Ντροπή

Σήμερα η ντροπή δεν υπάρχει πλέον. Είναι το συναίσθημα που μας επιβάλει να νιώθουμε ένα αίσθημα αναξιοπρέπειας μπροστά στις λάθος ενέργειες μας, στις άσχημες φράσεις αλλά και στην αλαζονεία μας και μας οδηγεί να σκύβουμε το κεφάλι, να χαμηλώνουμε τα μάτια να είμαστε ταπεινωμένοι και φοβισμένοι. Σήμερα η ντροπή δεν αποτελεί πλέον φρένο μεταξύ των απλών ανθρώπων, αλλά και μεταξύ του πολιτικού συστήματος.

Η απώλεια αξίας της ντροπής, έχει σχέση με ένα μοναδικό φαινόμενο την ανάδειξη του κοινοτόπου και του ασήμαντου.

Διαχρονικά η ντροπή τείνει να χαθεί, ως ένα συναίσθημα που χαρακτήρισε άλλες εποχές της ανθρωπότητας, στις οποίες η ανάγκη να βλέπουμε τα πάντα και πάντοτε, δεν ήταν τόσο σημαντική όσο είναι σήμερα.

Η ντροπή έχει γίνει σήμερα ταμπού. Ντρεπόμαστε να ντραπούμε επειδή αυτό συγκεντρώνει την προσοχή όλων στο μοναδικό πράγμα που θέλουμε να κρύψουμε στην αποτυχία μας. Η ντροπή στο παρελθόν αποτελούσε σε κάθε περίπτωση μιαν αξία.

Η ντροπή ήταν αυτό που διέκρινε την ανθρώπινη ύπαρξη από τα ζώα. Η ντροπή της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά και του αστικού πολιτικού συστήματος, όπως έχει λεχθεί, είναι μια «επιδερμική ντροπή»…

επιμέλεια: Πάλλας Βαγγέλης Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

Print Friendly, PDF & Email