Ο προκλητικός Ισραηλινός πρέσβης, που ζήλωσε θέση κριτή στην εσωτερική πολιτική ζωή και οι απαράδεκτες υποδείξεις του

Γιάννης Μακρυγιάννης

«Είναι Αμερικανός πρέσβης και συμπεριφέρεται ως ανθύπατος. Και πρέπει να τον μαζέψετε…», είχε πει κάποτε προς την ελληνική κυβέρνηση, με επίσημη επιστολή του μάλιστα, ο τότε πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης για τον Νίκολας Μπερνς, που ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα μας την περίοδο 1997-2001.

Έκτοτε, ουδείς πρέσβης, ουδεμία πρεσβεία – πλην ίσως κάποια στιγμή της ρωσικής πρεσβειας, αλλά και πάλι, χωρίς ιδιαίτερη συνέχεια – τόλμησε να παρέμβει στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα. Ουδείς είχε το θράσος να θέλει να εκφράσει άποψη για τις απόψεις και τις δράσεις πολιτικών κομμάτων και να συμμετέχει έτσι, εντελώς με αδιανόητο τρόπο, στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας στην οποία υποτίθεται έχει ένα συγκεκριμένο θεσμικό, διπλωματικό ρόλο.

Μέχρι που αποφάσισε ο Ισραηλινός πρέσβης Νόαμ Κατς, να αρχίσει τις επιθέσεις και τις υποδείξεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη.

Αρχικά για κάποιες δηλώσεις του τελευταίου σχετικά με τη Χαμάς και στη συνέχεια για το ταξίδι που επέλεξε να κάνει στην Παλαιστίνη.

«Μπορεί να πει κανείς ότι ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει τη διαφορά αντί να κάνει δηλώσεις» είπε ο πολύς κ. Κατς, λες και ο ΣΥΡΙΖΑ ή όποιο άλλο κόμμα, θα πρέπει να ρωτά την άποψη της ισραηλινής πρεσβείας – ή μήπως και του ίδιου του Νετανιάχου;- για τις θέσεις, τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες του.

«Εάν θέλετε να συνεισφέρετε, πρέπει να μιλήσετε και με τις δύο πλευρές, θα πρέπει να μιλήσετε με ειλικρίνεια και στις δύο πλευρές» είπε κουνώντας για μία ακόμη φορά το δάκτυλο καθώς ήλπιζε ότι «θα καταδίκαζε τις θηριωδίες της Χαμάς».

Πρόκειται για ένα περίεργο σκηνικό, που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες με τις συνεχείς προκλητικές παρεμβάσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Ο πρέσβης του Ισραήλ, που δεν σέβεται ούτε ζωές ούτε θρησκείες (τι κι αν έχει σφάξει πάνω από 35.000 Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτώβρη και από τους πρώτους στόχους στη Γάζα ήταν ένας ελληνορθόδοξος ναός) είναι φανερό πως δεν σέβεται την κυριαρχία των κρατών.

Έχει επιλέξει να μην απευθύνεται στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά να παρεμβαίνει ευθέως στα εσωτερικά της χώρας ασκώντας… αντιπολίτευση στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο προβληματίζει ακόμα και την κυβέρνηση.

Ο κ. Κασσελάκης απάντησε στην αρχική επίθεση του κ. Κατς, σχετικά με την άποψή του για τη Χαμάς. Και στη συνέχεια προφανώς και αδιαφόρησε παντελώς για την άποψη που θα είχε ο πρέσβης αναφορικά με το ταξίδι του στην Παλαιστίνη.

Αλλά δεν είναι θέμα του κ. Κασσελάκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένας θεσμικός παράγοντας στην Ελλάδα, όπως και αλλού στις δυτικές δημοκρατίες.

Ο κ. Κατς υπερβαίνει τα όρια του δικού του ρόλου, κατά πολύ. Και η προκλητική στάση του ενισχύει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα για τις αγριότητες, τα εγκλήματα και τη γενοκτονία που κάνει η χώρα του στην Παλαιστίνη. Αν μπορούσε να το καταλάβει αυτό δεν θα διανοούνταν καν να επιδοθεί σε υποδείξεις προς πολιτικούς παράγοντες.

Εάν επιθυμεί να εκφράσει οτιδήποτε για τη στάση της Ελλάδας, μπορεί να απευθυνθεί δια της επισήμου διπλωματικής οδού στην Ελληνική κυβέρνηση.

Δημόσιες πολιτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, είναι και απαράδεκτες και μη αποδεκτές.

Υπάρχουν και τα κιμπούτς – μπορεί να τα πει εκεί.

Όσο για τη σιωπή ή την επιτηδευμένη αδιαφορία κάποιων, που πριν δύο χρόνια ξέθαβαν «τσεκούρια» για να απαντήσουν στις παρεμβάσεις της Ρωσικής Πρεσβείας στα social media, υπάρχει ένα θέμα μεροληψίας.

Τώρα αφήνουν ανενόχλητο τον Νόαμ Κατς να προκαλεί, με κίνδυνο να διαμορφωθεί μια κατάσταση που οι πρεσβείες θα παρεμβαίνουν ωμά στα πολιτικά πράγματα της χώρας, θα κάνουν υποδείξεις στα κόμματα, θα επιχειρούν να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις. Μήπως να κατέβουν και στις εκλογές;

Print Friendly, PDF & Email