Ο FDA ενέκρινε το πρώτο φάρμακο για τη σχιζοφρένεια μετά από 30 χρόνια

Το νέο φάρμακο της Bristol Myers Squibb, συνδυάζει δύο δραστικές ουσίες και λαμβάνεται ως χάπι δύο φορές την ημέρα.

Το πρώτο, νεότερο φάρμακο για την αντιμετώπιση ατόμων με σχιζοφρένεια, ενέκρινε την Πέμπτη ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο φάρμακο για τη νόσο της ψυχικής σφαίρας, είχε εγκριθεί πριν από 30 χρόνια.

Το Cobenfy, όπως ονομάζεται στις ΗΠΑ, που παρασκευάζεται από την Bristol Myers Squibb, συνδυάζει δύο δραστικές ουσίες, την ξανομελίνη και το χλωριούχο τρόσπιο και λαμβάνεται ως χάπι δύο φορές την ημέρα.

Σε κλινικές δοκιμές, ο συνδυασμός αυτός βοήθησε στη διαχείριση συμπτωμάτων όπως οι ψευδαισθήσεις, οι παραληρηματικές ιδέες και η αποδιοργανωμένη σκέψη, τα οποία είναι κοινά στους ασθενείς με σχιζοφρένεια.

«Η σχιζοφρένεια είναι μια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως. Πρόκειται για μια σοβαρή, χρόνια ψυχική ασθένεια που συχνά βλάπτει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου», δήλωσε στην ανακοίνωση της έγκρισης η Tiffany Farchione, διευθύντρια του Τμήματος Ψυχιατρικής, στο γραφείο Νευροεπιστημών του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA.

«Το νέο φάρμακο αποτελεί την πρώτη νέα προσέγγιση στη θεραπεία της σχιζοφρένειας εδώ και δεκαετίες», συνέχισε η Farchione. «Η έγκριση αυτή προσφέρει μια νέα εναλλακτική λύση στα αντιψυχωσικά φάρμακα που συνταγογραφούνταν προηγουμένως στα άτομα με σχιζοφρένεια».

Το Cobenfy προσφέρει νέες ελπίδες για τα άτομα με σχιζοφρένεια, παρέχοντας μια καινοτόμο θεραπευτική επιλογή που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης της πάθησης, σύμφωνα με την Jelena Kunovac, ψυχίατρο και επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα του Λας Βέγκας.

Τα πρώτα φάρμακα για τη σχιζοφρένεια, συμπεριλαμβανομένης της χλωροπρομαζίνης και της αλοπεριδόλης κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1950 και έφεραν επανάσταση στη θεραπεία της νόσου.

Ωστόσο, έκτοτε υπήρξαν πολύ λίγα νέα φάρμακα, με τις περισσότερες επακόλουθες εγκρίσεις του FDA να αφορούν παραλλαγές των παλαιότερων φαρμάκων.

Πώς δρα το νέο φάρμακο για τη σχιζοφρένεια

Τα περισσότερα φάρμακα για τη σχιζοφρένεια, ευρέως γνωστά ως αντιψυχωσικά, δρουν μεταβάλλοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που επηρεάζει τη διάθεση, τα κίνητρα και τη σκέψη, εξήγησε η Kunovac.

Το Cobenfy ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση ρυθμίζοντας την ακετυλοχολίνη, μια άλλη χημική ουσία του εγκεφάλου που βοηθά τη μνήμη, τη μάθηση και την προσοχή, είπε.

Εστιάζοντας στην ακετυλοχολίνη αντί της ντοπαμίνης, το Cobenfy μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, αποφεύγοντας παράλληλα κοινές παρενέργειες όπως η αύξηση του βάρους, η υπνηλία και οι διαταραχές της κίνησης, σύμφωνα με κλινικές δοκιμές.

Στις κλινικές δοκιμές, μόνο το 6% των ασθενών σταμάτησαν τη λήψη του Cobenfy λόγω παρενεργειών, σημείωσε ο δρ Samit Hirawat, επικεφαλής ιατρός της Bristol Myers Squibb

«Αυτό αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 20%-30% που παρατηρήθηκε με τα παλαιότερα αντιψυχωσικά φάρμακα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του Cobenfy είναι ναυτία, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, έμετος, υπέρταση, κοιλιακό άλγος, διάρροια, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, ζάλη και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του FDA.

Τι είναι η σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μια διαταραχή της ψυχικής υγείας που επηρεάζει περίπου 24 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ή περίπου έναν στους 300 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ ).

Συχνά οδηγεί σε σημαντικές προκλήσεις στην καθημερινή λειτουργικότητα, την εργασία και τις σχέσεις, επηρεάζοντας τόσο τους ασθενείς όσο και τις οικογένειές τους.

Η διαταραχή αρχίζει συνήθως στα τέλη της εφηβείας ή στις αρχές της ενήλικης ζωής και μπορεί να οδηγήσει σε δια βίου αναπηρία εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπογραμμίζοντας περαιτέρω την ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές.

Μετά την έγκριση, οι γιατροί στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αρχίσουν να συνταγογραφούν το Cobenfy μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Adam Lenkowsky, εκτελεστικό αντιπρόεδρο και επικεφαλής εμπορικής εκμετάλλευσης της Bristol Myers Squibb.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι ο μοναδικός μηχανισμός του φαρμάκου και οι μειωμένες παρενέργειες θα συμβάλουν στον καθορισμό ενός νέου προτύπου περίθαλψης για τους ασθενείς με σχιζοφρένεια.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης μελέτες για πρόσθετες θεραπευτικές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας της νόσου Αλτσχάιμερ και της διπολικής διαταραχής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ

πηγή: news247.gr

Print Friendly, PDF & Email