O Γενικός Γραμματέας της ΚΕ ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού για τις Εκλογές και το Κυπριακό

Ο Άντρος Κυπριανού στο “Περίπτερον”

Δύναμη για τους πολλούς. Ηχηρή φωνή για τους εργαζόμενους. Ασπίδα προστασίας για τους αδύναμους. Η σταθερή και συνεπής φωνή που φωνάζει για Κύπρο επανενωμένη. Κύπρο ολόκληρη. Κόμμα αρχών, που είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κάποιος μαζί του, αναγνωρίζει ότι από αυτό ακούει πάντα την αλήθεια. Έντιμα, καθαρά, ειλικρινά. Αυτό είναι το ΑΚΕΛ.
Ακούμε συχνά κόσμο να διαμαρτύρεται. Τώρα που έρχονται εκλογές λένε, όλοι θυμήθηκαν τα προβλήματα, θυμήθηκαν ότι εκεί έξω υπάρχουν χιλιάδες που υποφέρουν και τρέχουν να τους βρουν. Για εμάς αυτό δεν ισχύει.
Το ΑΚΕΛ δεν έκλεισε τις πόρτες του ούτε και μια μέρα. Μέσα στις δύσκολες, πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους να παραμείνουμε εκεί που μας έταξαν οι αρχές και οι σκοποί μας. Στην πρώτη γραμμή, μαζί με τον κόσμο.
Πρώτα, για το πώς στηρίζονται οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δέχτηκαν με τα απανωτά-και πολλές φορές αλλοπρόσαλλα διατάγματα-σοβαρότατο πλήγμα. Για το πώς θα προστατευθούν από τις αυθαιρεσίες και την καταχρηστική στάση των τραπεζών, από τις εκποιήσεις, από την ολική καταστροφή. Για το πώς θα επανασυσταθεί ο συνεργατικός πιστωτικός τομέας με στόχο την προστασία των αγροτών και των μικρομεσαίων. Για το πώς θα μπορέσουν να επαναδραστηριοποιηθούν όταν λήξει η πανδημία.
Για το πώς μπορεί η κυπριακή οικονομία να αποτινάξει από πάνω της το λεκέ της κατάχρησης του προγράμματος των διαβατηρίων. Για το πώς μπορούμε να κτίσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και να στρέψουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, στη σωστή κατεύθυνση. Στη στήριξη της αγροτικής οικονομίας, στη διαμόρφωση σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής, στην επένδυση στη γνώση και στην έρευνα. Για το πώς θα καταστεί η ενέργεια κοινωνικό αγαθό στο οποίο όλοι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε προσιτές τιμές.

Η πλειοψηφία των νέων εργαζόμενων εργάζεται με χαμηλό μισθό και δίχως ασφάλιση. Χιλιάδες νέοι ζουν με μισούς μισθούς, μισή ζωή.
Το ΑΚΕΛ ήδη κατέθεσε πολλές προτάσεις στη Βουλή για προστασία όλων των εργαζομένων και για κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων για όλους. Για κατοχύρωση κατώτατου μισθού, 13ου μισθού, υπερωρίες, αργίες και Ταμείο Προνοίας. Προχωρήσαμε επίσης με πρόταση για κατάργηση της αποκοπής του 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στα 63.
Ταυτόχρονα προωθούμε πολιτικές που να στηρίζουν την οικογένεια, τους εργαζόμενους, τις γυναίκες και τους μονογονιούς. Που ενισχύουν τις κοινωνικές υποδομές φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, που διαμορφώνουν ολοκληρωμένη κρατική στεγαστική πολιτική.
Φτάσαμε σήμερα στο σημείο η πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας να φοβάται. Να φοβάται το αύριο, να φοβάται το μέλλον. Αυτό είναι το πιο μεγάλο στοίχημα. Να προετοιμάσουμε το αύριο. Να σχεδιάσουμε σωστά το μέλλον. Να ξαναδώσουμε δύναμη στους πολίτες. Να εγγυηθούμε την αλλαγή. Να ξαναδώσουμε προοπτική στο λαό μας.
Πρώτα και κύρια σε ότι αφορά το Κυπριακό.
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι πρόκειται να πράξει στη Γενεύη ο Πρόεδρος. Αν όμως πάει επαναλαμβάνοντας απλώς τις δημόσιες του τοποθετήσεις, τότε πιθανό να οδηγηθούμε σε νέο ναυάγιο. Αν επιρριφθούν και σε μας ευθύνες για το πιθανό αδιέξοδο οι εξελίξεις θα είναι σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού.
Τον καλούμε να λάβει σοβαρά υπόψη την πρόταση του ΑΚΕΛ. Να αποδεχτεί έμπρακτα το κεκτημένο των συνομιλιών και να επιδείξει ετοιμότητα για την υποβολή γεφυρωτικών προτάσεων μόνο στα εκκρεμούντα ζητήματα του Πλαισίου Γκουτέρες. Να καταθέσει προτάσεις στο θέμα των Υδρογονανθράκων που από τη μια θα μας εξασφαλίζουν ως ελληνοκυπριακή πλευρά και από την άλλη θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Αν αυτό πράξει, τότε είτε θα ανοίξει ο δρόμος για την προοπτική της λύσης, είτε αποκλειστικός υπεύθυνος για ένα νέο ναυάγιο θα είναι η τουρκική πλευρά.
Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες παλινδρομήσεις. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
Ως ΑΚΕΛ επιμένουμε να λέμε ότι η μόνη εφικτή λύση είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Λύση στην οποία θα κατοχυρώνονται και θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των κυπρίων πολιτών.
Λύση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις.
Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, ιθαγένεια, διεθνή προσωπικότητα.
Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτό είναι το όραμα μας για την Κύπρο.
Μια χώρα φάρο και παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Ένα σύγχρονο πρότυπο αρμονικής συμβίωσης δύο κοινοτήτων διαφορετικής εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας που θα συνδιαχειρίζονται το κοινό τους κράτος. Μια χώρα που θα έχει καταφέρει να διώξει τους στρατούς και θα διοχετεύει όλες της τις δυνάμεις και τους πόρους στις κοινωνικές επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα δικαιούται ο λαός μας να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Μόνιμη και σταθερή ειρήνη.
Όλες αυτές οι θέσεις μάς ενώνουν με χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Κύπρο. Μπορεί να μην συμφωνούμε όλοι με όλα, αλλά βλέπουμε όλοι τη μεγάλη εικόνα.
Ισχυρό ΑΚΕΛ σημαίνει ότι υπάρχει μια δύναμη- καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού.
Ισχυρό ΑΚΕΛ σημαίνει ότι υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να υπερασπιστεί τους πολλούς. Τους αδύνατους.
Σημαίνει υπάρχει διέξοδος και προοπτική.
Ισχυρό ΑΚΕΛ σημαίνει υπάρχει δύναμη για αλλαγή.

 

Print Friendly, PDF & Email