Ο Τούρκος συγγραφέας Αχμέτ Αλτάν επιτέλους απελευθερώνεται

Ο Αχμέτ Αλτάν, ένας παγκοσμίου φήμης Τούρκος συγγραφέας, απελευθερώθηκε από τη φυλακή το απόγευμα της 14ης Απριλίου και επέστρεψε στο σπίτι του. Τις προηγούμενες ώρες, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε παρέμβει υπέρ του αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε επίσης αποφανθεί κατά της κράτησής του.

Ο Αλτάν συνελήφθη αρχικά στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, μαζί με τον αδερφό του Μεχμέτ, με την κατηγορία ότι ανήκαν σε εγκληματική οργάνωση και ότι, μέσω μιας σειράς άρθρων, διέδωσαν υποσυνείδητα μηνύματα στο κοινό που προκάλεσαν το πραξικόπημα. Η κατηγορία αργότερα άλλαξε σε εξωτερική υποστήριξη εγκληματικής οργάνωσης.

Το 2018, οι αδελφοί Αλτάν καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Στις 4 Νοεμβρίου 2019, ο Μεχμέτ αθωώθηκε ενώ η ποινή του Αχμέτ μειώθηκε σε δέκα χρόνια φυλάκισης για την αβάσιμη κατηγορία της «συνεργασίας σκόπιμα και εκ προθέσεως με τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Αχμέτ Αλτάν απελευθερώθηκε την ίδια μέρα, αλλά επέστρεψε στη φυλακή στις 12 Νοεμβρίου λόγω της έφεσης της εισαγγελίας κατά της απελευθέρωσής του. Στις 7 Ιανουαρίου 2020, το Εφετείο της Κωνσταντινούπολης είχε προσθέσει άλλα 5 χρόνια και 11 μήνες στην ποινή.

πηγή: pressenza.com

Print Friendly, PDF & Email