Ο Βέμπερ εκνευρίζει τη Μαδρίτη, «κοντράρει» την φον ντερ Λάιεν

Ο νέος επικεφαλής του συντηρητικού πολιτικού στρατοπέδου της Ευρώπης (ΕΛΚ), ο Βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των σοσιαλιστών της ΕΕ, αφού τους κατηγόρησε ότι «ξοδεύουν αμέριμνα χρήματα» και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δείξει «κόκκινη κάρτα» στον σοσιαλιστή Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

«Δεν δέχομαι ότι οι σοσιαλιστές ξοδεύουν χρήματα αμέριμνα και αφήνουν το ΕΛΚ να μαζέψει τα κομμάτια όταν η οικονομία καταρρέει. Αυτό δεν είναι πλέον αποδεκτό».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δείξει στον Σάντσεθ την κόκκινη κάρτα τώρα, αν θέλει να αποφύγει μια οικονομική καταστροφή στην Ισπανία», δήλωσε ο Βέμπερ μετά την ανάληψη της προεδρίας του ΕΛΚ την Τρίτη (31 Μαΐου).

Η σφοδρή επίθεση έρχεται καθώς το ΕΛΚ, η παλαιότερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης, βρίσκεται υπό αυξημένη πίεση.

Ενώ εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει χάσει έδαφος στα κράτη μέλη και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μόνο επτά από τους 27 ηγέτες της ΕΕ ανήκουν σήμερα στο συντηρητικό κόμμα – από 12 που ήταν τον Μάρτιο του 2021.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV, η Ιράτσε Γκαρθία, επικεφαλής των σοσιαλιστών της ΕΕ και στενός σύμμαχος του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, καταφέρθηκε εναντίον του νέου επικεφαλής του ΕΛΚ την Τετάρτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει έντονη εσωτερική μάχη εντός της κεντροδεξιάς οικογένειας της Ευρώπης.

«Είναι αρκετά σοκαριστικό να βλέπεις πόσο σκληρά προσπαθεί το ΕΛΚ να διαψεύσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πρόεδρό της, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συνεχώς επαινεί το έργο που επιτελεί η ισπανική κυβέρνηση με τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF)».

Ο Βέμπερ εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το 2018 ήταν ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρόλο που η κεντροδεξιά παράταξη της ΕΕ κέρδισε τις ευρωεκλογές, δεν επελέγη για τη θέση λόγω της έντονης αντίδρασης των κρατών μελών σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Το ΕΛΚ τον εγκατέλειψε αθόρυβα και τελικά κατέληξε στη φον ντερ Λάιεν ως συμβιβαστική λύση μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού.

Έκτοτε, ο Βέμπερ ηγείται της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι πλέον και επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης. Τα σχέδιά του για τις ευρωεκλογές του 2024 παραμένουν ασαφή.

Επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ

Πηγή του ΕΛΚ από χώρα του Νότου δήλωσε στη EURACTIV ότι ο Βέμπερ θα είναι «καλός» για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, ιδίως ενόψει του ανερχόμενου κινήματος της δεξιάς με επικεφαλής τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Ωστόσο, η ίδια πηγή σημείωσε ότι ένα σημαντικό μέρος της κεντροδεξιάς οικογένειας δεν απολαμβάνει πραγματικά την προοπτική να έχει και πάλι τον Βέμπερ ως υποψήφιο για την κορυφαία θέση της Επιτροπής.

«Αν το κάνει, κάποιοι θα προωθήσουν την Ρομπέρτα Μέτσολα, που θεωρείται από πολλούς ως το νέο ανερχόμενο αστέρι του ΕΛΚ», δήλωσε η πηγή.

Η Μέτσολα είναι σήμερα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μια άλλη πηγή εξήγησε ότι η σημερινή γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, που αποτελείται από τρία κόμματα, αλλά χωρίς το συντηρητικό CDU, βλέπει τη φον ντερ Λάιεν με θετικό μάτι και θα ήταν ανοιχτή στο να παραμείνει στο τιμόνι της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ για μια ακόμη θητεία.

Το ερώτημα ποιος θα γίνει ο υποψήφιος του ΕΛΚ θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό για τις επόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ενώ το σύστημα που θα έβλεπε τον υποψήφιο του ισχυρότερου ευρωπαϊκού κόμματος να γίνεται πρόεδρος της Επιτροπής – το λεγόμενο σύστημα Spitzenkandidaten(επικεφαλής υποψηφίων) – παρακάμφθηκε την τελευταία φορά, αυτό μπορεί να αλλάξει όταν οι Ευρωπαίοι προσέλθουν στις κάλπες το 2024.

Η Γερμανία θεωρείται από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της διαδικασίας. Σύμφωνα με τη συμφωνία του γερμανικού συνασπισμού, η κυβέρνηση πιέζει για ένα «δεσμευτικό σύστημα Spitzenkandidaten» για τις επόμενες εκλογές.

Η αναβίωση του συστήματος των «επικεφαλής υποψηφίων» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Στις αρχές Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ μιας εκλογικής μεταρρύθμισης που θα επαναφέρει τους Spitzenkandidaten. Ενώ χρησιμοποιήθηκε ανεπίσημα στις εκλογές του 2014, η μεταρρύθμιση θα καταστήσει τη διαδικασία δεσμευτική.

Η νέα προτεινόμενη εκλογική μεταρρύθμιση πρέπει να εγκριθεί και από τις 27 χώρες για να τεθεί σε ισχύ.

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email