Ο «πικρός» Σεπτέμβρης του ΣΥΡΙΖΑ

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στον κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά και την… έκτακτη σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν καταιγιστικές με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρνείται να ασχοληθεί με την εσωτερική πολιτική, υπερ προβάλλοντας τα τενταινόμενα στο εσωτερικό του.

Το απόγευμα της Πέμπτης, συγκλήθηκε Πολιτική Γραμματεία εκτάκτως, στην οποία ο έκπτωτος οριστικά πια Στέφανος Κασσελάκης, στήριξε την επιχειρηματολογία του στην ερμηνεία Κοντιάδη, πως παρά την πρόταση μομφής, την περασμένη Κυριακή, ο ίδιος δεν έχει χάσει το αξίωμά του.

Σημειώνεται πως μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, τα οποία πρόσκεινται στην κίνηση των 87, δέχθηκαν ύβρεις, από περίπου 10 οπαδούς του έκπτωτου προέδρου που προσήλθαν στην Κουμουνδούρου.

Στην ψηφοφορία για το αν τελικά είναι έκπτωτος ή όχι τον στήριξε μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη αφού η Ολυμπία Τελιγιορίδου, απήχε, ενώ οι υπόλοιποι 17 παρόντες ψήφισαν ότι είναι έκπτωτος.

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας αναφέρει:

«H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.

Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών.

Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν».

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως, οριστικοποίησε, ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές της 24ης Νοεμβρίου. Απέρριψε την επιλογή της ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα και όπως χαρακτηριστικά τόνιζε «θα δώσω τη μάχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ γιατί εκεί πρέπει να την δώσω».

Η πρώτη του δήλωση, αναλυτικά, τονίζει τα εξής:

«Επειδή αυτήν τη στιγμή γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες -από ψευδείς διαλόγους ως ψευδή προσκλητήρια- (μέχρι δήθεν υποστηρικτή μου με καπέλο του Τραμπ επιστράτευσαν!), θέλω να ζητήσω από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Και κυρίως να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ.

Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας.
Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ».

Οι υποψηφιότητες είναι μέχρι στιγμής τέσσερις: Παύλος Πολάκης, Νικόλας Φαραντούρης, Απόστολος Γκλέτσος και Στέφανος Κασσελάκης. Δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ο Νίκος Παππάς.

Όσο το διχαστικό κλίμα πάντως στην αντιπολίτευση μεγαλώνει, δηλώσεις σαν αυτές του Παύλου Πολάκη το πρωί της Παρασκευής, στον απόηχο των χθεσινών εξελίξεων, φουντώνουν την αμφισβήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα, δεδομένης ειδικά της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζεται.

Σε «αγκάθι» πάντως μετατρέπεται η ΔΕΘ για την Κουμουνδούρου, αντί για χρήσιμη ευκαιρία άσκησης κριτικής στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Παππάς θα εκπροσωπήσει, όπως είχε έτσι και αλλιώς ανακοινωθεί, το κόμμα στη ΔΕΘ ως επικεφαλής της ΚΟ, ενώ αναμένεται να μιλήσει το Σάββατο στους παραγωγικούς φορείς, αλλά θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου την Κυριακή στις 12μμ.