Νέες μεταλλάξεις κορονοϊού βρήκαν πως προκαλεί φάρμακο της Merck

Σάλο προκαλεί διεθνώς το αποτέλεσμα μίας νέας έρευνας που δείχνει πως η αγωγή με molnupiravir, (μολνουπιραβίρη), που ήταν ένα από τα πρώτα αντιικά φάρμακα που κυκλοφόρησε η φαρμακοβιομηχανία Merck κατά του κορονοϊού covid19, πιθανώς να επιτάχυνε τις μεταλλάξεις τού.

Το φάρμακο molnupiravir υποτίθεται πως δρα προκαλώντας μεταλλάξεις στις γενετικές πληροφορίες του Covid προκειμένου αυτές να αποδυναμώσουν ή καταστρέψουν τον ιό και να μειώνουν την ποσότητα του Covid στον οργανισμό. Ωστόσο, η μελέτη που δημοσίευσαν τη Δευτέρα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Theo Sanderson από το ινστιτούτο έρευνας Francis Crick στο Λονδίνο κατέδειξε νέες μεταλλάξεις του ιού σε ασθενείς που έπαιρναν το συγκεκριμένο φάρμακο.

Πρόκειται για το ίδιο συμπέρασμα στο οποίο είχαν καταλήξει μήνες πριν άλλοι ερευνητές, οι οποίοι υποστήριζαν επίσης πως το molnupiravir προκαλεί νέες μεταλλάξεις του ιού σε ορισμένους ασθενείς.

Μετά από αυτά τα ευρήματα, οι πωλήσεις του φαρμάκου μειώθηκαν κατά περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου της Merck. Πρόκειται για πτώση της τάξης του 83% σε σχέση με τα κέρδη που ανακοινώθηκαν πέρσι την ίδια περίοδο και ξεπερνούσαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ας σημειωθεί πως ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε για πρώτη φορά το φάρμακο για επείγουσα χρήση στα τέλη του 2021, συνιστώντας να μην χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή μη κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο. Το molnupiravir δεν έχει επίσης εγκριθεί για χρήση σε ασθενείς κάτω των 18 ετών επειδή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των οστών και των χόνδρων.

Print Friendly, PDF & Email