Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία 25 χρόνια αργότερα: το προσχέδιο του ΝΑΤΟ για τις συγκρούσεις του εικοστού πρώτου αιώνα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Ο πόλεμος των βομβαρδισμών [1999] παραβιάζει και καταστρέφει τις βασικές διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και άλλων συμβάσεων και συνθηκών. η επίθεση στη Γιουγκοσλαβία αποτελεί την πιο θρασύτατη διεθνή επίθεση από τότε που οι Ναζί επιτέθηκαν στην Πολωνία για να αποτρέψουν τις «Πολωνικές φρικαλεότητες» εναντίον των Γερμανών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απορρίψει τις αξιώσεις περί διεθνούς νομιμότητας και ευπρέπειας και ξεκίνησαν μια πορεία ακατέργαστου ιμπεριαλισμού. – William Rockler, πρώην εισαγγελέας του Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου της Νυρεμβέργης
Από τις 24 Μαρτίου 1999, τα κράτη μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) επιτέθηκαν στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας με αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια 78 ημερών. [2]
Σύμφωνα με την Προσωρινή Εκτίμηση Απωλειών και Καταστροφής Αμάχων, την οποία εποπτεύει το Διεθνές Κέντρο Δράσης στη Νέα Υόρκη,
«Το ΝΑΤΟ πέταξε πάνω από 35.000 αποστολές μάχης πάνω από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Πάνω από 1.000 πολεμικά αεροσκάφη (μεταξύ άλλων F-15, F-16, F-117) και 206 ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές». [3]
Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και 6000 τραυματίστηκαν ως άμεσο αποτέλεσμα των βομβών.
Και υπήρξαν τρομερές ζημιές στις αστικές υποδομές της χώρας. Ο Michel Chossudovsky έγραψε στο βιβλίο του του 2021 ότι αυτά περιλαμβάνουν νοσοκομεία, αεροδρόμια, κυβερνητικά κτίρια, εκκλησίες του 17ου αιώνα και την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της χώρας. [4][5]
Αλλά ο στόχος, όπως αποκάλυψαν οι διάφοροι αρχηγοί κρατών του ΝΑΤΟ, και το κοινό γνώριζε με βάση την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, ο δηλωμένος στόχος του πολέμου ήταν φέρεται να παρεμποδιστεί η εθνοκάθαρση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.
Οι ίδιοι Σέρβοι που πολέμησαν κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολέμησαν εναντίον του Χίτλερ και μετά, υπό την ηγεσία του Τίτο , αντιστάθηκαν στον έλεγχο της ΕΣΣΔ, τώρα βρέθηκαν να δέχονται χαστούκια από τους δυτικούς «καουμπόηδες» που προστατεύουν την ασφάλεια, την ελευθερία και τη συλλογική άμυνα. [6][7] Ονομάζεται “Υπευθυνότητα για προστασία” (R2P)
Υπήρχαν περισσότερα σε αυτή την «ανθρωπιστική καταστροφή» από όσα εμφανίζονται στις τηλεοπτικές μας οθόνες. Η επισκόπηση της 25ης επετείου της Παγκόσμιας Ώρας Ειδήσεων Ερευνών έχει σκοπό να ρίξει μια ματιά στα παράθυρα παρατήρησής μας και στην πραγματικότητα να δούμε πιο καθαρά γιατί έλαβε χώρα αυτός ο πρώτος πραγματικά επιθετικός πόλεμος και πώς έθεσε το πρότυπο για τα μελλοντικά προκείμενα πολέμου του ΝΑΤΟ.
Ήταν ο πόλεμος ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία μια «πρόβα ντυσίματος;
Στο πρώτο μας μισάωρο, η Νταϊάνα Τζόνστον , η οποία είχε κάνει συνεχή ερευνητική και θεωρητική/αναλυτική εργασία για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δυσφημεί τον ισχυρισμό της «ανθρωπιστικής παρέμβασης» του ΝΑΤΟ και μιλά για το τι αναζητούσαν πραγματικά οι μεγάλοι κύριοι της παγκόσμιας δύναμης. Συζητά επίσης τον τρέχοντα πόλεμο στην Ουκρανία και τις ομοιότητες μεταξύ τους.
Στο δεύτερο μισάωρό μας, ο ερευνητής δημοσιογράφος Kit Klarenberg κάνει το ντεμπούτο του στην εκπομπή για να μιλήσει λεπτομερέστερα για τη χρηματοδότηση της CIA του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA), το έργο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη δημιουργία της «Σφαγής στο Racak», την αρχή της ΜΚΟ OTPOR, και περισσότερο συνδέονται με τις επιπτώσεις του πρωτότυπου «ανθρωπιστικού πολέμου».
Η Diana Johnstone ήταν γραμματέας Τύπου της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1989 έως το 1996. Στο τελευταίο της βιβλίο, Circle in the Darkness: Memoirs of a World Watcher (Clarity Press, 2020), αφηγείται σημαντικά επεισόδια στη μεταμόρφωση του Γερμανού Κόμμα των Πρασίνων από κόμμα ειρήνης σε πόλεμο. Άλλα βιβλία της περιλαμβάνουν Fools’ Crusade: Yugoslavia, NATO and Western Delusions (Pluto/Monthly Review) και σε συν-συγγραφή με τον πατέρα της, Paul H. Johnstone, From MAD to Madness: Inside Pentagon Nuclear War Planning (Clarity Press).
Η Diana Johnstone είναι Επιστημονική Συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στη διεύθυνση diana.johnstone@wanadoo.fr .