Ο Ουκρανός ολιγάρχης και πρώην υποστηρικτής του Zelensky Kolomoisky κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Την περασμένη εβδομάδα, η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας ανέφερε ότι «ένας γνωστός επιχειρηματίας που είναι ύποπτος για νομιμοποίηση περιουσίας που αποκτήθηκε με δόλια, ενημερώθηκε για την υποψία ότι διέπραξε άλλο έγκλημα που σχετίζεται με την οργάνωση ανθρωποκτονίας επί πληρωμή».
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, το 2003, ο Kolomoisky διέταξε τη δολοφονία ενός εταιρικού δικηγόρου που είχε αρνηθεί τις προσπάθειες του Kolomoisky να ανατρέψει μια δυσμενή απόφαση των μετόχων καθώς ο Kolomoisky προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο του εργοστασίου χάλυβα Dniprospetsstal στη Zaporizhzhia.
Οι κακοποιοί αργότερα εντόπισαν τον δικηγόρο στην πόλη Feodosia της Κριμαίας και «χτύπησαν τον άνδρα με μια μεταλλική ράβδο και τον μαχαίρωσαν στο στήθος, το στομάχι και την πλάτη, αλλά η γυναίκα του εμπόδισε τους δράστες να τον σκοτώσουν και οι γιατροί κατάφεραν να του σώσουν τη ζωή. », σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Ο Kolomoisky βρισκόταν ήδη στη φυλακή από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν συνελήφθη με την κατηγορία της απάτης και της υποτιθέμενης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας, την PrivatBank.
Πριν από την πτώση του, ο Kolomoisky υπηρέτησε ως στενός οικονομικός υποστηρικτής και συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου και πρώην κωμικού Volodymyr Zelensky, ακόμη και πριν από την προεδρική του υποψηφιότητα το 2019.
Το 2014, ήταν ένας σημαντικός υποστηρικτής στην ουκρανική ολιγαρχία ενός πραξικοπήματος που υποστηρίχθηκε από τη Δύση που ανέτρεψε τον εκλεγμένο Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τον αντικατέστησε με ένα αντιρωσικό καθεστώς που γρήγορα ενσωμάτωσε τη χώρα στο ΝΑΤΟ.
Όπως σημείωσε τότε το WSWS, σε αντάλλαγμα, ο Kolomoisky «ορίστηκε επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Dnepropetrovsk. Η περιοχή ήταν κεντρική στους στρατιωτικούς τομείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών και διαστημικών). Ο Kolomoyskyi, μεγιστάνας των μετάλλων, των τραπεζών και των μέσων ενημέρωσης, χαρακτηρίζεται ποικιλοτρόπως ως ο δεύτερος ή τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία, με την καθαρή του αξία να εκτιμάται σε έως και 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνιδρυτής της PrivatBank, έχει εκτεταμένα ενδιαφέροντα στην αεροπορία, τα μέσα ενημέρωσης, τα οικονομικά, το πετρέλαιο, το μέταλλο, το πετρέλαιο και τα σιδηροκράματα.
Ωστόσο, ο Kolomoisky ήρθε αργότερα σε σύγκρουση με το ευθυγραμμισμένο με τις ΗΠΑ καθεστώς του προέδρου Petro Poroshenko, ο οποίος εθνικοποίησε την PrivatBank αφού ο Kolomoisky και ο Gennadiy Bogolyubov, ο συνιδιοκτήτης της τράπεζας, κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στις προεδρικές εκλογές του 2019, ο Kolomoisky υπηρέτησε ως ο πιο ισχυρός υποστηρικτής της ανόδου του Zelensky και ήταν ευρέως αναμενόμενο ότι η PrivatBank θα επέστρεφε τελικά στην Kolomoisky.
Ενώ ο Ποροσένκο ήταν ο ευνοούμενος υποψήφιος των Ηνωμένων Πολιτειών, η πολιτική του υποστήριξη είχε καταρρεύσει σε ολόκληρη τη χώρα λόγω των μιλιταριστικών, εθνικιστικών πολιτικών του και της συνεχιζόμενης φτωχοποίησης της ουκρανικής οικονομίας. Ο Ζελένσκι νίκησε εύκολα τον Ποροσένκο, κερδίζοντας πάνω από το 73 τοις εκατό των ψήφων.
Κεντρικό στοιχείο της εκλογικής του νίκης ήταν ότι ο ρωσόφωνος Ζελένσκι έκανε εκστρατεία εκείνη την εποχή σε μια πλατφόρμα που υποσχόταν να τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο στο Ντονμπάς που είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 14.000 και επέκρινε τον ακροδεξιό ουκρανικό εθνικισμό του καθεστώτος Ποροσένκο. Για αυτό, ο Ζελένσκι αντιμετωπίστηκε ευρέως με δυσπιστία και καχυποψία από την αμερικανική άρχουσα τάξη μετά τη συντριπτική εκλογή του.
Εκτός από τις ύποπτες επιχειρηματικές πρακτικές του και την υπονόμευση του καθεστώτος του Ποροσένκο, ο Κολομοίσκι έγινε στόχος των δυτικών υποστηρικτών της Ουκρανίας όταν πρότεινε, μετά την εκλογή του Ζελένσκι, να σνομπάρει η χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και να χρεοκοπήσει το τεράστιο εξωτερικό χρέος της. .
Τον Φεβρουάριο του 2020, υπό την πίεση τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του ΔΝΤ, ο Ζελένσκι άρχισε να διακόπτει τους δεσμούς του με τον Κολομοΐσκι όταν αντικατέστησε τον τότε αρχηγό του επιτελείου του Andriy Bohdan με τον Andriy Yermak, ο οποίος παραμένει στη θέση μέχρι σήμερα.
Ο Bohdan είχε υπηρετήσει ως δικηγόρος του Kolomoisky πριν γίνει επικεφαλής του προσωπικού του Zelensky. Αργότερα έφυγε από τον στενό κύκλο του Zelensky καθώς ο Kolomoisky είχε επανειλημμένα πιέσει την κυβέρνηση Zelensky και την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας να επιστρέψουν την PrivatBank, προκαλώντας την οργή του δυτικού ιμπεριαλισμού.
Τον ίδιο μήνα, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού 1+1 που ανήκει στον Κολομοίσκι. Η αναζήτηση πραγματοποιήθηκε μετά τη διαρροή στο YouTube από ηχογραφήσεις του τότε πρωθυπουργού της Ουκρανίας Oleksiy Honcharuk που δηλώνει ότι ο Zelensky είχε μια «πολύ πρωτόγονη κατανόηση της οικονομίας», σύμφωνα με πληροφορίες από το προσωπικό του 1+1 Media Group που συνδέεται με τον Kolomoisky.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, την ημέρα της πρώτης σύλληψής του για απάτη, το μοναδικό σχόλιο του Ζελένσκι για την τύχη του πρώην πολιτικού του μέντορα ήταν: «Ευχαριστώ τους Ουκρανούς αξιωματούχους επιβολής του νόμου για την αποφασιστικότητά τους να φέρουν σε δίκαιη έκβαση κάθε μία από τις υποθέσεις που έχουν παρεμποδιστεί εδώ και δεκαετίες».
Όποια και αν είναι τα κίνητρα πίσω από τη σύλληψη του Kolomoisky για φόνο, είναι σαφές ότι έχει μακρά και αλληλένδετη ιστορία τόσο με την ουκρανική ολιγαρχία που ανέβηκε στην εξουσία μετά τη μαζική ιδιωτικοποίηση που ακολούθησε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης όσο και με τον ίδιο τον δυτικό ιμπεριαλισμό.
Οι ισχυρισμοί ότι το υποστηριζόμενο από τη Δύση καθεστώς Ζελένσκι και οι υπηρεσίες πληροφοριών του μόλις τώρα αντιλαμβάνονται ότι ο Κολομοΐσκι διέταξε ένα μόνο χτύπημα πριν από 20 χρόνια δεν έχουν καμία αξιοπιστία. Ως επιχειρηματίας, ο Kolomoisky φέρεται να κρατούσε μια δεξαμενή καρχαρία στο γραφείο του για να εκφοβίσει τους επισκέπτες και, όπως όλοι οι ολιγάρχες σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση, πιθανότατα σκότωσε περισσότερους από λίγους αντιπάλους ενώ συγκέντρωνε τη μεγάλη περιουσία τους. Η εγκληματική συμπεριφορά του σε καμία περίπτωση δεν διέκρινε τον Kolomoisky από οποιονδήποτε άλλο ολιγάρχη στην Ουκρανία ή, εν προκειμένω, στη Ρωσία. Η ολιγαρχία και στις δύο χώρες αναδύθηκε ως μια νέα άρχουσα τάξη από τη σταλινική παλινόρθωση του καπιταλισμού, η ίδια ένα ιστορικό έγκλημα και μια γιγάντια άσκηση κοινωνικής λεηλασίας.
Η σύλληψη του Kolomoisky δείχνει μια εντατικοποίηση της φραξιονιστικής πάλης εντός της ουκρανικής άρχουσας τάξης στην οποία οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν από καιρό παρέμβει άμεσα. Γίνεται ακριβώς τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην περιοχή του Χάρκοβο . Καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια στρατιωτική καταστροφή, ο Αμερικανός πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου έχει πλέον ανακοινώσει ανοιχτά ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει «τελικά» στρατεύματα στην Ουκρανία.
Περισσότερο από ποτέ, ο Ζελένσκι συμμετέχει πλέον προσωπικά στην επιτυχία του πολέμου στο πεδίο της μάχης, δεδομένου ότι μόλις πρόσφατα απομάκρυνε τον στρατηγό Valery Zaluzhny από τον αρχηγό του και τον αντικατέστησε με τον Oleksandr Syrsky, ο οποίος έχει τη φήμη του «χασάπη». στην τάση του να θυσιάσει άσκοπα τα δικά του στρατεύματα στη μάχη.
Είναι σημαντικό ότι η αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα πραγματοποιείται μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη του Κολομοΐσκι για την απόπειρα δολοφονίας.
Τον Μάρτιο του 2021, ο Blinken ανακοίνωσε τον επίσημο δημόσιο χαρακτηρισμό του Kolomoisky ως «ολιγάρχη» λόγω «εμπλοκής σε σημαντική διαφθορά». Σύμφωνα με τη δήλωση του Blinken, «Αυτός ο χαρακτηρισμός επιβεβαιώνει τη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις πολιτικές, οικονομικές και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης που είναι το κλειδί για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας».
Κατά συνέπεια, κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, ο Blinken συμφώνησε με το καθεστώς Zelensky ότι η έλλειψη όπλων ευθύνεται για τις στρατιωτικές αποτυχίες.
«Επισπεύδουμε πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα, πυραύλους, αεροπορικές άμυνες—τα σπεύδουμε να φτάσουν στην πρώτη γραμμή για να προστατεύσουμε στρατιώτες, για να προστατεύσουμε τους πολίτες», είπε ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου του και ανακοίνωσε επιπλέον 2 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον βοήθεια.
Ο Μπλίνκεν εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στον Ζελένσκι να παραμείνει πρόεδρος επ’ αόριστον, δηλώνοντας: «Συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση και τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών για να στηρίξουμε την εκλογική υποδομή της Ουκρανίας», είπε ο Μπλίνκεν σε ομιλία του στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Κιέβου την Τρίτη.
Ο Blinken δήλωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν μόνο όταν η Ουκρανία είχε ανακτήσει όλα τα χαμένα εδάφη της – κάτι που πιθανότατα δεν θα συμβεί ποτέ – δηλώνοντας, «Με αυτόν τον τρόπο, μόλις οι Ουκρανοί συμφωνήσουν ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν, όλοι οι Ουκρανοί – όλοι οι Ουκρανοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτοπίστηκαν από την επιθετικότητα της Ρωσίας — μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.»

 

Print Friendly, PDF & Email