Νέο “χτύπημα” Κακλαμάνη για την ενεργειακή ακρίβεια

Επανέρχεται στο ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας ο Νικήτας Κακλαμάνης συνεχίζοντας την κριτική στην κυβέρνηση

Στα ζητήματα της ενεργειακής αγοράς επανήλθε το πρωί της Δευτέρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, δίνοντας τόνο συνέχισης της κριτικής που ασκούν βουλευτές στα θέματα της ακρίβειας.

“Δεν μπορεί μια επιχείρηση κοινής ωφέλειας να έχει 1 δισεκ. κέρδη” ανέφερε από τη συχνότητα του Open το πρωί της Δευτέρας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί μια δημόσια επιχείρηση να έχει αυτήν την εικόνα την ώρα που το ενεργειακό αποτελεί μεγάλο “πονοκέφαλο” για την οικονομία και την κοινωνία.

Ωστόσο ο κ. Κακλαμάνης με έμφαση είπε ότι δεν τάσσεται υπέρ μιας ελλειμματικής επιχείρησης, γι’ αυτό και ψήφισε στο παρελθόν, στην εκκίνηση της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το σχέδιο αναμόρφωσης της ΔΕΗ, όπως είπε. Προσέθεσε, δε, ότι ένας τέτοιος οργανισμόςπρώτο στόχο έχει την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτησή του την προηγούμενη εβδομάδα προς τον τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη έθεσε τα ζητήματα της αγοράς.

Σχετικό Άρθρο
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διόγκωση του προβλήματος των τιμών ηλεκτρισμού οφείλεται στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (target model) που μετέτρεψε καθ’ ολοκληρία, ήτοι στο 100%, τον ηλεκτρισμό σε χρηματιστηριακό είδος, όπου η τιμή του αποσυνδέεται πλήρως από το κόστος παραγωγής και μεγεθύνεται πάντα προς τα πάνω» σημείνωνε στην ερώτησή του, ο κ. Κακλαμάνης, αναφέροντας ως ενδεικτική στο σημείο αυτό την περίπτωση της ΔΕΗ «η οποία με βάση το σύστημα της «οριακής τιμής» είναι «υποχρεωμένη» να πωλεί την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε τιμή 12πλάσια του κόστους παραγωγής και να κερδοσκοπεί εις βάρος εκατομμυρίων καταναλωτών, ενώ έχει τη δυνατότητα να πωλεί ηλεκτρική ενέργεια στην πιο χαμηλή τιμή απ’ όλους».

Υπενθυμίζοντας πως το χρηματιστήριο ενέργειας τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του ‘20 (ιδρύθηκε το ‘18 ως προαπαιτούμενο των δανειστών), ο κ. Κακλαμάνης αναφέρεται στο κείμενό του στις σχετικές δηλώσεις τού τότε αρμόδιου υπουργού (Κ. Χατζηδάκη) περί «μεγάλης μεταρρύθμισης» που θα μείωνε το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σημειώνοντας, ο ίδιος, ωστόσο ότι «πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε πως το εγχείρημα δεν απέδωσε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αλλά οδηγεί μέχρι σήμερα σε υψηλότερες τιμές και υπέρογκες χρεώσεις για τον καταναλωτή είτε πρόκειται για νοικοκυριά, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις».

Ακολούθως εστιάζει σε τέσσερα σημεία στρέβλωσης:

Την «οριακή τιμή» του συστήματος, η οποία, αντί να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, συμπίπτει με την υψηλότερη τιμή προσφοράς.
Την εξάρτηση της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο.
Τον τρόπο λειτουργίας της «αγοράς εξισορρόπησης» που ευνοεί τις πιο ρυπογόνες και «ακριβές» μονάδες φυσικού αερίου προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας.
Το γεγονός ότι δεν λειτουργεί όπως θα όφειλε η τέταρτη αγορά, αυτή των προθεσμιακών συμβολαίων, με αποτέλεσμα να μετακυλίονται πλήρως (100%) στη λιανική οι υπερβολικά υψηλές τιμές χονδρικής που διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο ενέργειας.
«Από τα προηγούμενα προκύπτει ότι οι στόχοι που τέθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας δεν έχουν επιτευχθεί στον επιθυμητό βαθμό, με αποτέλεσμα η λειτουργία του αντί να συντελεί στη μείωση των τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, να συμβάλει στην αύξησή τους με ταυτόχρονη δημιουργία καρτελοποίησης της αγοράς» καταλήγει ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Έτσι, ο κ. Κακλαμάνης ρώτησε τον υπουργό:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την αναθεώρηση του target model και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ώστε να θεραπευτούν οι στρεβλώσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και επιβαρύνουν τους καταναλωτές με υπέρογκες τιμές;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τον περιορισμό του ποσοστού διάθεσης της αγοράς ενέργειας από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και την παροχή κινήτρων για την αύξηση του μεριδίου των προθεσμιακών συμβολαίων στην αγορά, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη ρεαλιστική αναθεώρηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της χώρας και ταυτόχρονη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο;

4. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωφελής χαρακτήρας της ΔΕΗ, που έχει ουσιαστικά απολεσθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια;