Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΗΝ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ…
Μέλη της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας αναζητούν πτώματα κάτω από τα ερείπια μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στην πόλη Ράφα, νότια της Λωρίδας της Γάζας, 21 Απριλίου 2024. (Abed Rahim Khatib/Flash90)” “«Έτρεμα, μου είχε σηκωθεί η τρίχα σ’ όλο το σώμα, όπως νιώθει κανείς που δεν είναι ντυμένος ζεστά. Ένιωθα τρομερό κρύο, ρίγη λες κι είχα πυρετό, και τα δόντια μου χτυπούσαν. Ο χρόνος διεισδύει στους χτύπους της καρδιάς. Το Εγώ έχει χάσει πλέον την επαφή του με τον εξωτερικό χρόνο. Παραμένει παραλυμένο στο Τώρα –το Πριν και το Μετά δεν υπάρχουν. Δεν έκανα άλλες σκέψεις, εκτός από την εξής: τώρα δα, τώρα θα μας πετύχει. Όταν εκδηλώθηκε, τέσσερις ημέρες αργότερα, πάλι μια επίθεση, δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ και φώναξα, Χάνς, τώρα κάτι, θα μας συμβεί, τώρα είναι η σειρά μας. Το Τώρα δεν είναι απαλλαγμένο από το αίσθημα αγωνίας, ψυχική κατάσταση που επικρατεί πριν από το επικείμενο. Το συναίσθημα της αγωνίας δεν υπήρχε τότε. Πιθανό να επικράτησε εκείνο της παραίτησης: Τώρα θα πέσει επάνω σου μια βόμβα και θα πεθάνεις ακαριαία. Το Τώρα είναι η πιο έντονη στιγμή συναλλαγής μεταξύ του όπλου και του αποδέκτη του, που έχουν συγχρονιστεί απόλυτα. Μόλις αντιληφθεί κανείς το σφύριγμα που κάνει η βόμβα όταν πέφτει, αισθάνεται ότι σταματάει ν’ αναπνέει, βάζει τα χέρια στ’ αυτιά για ν’ αποφύγει το θόρυβο, τώρα, τώρα, τώρα ξανάρχεται».
Φρίντριχ Γιεργκ, Η Γερμανία στις Φλόγες, ο Βομβαρδισμός της Γερμανίας 1940-1945
Σύμφωνα με πρόταση αξιωματούχων του ΟΗΕ, ζητείται να προστεθεί ένα νέο έγκλημα στη λίστα των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ένα έγκλημα που αποκαλείται «domicide» (οικοκτονία, η σκόπιμη- συστηματική καταστροφή κατοικιών). Αναφέρονται, μάλιστα και συγκεκριμένες περιπτώσεις στην διάρκεια του 21ου αιώνα: Το Γκρόζνι της Τσετσενίας, που καταστράφηκε ολοσχερώς από το ρωσικό στρατό του Βλάντιμιρ Πούτιν, το Χαλέπι της Συρίας, που καταστράφηκε από το ρωσικό στρατό σε συμμαχία με ιρανικές δυνάμεις και δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ το 2016, η Μαριούπολη της Ουκρανίας, που καταστράφηκε από το ρωσικό στρατό κατά τους πρώτες μήνες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022.
Από τον κατάλογο λείπουν, βέβαια, μάλλον για ευνόητους λόγους, η Φαλούτζα του Ιράκ, που καταστράφηκε από τον αμερικανικό στρατό το 2004, κατά το δεύτερο χρόνο της κατοχής του Ιράκ, η Μοσούλη του Ιράκ και η Ράκα της Συρίας, που και οι δύο καταστράφηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους στη διάρκεια του πολέμου κατά του ISIS το 2017.
Όσο για την Λωρίδα της Γάζας, εκεί ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών έχουν δώσει την θέση τους σε γιγάντιους κρατήρες, με τον ισραηλινό στρατό να έχει ρίξει τόσο μεγάλο αριθμό βομβών στον θύλακα των 124 τετραγωνικών μιλίων, που τα εκρηκτικά τα οποία περιείχαν ξεπερνούν την εκρηκτική δύναμη των ατομικών βομβών που έφεραν τον όλεθρο στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Η κλίμακα και η πυκνότητα της καταστροφής ανταγωνίζονται τα πιο καταστροφικά επεισόδια αστικού πολέμου στην πρόσφατη ιστορία, από το Blitz του Λονδίνου έως τις δεκαετίες του πολέμου στο Βιετνάμ. Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματικούς του τομέα των πληροφοριών, ο στρατός χρησιμοποίησε μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης με το παρατσούκλι «Lavender» για να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες «ανθρώπινους στόχους», με το επιχείρημα ότι φέρεται πως ανήκουν στις ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς ή της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ. Αυτά τα «δεδομένα» στόχευσης τροφοδότησαν στην συνέχεια ένα αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης, γνωστό ως «Where’s Daddy?», δίνοντας τη δυνατότητα στον στρατό να σκοτώσει τον καθένα μέσα στο σπίτι του, μαζί με όλη τους την οικογένεια και συχνά πολλούς από τους γείτονές τους.
Έχουμε δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με ένα άλλο σύστημα δημιουργίας στόχων AI, γνωστό ως «Habsora» («Το Ευαγγέλιο»). Ενώ η Lavender κατασκευάζει ανθρώπινους στόχους, η Habsora στοχεύει κτίρια και κατασκευές, που φέρεται να εξυπηρετούν στρατιωτικούς σκοπούς, επιτρέποντας στον ισραηλινό στρατό να λειτουργεί ουσιαστικά ένα «εργοστάσιο μαζικών δολοφονιών», με τις καθημερινές δολοφονίες αμάχων να ξεπερνούν οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πολέμου στον 21ο αιώνα.
Θα θυμίσουμε, ότι τις πρώτες μέρες του πολέμου, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Isaac Herzog, διακήρυξε ότι «δεν υπήρχαν αθώοι πολίτες στη Γάζα» και οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου δήλωναν ότι ο πόλεμος ήταν η αρχή μιας ακόμα «Νάκμπα», ενώ άλλοι ζήτησαν να «ισοπεδωθεί» ολόκληρη η λωρίδα. Βόμβες δύο χιλιάδων λιβρών αφάνισαν ολόκληρες γειτονιές, μπουλντόζες ισοπέδωσαν σχολεία και νοσοκομεία και ολόκληρες περιοχές της Λωρίδας θεωρήθηκαν «ζώνες θανάτου».
Την ίδια στιγμή, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, το ισραηλινό κράτος προωθεί τους σχεδιασμούς του για την ανέγερση περίπου 7.000 κατοικιών σε υφιστάμενους ή μελλοντικούς οικισμούς στην πόλη, ο δήμος έχει επιταχύνει παράλληλα τον ρυθμό των κατεδαφίσεων παλαιστινιακών κατοικιών, οι παλαιστινιακές γειτονιές γεύονται καθημερινά την βία και τον ασφυκτικό έλεγχο, ενώ εκατοντάδες είναι οι συλλήψεις ακόμα και γυναικών και παιδιών. Τέλος, στην Δυτική Όχθη τα πρόσφατα πογκρόμ, σε χωριά όπως η Ντούμα και το Khirbet al-Tawil, δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά αλλά, αντίθετα, μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού που” “Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Bureij στην κεντρική Γάζα, 2 Ιανουαρίου 2024. (Oren Ben Hakoon/Flash90) συμπεριλαμβάνει αποκλεισμούς, σημεία ελέγχου και αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις. Ολόκληρες κοινότητες εκδιώκονται λόγω της δράσης των εποίκων, οι οποίοι καταστρέφουν, δολοφονούν, πυρπολούν κατοικίες και τρομοκρατούν, με την υποστήριξη του στρατού, με στόχο να αλλάξει δραματικά η δημογραφική πραγματικότητα στη Δυτική Όχθη.