Ο εγκλωβισμένος του Λευκού Οίκου

Στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα, ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται ακούσιος πρωταγωνιστής σε δύο τρομακτικούς πολέμους

Προφανώς ο Τζο Μπάιντεν αλλιώς είχε φανταστεί την τελική ευθεία της μάχης για την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Θα ήθελε να επικεντρωθεί σε θέματα οικονομίας, να εστιάσει στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, να υποσχεθεί καλύτερες δουλειές και καλύτερες αμοιβές για τους Αμερικανούς, να «τρίξει λίγο τα δόντια» στους ανταγωνιστές από την Κίνα, να υποσχεθεί πάλι φιλόδοξα προγράμματα που θα συνδύαζαν την πράσινη αλλαγή με την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Ένα σίκουελ δηλαδή του 2020. Θα ήθελε να εμφανιστεί ως η φωνή της λογικής, της μετριοπάθειας και των μελετημένων βημάτων προς όφελος του μέσου Αμερικανού απέναντι σε έναν αλλοπρόσαλo, βουτηγμένο σε σκάνδαλα εκπρόσωπο του χυδαίου καπιταλισμού και μάλιστα με μια φρέσκια καταδίκη.

Αντί για αυτό, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είναι υποχρεωμένος να ισορροπεί καθημερινά σε ένα τεντωμένο σκοινί, που ξεκινά από το Κίεβο και καταλήγει στη Γάζα. Αυτό εξηγεί τη δυσκολία του να εκφράσει μια ξεκάθαρη γραμμή για το τι ακριβώς επιδιώκει στα δύο μεγάλα πολεμικά μέτωπα του πλανήτη, στα οποία, είτε το θέλει είτε όχι, εμπλέκεται η μεγάλη του πατρίδα.

Αυτές τις μέρες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν δίστασε να προφητεύσει ότι ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς, δηλαδή οι πολεμικές επιδρομές στη Γάζα, θα κρατήσει για πολλούς μήνες ακόμα, πιθανότατα μέχρι το τέλος του χρόνου. Μια προοπτική που προσθέτει στις προεδρικές εκλογές μια παράμετρο που κανείς δεν είχε προβλέψει. Η δυσαρέσκεια παραδοσιακά δημοκρατικών ψηφοφόρων αραβικής ή γενικά μουσουλμανικής καταγωγής γιγαντώνεται, την ώρα που το εβραϊκό λόμπι άγρυπνο παρακολουθεί, έτοιμο να παρέμβει στην οποιαδήποτε ένδειξη εγκατάλειψης από την Ουάσιγκτον του ρόλου τού προστάτη τού κράτους του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου με το μήνυμά του επιχείρησε να γκρεμίσει τις όποιες ελπίδες μπορεί να είχαν κάποιοι στις ΗΠΑ για το δικό του πρόωρο πολιτικό τέλος, που πιθανώς θα έδινε μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων στον Αμερικανό Πρόεδρο. Ο Ισραηλινός πολιτικός δηλώνει έτοιμος να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην εξουσία, εκμεταλλευόμενος τη δυσχερή θέση του Μπάιντεν.

Την ίδια στιγμή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιόδευε στην Ευρώπη και συνέλεγε υποσχέσεις για ακόμα περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, αλλά και στήριξη στο αίτημα για χρήση δυτικών όπλων σε χτυπήματα μέσα στο ρωσικό έδαφος, από τους πιο πρόθυμους εκ των Ευρωπαίων. Ειδικά από εκείνους που σπρωγμένοι από τον φόβο ότι θα μείνουν αβοήθητοι σε μια εκλογική επικράτηση του Τραμπ κάνουν, λες, ό,τι μπορούν για να επαληθεύσουν τη δυσοίωνη αυτή προφητεία. Άλλη μια σπαζοκεφαλιά για τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ, που προσπαθεί επιμελώς να αποφύγει οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόκληση ανοιχτής σύγκρουσης με τη Μόσχα. Όμως και ο Ζελένσκι μοιάζει να έχει βάλει στόχο να αντέξει πάση θυσία έως τον Νοέμβριο, γνωρίζοντας ότι ο Μπάιντεν μπορεί να βλέπει μια δυσφορία στην κοινή γνώμη της πατρίδας του για το τεράστιο κόστος στήριξης της Ουκρανίας, αλλά δεν θα ήθελε να περάσει στην Ιστορία ως ο Πρόεδρος που έχασε την Ουκρανία, χαρίζοντας μια τεράστια νίκη, όχι απλώς γοήτρου, στον Πούτιν.

Η μάχη των αμερικανικών προεδρικών εκλογών έχει λοιπόν ακάλεστους πρωταγωνιστές αυτή τη φορά. Αντλούν τη δύναμή τους από το γεγονός ότι στο σημείο που έχουν πλέον βρεθεί δεν έχουν πολλά να χάσουν αν ρισκάρουν. Αντιθέτως, θα είναι μάλλον χαμένοι αν μείνουν αδρανείς. Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει ο Τζο Μπάιντεν είναι αν μπορεί να τους βοηθήσει να κερδίσουν χωρίς ο μεγάλος χαμένος να είναι τελικά αυτός.

Print Friendly, PDF & Email