Ο Ουκρανός ειρηνιστής Γιούρι Ζελιαζένκο καταδικάστηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό

Ο Ουκρανός ειρηνιστής Γιούρι Ζελιαζένκο καταδικάστηκε σε μερικό κατ’ οίκον περιορισμό έως τις 11 Οκτωβρίου, από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Στις 15 Αυγούστου, δικαστής στο Κίεβο καταδίκασε τον Γιούρι Ζελιαζένκο ως «ένοχο» για τον αγώνα του κατά του πολέμου. Ο Γιούρι Ζελιαζένκο είναι γκαντιανός ειρηνιστής και πανεπιστημιακός ερευνητής. Επί ένα χρόνο οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες τον κατασκόπευαν και θεωρήθηκε κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια λόγω των ειρηνιστικών απόψεων που μοιραζόταν δημόσια σε όλο τον κόσμο μέσω κοινωνικών δικτύων και βιντεοδιασκέψεων. Ο Γιούρι Ζελιαζένκο τιμάται σε όλο τον κόσμο για το θάρρος του, την κουλτούρα του και τη συνέπειά του.

Αυτή είναι μια μαύρη μέρα για την Ουκρανία. Η κοινωνία των πολιτών στην Ουκρανία ποινικοποιείται επειδή αγωνίζεται για την ειρήνη. Η αστυνομική εξουσία κατασκοπεύει τις διαφορετικές φωνές και περιορίζει την ελευθερία προκειμένου να δώσει ένα ισχυρό και αυταρχικό μήνυμα σε όλους. Οι χώρες που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα στην πραγματικότητα υποστηρίζουν έναν πρόεδρο που είναι υπεύθυνος για τις υπηρεσίες ασφαλείας και επομένως για αυτή την ελευθεροκτόνο δράση. Ο Ζελένσκι ηγείται μιας κοινωνίας όπου δεν υπάρχει χώρος για ειρηνιστική διαφωνία. Μηβίαιοι άνθρωποι όπως ο Γιούρι Ζελιαζένκο κατασκοπεύονται, ερευνώνται και τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Από τώρα και στο εξής υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να πούμε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να μπει στην Ευρώπη καθώς ποινικοποιεί τον ειρηνισμό, συλλαμβάνει τον γραμματέα του Ουκρανικού Κινήματος Ειρήνης και τον κατηγορεί για τις απόψεις του.

Αλληλεγγύη στον Γιούρι Ζελιαζένκο.

Alexander Marescotti
Πρόεδρος της PeaceLink

Μετάφραση από τα αγγλικά/επιμέλεια: Pressenza Athens

Print Friendly, PDF & Email