Νέο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Πορτογαλία

Από Maria João Pereira | Lusa.pt | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Πορτογαλία έφτασε σε νέο υψηλό επίπεδο, υπερβαίνοντας τις ανάγκες κατανάλωσης για 149 συνεχόμενες ώρες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Πορτογαλική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας REN.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 131 ώρες, που είχε καταγραφεί το 2019.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, «από τις 04:00 της 31ης Οκτωβρίου έως τις 09:00 σήμερα, 6 Νοεμβρίου, δηλαδή για περισσότερες από έξι συνεχόμενες ημέρες, παρήχθησαν 1102 GWh [γιγαβατώρες], υπερβαίνοντας τον εθνικό αριθμό κατανάλωσης για την ίδια περίοδο κατά 262 GWh (840 GWh)», ανέφερε ο REN σε ανακοίνωσή του.

Σε αυτή την περίοδο των 149 ωρών, καταρρίφθηκαν δύο ακόμη ρεκόρ.

Το πρώτο ήταν μεταξύ των 10 μ.μ. της 31ης Οκτωβρίου και των 9 π.μ. της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια του οποίου η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασε την ποσότητα που απαιτείται για την τροφοδοσία ολόκληρου του εθνικού δικτύου (συμπεριλαμβανομένων των αναγκών άντλησης των υδροηλεκτρικών ταμιευτήρων) χωρίς την αξιοποίηση συμβατικών θερμικών πηγών παραγωγής, δηλαδή σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου.

Συνολικά, αυτό ανήλθε σε 131 συνεχόμενες ώρες, σχεδόν τριπλάσιο από το ρεκόρ των 56 ωρών που είχε σημειωθεί το 2021.

Το άλλο επιτεύχθηκε μεταξύ των 10 π.μ. της 1ης Νοεμβρίου και των 9 π.μ. της 5ης Νοεμβρίου και αντιστοιχεί σε 95 συνεχόμενες ώρες κατά τις οποίες η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ήταν μεγαλύτερη από την κατανάλωση, χωρίς την ανάγκη χρήσης μονάδων συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου και με την Πορτογαλία να εξάγει στην Ισπανία, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 52 ωρών που είχε σημειωθεί το 2018.

«Αυτές οι σημαντικές καταγραφές επιβεβαιώνουν ότι η Πορτογαλία έχει διατηρήσει μια βιώσιμη πορεία στην προοδευτική ενσωμάτωση των ενδογενών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα τους πρωταρχικούς στόχους της ασφάλειας του εφοδιασμού και της ποιότητας των υπηρεσιών», δήλωσε η REN.

Print Friendly, PDF & Email