O Μητσοτάκης για Τέμπη-εθνικά-πόθεν έσχες – Τί δείχνει νέα δημοσκόπηση

Νέα δημοσκόπηση της Alco, παρουσιάστηκε στον Alpha. Στο ερώτημα πόσο ενδιαφέρουν τους πολίτες οι Ευρωεκλογές, εκείνοι απάντησαν πολύ 57%, λίγο 25% και καθόλου 18%. Στην ερώτηση για το αν η ψήφος στις ευρωεκλογές μπορεί να αλλάξει κάτι στη χώρα, 6 στους 10 πολίτες απάντησαν όχι. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ εμφανίζεται με ποσοστό 26,6% ο ΣΥΡΙΖΑ 13% Το ΠΑΣΟΚ 11%, το ΚΚΕ 6,9% η Ελληνική λύση 7,4% Στην εκτίμηση, η ΝΔ εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό από 29,5 μέχρι και 33,9% ο ΣΥΡΙΖΑ έως 17,8% και το ΠΑΣΟΚ έως 13,8%.

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το στοίχημα για τη ΝΔ στις κάλπες της 9ης Ιουνίου είναι να βγει πιο ισχυρή, για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και ν’ αποκρούσει τη νέα έκφανση του λαϊκισμού, «που φαίνεται ότι σηκώνει κεφάλι, δηλαδή κάποιοι να τάζουν λεφτά που δεν υπάρχουν, αλλά και να επαναφέρουν την τοξικότητα που είχαμε αφήσει στο παρελθόν».

«Όσο πιο ισχυρή είναι η ΝΔ το βράδυ των εκλογών τόσο πιο γρήγορα θα πραγματοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει. Διευκρινίζω ότι θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος» προσέθεσε.

Μιλώντας για την πρώτη κυβερνητική θητεία της ΝΔ, έκανε λόγο για κυβέρνηση διαχείρισης κρίσεων, τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει από την πρώτη στιγμή. Είπε, δε, ότι δεν θα έβαζε απόλυτα θετικό πρόσημο στον πρώτο χρόνο της νέας διακυβέρνησης.

Τί είπε για τα Τέμπη

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα όσα λέγονται «αστεία και προσβλητικά. Έχω απαντήσει πολλές φορές, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, η οποία έχει κινηθεί με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν, έχουμε 34 κατηγορούμενους, η κυβέρνηση έχει παράσχει όλες τις διευκολύνσεις στην δικαιοσύνη και πολύ σωστά ζητήθηκε και δεύτερη πραγματογνωμοσύνη για να σταματήσουν οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το τι μετέφερε η εμπορευματική αμαξοστοιχία. Λυπάμαι που κάποιοι μέσα στην απελπισία τους ξανά κάνουν θέμα τα Τέμπη 3 ημέρες πριν από τις εκλογές. Και εγώ μιλώ με συγγενείς των θυμάτων, φτάνει πια με την εργαλειοποίησή του ανθρώπινου πόνου, η αντιπολίτευση δεν έχει τίποτε άλλο να πει».

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει εάν κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε ότι η Βουλή θα το συζητήσει αμέσως διευκρινίζοντας πάντως ότι αναμένει να δει τον τρόπο με τον οποίο η αντιπολίτευση θα στοιχειοθέτησει εάν πράγματι υπάρχει κατηγορητήριο.

Σε ερώτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά και ευρωπαϊκό και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό στην επόμενη ημέρα της Ευρώπης να υπάρχει μία ισχυρή συμμαχία που να πρεσβεύει την ευρωπαΐκή λογική και να ζητά από την Ευρώπη να γίνει αποτελεσματικότερη σε ζητήματα όπως το δημογραφικό και το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η Ευρώπη χρειάζεται συνθέσεις. Σε ερώτηση μάλιστα για το κατά πόσον ο ίδιος μπορεί να είναι υποψήφιος για την θέση του προέδρου του Κομισιόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απήντησε: « Ο ελληνικός λαός με έταξε να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα».

«Το δικό μου πόθεν έσχες έγινε φύλλο και φτερό»

Ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να κάνει θέμα το πόθεν έσχες του την τελευταία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: «Έπρεπε να το είχε ήδη καταθέσει. Να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στο πρώτο πόθεν έσχες. Και η σύζυγός μου και εγώ στοχοποιηθήκαμε». «Το δικό μου πόθεν έσχες έγινε φύλλο και φτερό» συμπλήρωσε, επικαλούμενος ως προς αυτό και τις δηλώσεις του Γιώργου Βαρεμένου.

«Η συζήτηση αυτή επαναφέρει τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι πολιτεύονται. Δεν μας κάνει χάρη ο κ. Κασσελάκης. Όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε πόθεν έσχες, τόνισε και κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη ότι είπε ανακρίβειες: «Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή για την πρώτη κατάθεση». Μιλώντας, δε, για αλλαγές στην περιουσιακή του κατάσταση την τελευταία διετία, ο πρωθυπουργός είπε: «Πράγματι, υπήρξαν. Πουλήσαμε το οικογενειακό μας σπίτι στη Γλυφάδα, είναι δηλωμένο».

Εθνικά και Ουκρανία

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι τους τελευταίους 15 μήνες υπάρχει μία αναμφισβήτητη πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, ενώ υπάρχει πολύ καλύτερη συνεργασία και στα ζητήματα μετανάστευσης. « Όμως δεν έχω την αυταπάτη ότι ο πυρήνας των τουρκικών αναθεωρητικών απόψεων μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Εμείς ως Ελλάδα δεν αλλάξαμε την θέση μας, η Τουρκία έχει αλλάξει συμπεριφορά και θεωρώ επίτευγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι καταστήσαμε μέρος των συμπερασμάτων, του Ευρωπαϊκού συμβουλίου ότι η όποια πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις εξαρτάται από την συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης, ως προς την σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και συγκεκριμένα το σκέλος των εξοπλισμών διατηρούμε πλέον ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας. Είναι σαφές ότι ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων μας δυνάμεων είναι ο θεμέλιος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής και της αυτοπεποίθησης μας.

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική μας στα Βαλκάνια, ανέκαθεν υποστηρίζαμε την ευρωπαΐκή προοπτική τους, δεν έχουμε όμως αυταπάτες ότι πολλά κόμματα στην Βαλκανική ακολουθούν εθνικιστική πολιτική. Σε ό,τι αφορά την Βόρεια Μακεδονία, το μήνυμα μου προς τον εντολοδόχο πρωθυπουργό είναι σαφές: Η προεκλογική περίοδος τελείωσε και οφείλει να σεβαστεί την συμφωνία των Πρεσπών και ειδικότερα το ergo omnes για την χρήση της ονομασίας της χώρας τόσο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και να κάνει μία ρητή δήλωση ότι σέβεται την συγκεκριμένη χρονιά συμφωνίας, ειδάλλως θα έχει μια πολύ δυσάρεστη πρώτη εμπειρία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον. Θεωρούμε το γειτονικό λαό φίλο μας, αλλά τους ξεκαθαρίζουμε ότι εάν θέλουν να συγκλίνουν προς την Ευρώπη ο δρόμος περνά μέσα από την Ελλάδα και το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία. Όμως εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί και ότι θα πρυτανεύσει η λογική».

Στο μέτωπο της Ουκρανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι κάνουμε αυτό που θεωρούμε ότι εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα υποστηρίζοντας μία χώρα που αμύνεται έναντι ενός εισβολέα, χωρίς να υποβαθμίζουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Στο θέμα της ευρωπαικής άμυνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί από τις ευρωπαϊκές επενδύσεις για την άμυνα. «Θα μας εξοικονομούσε πόρους, που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν, είτε στην άμυνα, είτε και σε κοινωνικές δαπάνες».

Επανερχόμενος στα της εσωτερικής επικαιρότητας, πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μετά τις ευρωεκλογές χρειάζεται επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ξέρει τα προβλήματα και τις αδυναμίες και ότι υπάρχουν ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί περισσότερο. Σε ερώτηση για πιθανό ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι κάποια στιγμή θα γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά ότι αυτό δεν είναι το πρώτο ζητούμενο και ιεράρχησε ως κυβερνητικές προτεραιότητες της επόμενης ημέρας την υγεία και την αντιμετώπιση της ακρίβειας. « Το έχω πάρει το μήνυμα ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα δε συμβιβάζομαι με τους χαμηλούς ρυθμούς πρέπει να κάνουμε άλματα εκσυγχρονισμού» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Απέρριψε εκ νέου τη μείωση ΦΠΑ

Σε ερώτηση για την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «προφανώς, οι αυξήσεις μισθών δεν αρκούν». Επέμεινε, δε, ότι η μείωση του ΦΠΑ, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και κάλεσε την αντιπολίτευση να πει ποιοι φόροι θα πρέπει ν’ αυξηθούν και ποια επιδόματα να περικοπούν. Είπε επίσης ότι δεν είναι σίγουρο πως μια τέτοια προσωρινή μείωση θα περάσει και στις τιμές των προϊόντων, αναφέρομενος π.χ. στον καφέ.

Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εποχές που τάζουμε φοροαπαλλαγές και παροχές, ανέφερε ακόμη, ενώ υπογράμμισε, έπειτα από σχετικό ερώτημα, ότι καμία χώρα δεν έχει προγραμματίσει τις τράπεζες -για τις οποίες υπογράμμισε ότι έχουν υποχρέωση να τροφοδοτήσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία.

Μιλώντας για την στέγη και τα στεγαστικά δάνεια, έπειτα από σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αγορά των ακινήτων πηγαίνει καλά, πράγμα θετικό για τους ιδιοκτήτες και προβληματικό για τους ενοικιαστές. Στο σημείο αυτό στάθηκε στην κρατική παρέμβαση με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», μιλώντας και πάλι για το «Σπίτι μου 2», που θα είναι διευρυμένο και για ζευγάρια ηλικίας 40-50 ετών και για το οποίο υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις με τα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να αξιοποιηθούν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

H συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα

Μιλώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα κλήθηκε να σχολιάσει τον Στέφανο Κασσελάκη και τη συζήτηση που προέκυψε για το πόθεν έσχες του. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αν ο κ. Κασσελάκης ως όφελε είχε καταθέσει το πόθεν έσχες του δεν θα το συζητούσαμε τώρα. Από την αντιπολίτευση βλέπουμε συνδυασμό τοξικότητας ψεμάτων και αφόρητης αλαζονείας και αυτοαναφορικότητας αλλά είναι δικό τους πρόβλημα ότι ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να συζητάει για το πόθεν έσχες του».

Στην ερώτηση αν του λείπει ο Αλέξης Τσίπρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «δεν καθορίζουμε εμείς τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Αυτό που λείπει συνολικά, όχι ότι το είχαμε πριν, είναι ένας πιο συγκροτημένος πολιτικός διάλογος για τα πραγματικά προβλήματα, χωρίς ακρότητες, τοξικότητα, πόλωση που κάποια κόμματα επιλέγουν για να κρύψουν τις δικές τους αδυναμίες».

Κραδασμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, νέα αναταραχή επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις του μέλους της Κ.Ε του κόμματος Θανάση Οικονόμου στο Action 24 αναφορικά με “σκιές” και “συνδιαλλαγές” στελεχών της Κουμουνδούρου στη διάρκεια ελέγχου του Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στις Επιτροπές πόθεν έσχες ανέφερε πως «υπάρχουν σκιές σε αυτούς τους ελέγχους. Ακούστε κ. Κακλαμάνη. Προφανώς υπάρχουν σκιές σε αυτές τις Επιτροπές».

Για ατυχή παρέμβαση έκανε λόγο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν έγινε σωστή δουλειά στους ελέγχους των Πόθεν Έσχες και επί διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια ώρα ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος – ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του από τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου. «Δεν τον αναγνωρίζω ως πρώην σύντροφο τον κ. Οικονόμου. Προφανώς είναι πολύ διπρόσωπος. Όσα είπε είναι αθλιότητες και θα δώσει λόγο εκεί που πρέπει να δώσει», είπε ο κ. Βαρεμένος το πρωί της Τετάρτης μιλώντας στο Action 24.

«Ο κ. Οικονόμου να πει συγκεκριμένα τι εννοεί. Εγώ βάδισα θεσμικά, αντιμετώπισα δύσκολες υποθέσεις. Στην πολιτική δεν παίζον όλα, εδώ φτάσαμε σε αδιανόητο στάδιο, να μας πει τι εννοεί με τον όρο συναλλαγή; Ο ίδιος μπορεί να ξέρει, να έχει πείρα από αυτά. Εγώ αποτιμώντας τον όρο βλέπω ότι έχει βαρύ φορτίο νομικό και αν υπάρχει δικαιοσύνη θα δώσει την απάντηση. Ο κ. Κασσελάκης να μας πει, εγώ δεν έχω να κάνω τίποτα με τον κ. Οικονόμου, να μας πει τι εννοεί ο κ. Οικονόμου», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους, ο Γιώργος Βαρεμένος έκανε λόγο για «ένα βρώμικο σύστημα που πέντε μέρες πριν τις εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε χυδαίες επιθέσεις απέναντι σε μια γυναίκα, την κ. Αχτσιόγλου, που ενορχηστρώνει ο μετεωρίτης Κασσελάκης, πατώντας πάνω σε μια βάρκα μισογυνισμού».

«Έχουμε μια αντιπαράθεση αυτές τις ημέρες με έναν επιδειξία αρχηγό, έναν μετεωρίτη που καλεί τα κανάλια να δείξει πόσο ωραία σπίτια έχει στο Κολωνάκι, στις Σπέτσες, στη Νέα Υόρκη. Όλα πίστευα ότι θα ακούσω, όχι και αυτά που άκουσα. Τη μια πάει στον Κωνσταντίνο Αργυρό και την άλλη στο μουσείο για τον Νίκο Μπελογιάνη», κατέληξε για τον Στέφανο Κασσελάκη ο Γιώργος Βαρεμένος.

«Ο κ. Κασσελάκης και τα στελέχη του προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία και προσβάλλουν με χυδαία ψέματα την αξιοπρέπεια χιλιάδων πολιτών με διαδρομή στην Αριστερά και στον προοδευτικό χώρο, ανεξαρτήτως των σημερινών επιλογών τους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς. Επιπλέον, σημειώνει ότι ο κ. Οικονόμου «έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την κυβέρνηση Τσίπρα ότι ήρθε σε συνδιαλλαγή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το “πόθεν έσχες” του».

Print Friendly, PDF & Email