει να απορρίπτονται τελείως. Προσφέρει έναν εκτενή ορισμό του όρου «ευλογία» στη Γραφή για να επιμείνει ότι οι άνθρωποι που αναζητούν μια υπερβατική σχέση με τον Θεό και αναζητούν την αγάπη και το έλεός Του δεν πρέπει να υπόκεινται σε «εξαντλητική ηθική ανάλυση» ως προϋπόθεση για τη λήψη της.

Print Friendly, PDF & Email