Ο Ταραντίνο της πραγματικής ζωής

Ο εύστοχος πρωτοσέλιδος τίτλος των «Νέων» για τη μαφιόζικη δολοφονία στον Νέο Κόσμο σχηματίζει ολοκάθαρη εικόνα για την άνεση με την οποία έδρασαν οι εκτελεστές: «Γάζωναν, γέμιζαν και ξαναγάζωναν».

Έτσι ακριβώς, έτσι αδιάφορα για τις κάμερες που κατέγραφαν, για την ώρα του φονικού, για τους ανυποψίαστους που βρίσκονταν τριγύρω και οι οποίοι θα μπορούσαν να γίνουν «παράπλευρη απώλεια» –όπως ο οδηγός του δίτροχου που φαινόταν στο βίντεο να περνάει από το σημείο τη στιγμή της επίθεσης.

Επαγγελματίες οι δολοφόνοι, λένε τα ρεπορτάζ. Απορία: επαγγελματίες που δεν ήξεραν ότι το βενζινάδικο του θύματος ήταν ζωσμένο από κάμερες; Προφανώς το ήξεραν –λογικά θα υπήρχε προετοιμασία και κατόπτευση του χώρου– αλλά δεν τους ένοιαζε που η δολοφονία θα γινόταν σε πρώτο πλάνο με μια εντυπωσιακή επιχείρηση. Αδειάζει ο ένας γεμιστήρας, γυρίζει, παίρνει άλλον, οπλίζει ξαναδειάζει. Και την ίδια ώρα, από την άλλη πλευρά του αυτοκινήτου, άλλος εκτελεστής, με άλλο καλάσνικοφ σε μια νέα καταιγίδα από σφαίρες: κοντά εκατό κάλυκες μέτρησαν οι αστυνομικοί.

Όλα με τόση ευκολία. Με τόση αδιαφορία που η εικόνα τους, ο σωματότυπός τους, οι κινήσεις τους, καταγράφονταν από τόσο κοντά και σε λίγο αυτά τα στοιχεία θα ήταν στα χέρια της αστυνομίας.

Η επιχείρηση, με τα σύννεφα από τα θρυμματισμένα τζάμια τού θωρακισμένου αυτοκινήτου τη στιγμή των πυροβολισμών, έχει «κινηματογραφικό ρεαλισμό», σχεδιασμένο από έναν Ταραντίνο της πραγματικής ζωής. Ο άλλος, ο κινηματογραφικός, με τα ψεύτικα όπλα και με τους μάγους των εφέ στην υπηρεσία του, ωχριά συγκρίνοντας τη δουλειά του με τα πλάνα από τη σφαγή στον Νέο Κόσμο.

Και το θύμα; Ένας άνθρωπος που ήταν φορτωμένος με τόμους του Ποινικού Κώδικα αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος. Όπως κυκλοφορούν απειράριθμα όπλα διαφόρων ειδών, σε μια χώρα όπου, ποιος ξέρει, πόσες συστοιχίες καλάσνικοφ είναι έτοιμες να χτυπήσουν με άνεση. Και πόσοι εκπαιδευμένοι για να δράσουν σε πρώτο ή σε δεύτερο πλάνο. Άφοβα. Και σχεδόν πάντα ασύλληπτοι.

Print Friendly, PDF & Email