Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά για προλάβει ανταρσία
Χρήστος Φράγκου
Στην τελική ευθεία η υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία
Καταιγιστικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαγράφει τον Αντώνη Σαμαρά, σε μια προσπάθεια να προλάβει την κινηματοποίηση της ομάδας του εντός ΝΔ και να σπάσει το ενιαίο μέτωπο με τον Κώστα Καραμανλή.
Τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, με συνοπτρικές διαδικασίες, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από μια καυστική συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός, στην οποία έθετε θέμα παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό και πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κος Σαμαράς έθεσε εαυτόν εκτός Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο Βήμα, με την οποία διαφώνησε με την κυβερνητική πολιτική και πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή.
«Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.
Καλά υπολογισμένη κίνηση
Αν και η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά αποτελεί κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, για τις αγορές αναμένεται να ερμηνευθεί ως ηγετική και στρατηγική αποκατάστασης της σταθερότητας, περιορίζοντας τους παράγοντες αστάθειας. Άλλωστε, η μείωση του αριθμού των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας δεν επηρεάζει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, ενώ ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης δεν επιτρέπει την ευθεία αμφισβήτησή της σε κοινωνικό επίπεδο.
Η προαναγγελθείσα ρήξη
Η σχέση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ και καιρό είχε διαρραγεί, με αποκορύφωμα τις παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά τον Ιούλιο στο Πολεμικό Μουσείο (μαζί με τον Κώστα Καραμανλή) ασκώντας κριτική στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και τον περασμένο μήνα στην Κύπρο, με αιχμή του δόρατος τα εθνικά θέματα.
Για το Μαξίμου η απόφαση για την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά φάνηκε ως η μόνη επιλογή ώστε να αποφευχθεί η κινηματοποίηση των διαφωνούντων μέσα στη ΝΔ και η ομογενοποίηση του μετώπου με τον Κώστα Καραμανλή. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν εξαπολύσει πολυεπίπεδες επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και το Μαξίμου, ενώ εστίαζαν τα βέλη τους στην εξωτερική πολιτική και τη δυναμική προσέγγισης με την Τουρκία.
Το Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να δείξει αποφασιστικότητα και να στείλει σαφές μήνυμα στους διαφωνούντες και εν δυνάμει αντάρτες, είχε διαγράψει τον Μάριο Σαλμά. Τώρα, η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά αποτελεί κίνηση επίδειξης ισχύος, αποφασιστικότητας και προβολής ηγετικού προφίλ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παράλληλα, όμως αποτελεί ένδειξη ότι ο διάλογος με την Τουρκία για το Αιγαίο και το Κυπριακό είναι πιο ώριμος απ’ όσο παρουσιάζεται και έχει δρομολογηθεί η υπογραφή κάποιας συμφωνίας. Η ισχυροποίηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υπονόμευε τις συνομιλίες και την προοπτική επίτευξης συμφωνίας.
Η διαγραφή
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κ.Ο. της ΝΔ παραπέμπει τον κ. Σαμαρά με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, Γιάννη Τραγάκη, με το ερώτημα της διαγραφής του. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα αποφασίσει – εγκρίνει την πρόταση του κ. Μητσοτάκη και το πρακτικό θα σταλεί στον Πρόεδρο της Κ.Ο., ο οποίος στη συνέχεια με βάση το πρακτικό και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, θα στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής για την απόφαση της διαγραφής.
Μαρινάκης: Δεν θα επαναληφθεί η ιστορία
Οπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Παύλος Μαρινάκης: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής
Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.
Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.
Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.
Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Η παρέμβαση Σαμαρά που έδωσε την αφορμή
Την πρόταση να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής καταθέτει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί την Κυριακή.
Στη συνέντευξη, όπως πληροφορεί η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της, ασκεί κριτική εφ’ όλης της ύλης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Η κυβέρνηση χρειάζεται πυξίδα, λείπει το όραμα, το αφήγημα προς την κοινωνία», δηλώνει. Υποστηρίζει δε, ότι ο «πρωθυπουργός κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τον υπόλοιπο κόσμο».
Ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να στείλει σπίτι τους όποιους δηλώνουν ‘ας χαρακτηριστούμε και μειοδότες’». Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ (αρχές Οκτωβρίου): Αν είναι να αφήσω μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα μου, για τις επόμενες γενιές, να είναι μια γειτονιά, η οποία θα είναι ήρεμη, μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας και της υπερηφάνειας, ας χαρακτηριστώ και μειοδότης.
Ο Αντώνης Σαμαράς απαντά και στις κατηγορίες για τους «χαριεντισμούς» με τον Νίκο Παππά: «χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια μεταξύ Ερντογάν, Ράμα και του Ελληνα πρωθυπουργού;».
Τέλος, επισημαίνει ότι δεν περιμένει πρόταση από τον Κ. Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.