Ο Τσίπρας καταγγέλλει συγκάλυψη και ολιγωρία σε υποκλοπές, Τέμπη και ναυάγιο Πύλου
Ο πρώην πρωθυπουργός πραγματοποίησε ομιλία στο πλαίσιο της ημερίδας «Ενδυναμώνοντας την Δημοκρατία».
Σε άλλη μία πολιτική παρέμβαση προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι άνοιξε «πληγές στο κράτος δικαίου» με την υπόθεση υποκλοπής και την συγκάλυψή τους, αλλά και την αδιαφορία που επέδειξαν οι αρχές στη διερεύνηση του «εγκλήματος των Τεμπών και του ναυαγίου της Πύλου».
Ο πρώην πρωθυπουργός πραγματοποίησε ομιλία στο πλαίσιο της ημερίδας «Ενδυναμώνοντας την Δημοκρατία», με αφορμή την επέτειο 75 χρόνων από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης και 50 χρόνων από την ελληνική επανεπικύρωση της ΕΣΔΑ.
Αφού πραγματοποίησε μια αναδρομή στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης, επεσήμανε τον αποκλεισμό της Ελλαδάς από τον Οργανισμό το 1969, σε μια σκοτεινή περίοδο για τη δημοκρατία.
«Ευτυχώς, χάρη στον αγώνα που έδωσαν εκατοντάδες προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες είχαμε την επιστροφή της δημοκρατίας Και πράγματι αργότερα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, μαζί με την ΕΟΚ, συνεισέφεραν ουσιαστικά στην μετέπειτα θωράκιση και στήριξη της δημοκρατίας στην Ελλάδα κατά την μεταπολίτευση», σημείωσε.
Υπογραμμίζοντας τις απειλές υπό τις οποίες βρίσκεται σήμερα η δημοκρατία, ανέφερε:
«Στις μέρες μας η δημοκρατία συνήθως δεν καταλύεται με πραξικοπήματα, όπως την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Ούτε βρίσκεται σε μια έστω ατελή διαδικασία ενίσχυσης, όπως την μεταψυχροπολεμική περίοδο.
Αμφισβητείται, όμως και υπονομεύεται, με νέους τρόπους, σε ένα νέο πιο σύνθετο περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων, συγκρούσεων και ανταγωνισμών. Οι συνθήκες της πολυκρίσης και της μετάβασης σε έναν πολυπολικό κόσμο αποτελούν για κάποιους ευκαιρία για περιστολή δικαιωμάτων και διεύρυνση ανισοτήτων
Μπορούμε μπορούμε ευλόγως να ελπίζουμε πως οι θεσμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συμβάλλουν και στην αποκατάσταση υποθέσεων που αποτελούν τις μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες, τις ανοιχτές πληγές του κράτους Δικαίου στη πατρίδα μας και που άνοιξαν, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια.
Αναφέρομαι όπως όλοι θα καταλάβατε, στο μεγάλο σκάνδαλο των μαζικών παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Κυρίως όμως αναφέρομαι στις αδιανόητες για μια ευρωπαϊκή χώρα, προσπάθειες παρακώλυσης των ερευνών της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής. Και στην αδυναμία των δικαστικών αρχών να εντοπίσουν τους υπευθύνους και να αποδώσουν δικαιοσύνη.
Ενώ αντίστοιχη ολιγωρία των αρχών, εντοπίζεται τόσο στο δραματικό ναυάγιο της Πύλου με τον πνιγμό εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, ενώ βρίσκονταν επί 16 ώρες στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας.
Αλλά και στο σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, με τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας.
Σήμερα – με τη συναίνεση όλων μας- η Ελλάδα είναι υπό επιτήρηση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση.
Αν θέλουμε, λοιπόν, στο μέλλον να γιορτάζουμε με μεγαλύτερη υπερηφάνεια επετείους σαν τη σημερινή, των 50 χρόνων από την επανακύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη χώρα μας, επιβάλλεται η εκτελεστική αλλά και η δικαστική της εξουσία, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Για να μπορούμε να μιλάμε πραγματικά για εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, για μια ισχυρή και όχι για μια πάσχουσα Δημοκρατία».