Νέες αποστολές όπλων στην Ουκρανία ετοιμάζει η κυβέρνηση;

Μεγάλες πιέσεις ασκεί στο καθεστώς του Κιέβου η έλλειψη όπλων και πυρομαχικών, καθώς η αμερικανική «δεξαμενή» έχει κλειδώσει λόγω εσωτερικών αντιπαραθέσεων στην πολιτική ελίτ των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να επιχειρεί να καλύψει τα κενά από τους μικρότερους δυτικούς συμμάχους της ασκώντας διαρκείς πιέσεις.

Μετά την αποδέσμευση, προ ημερών, ενός πακέτου όπλων προς το Κίεβο, αλλά και την αποστολή βλημάτων με απαγορευμένο λευκό φώσφορο, η ουκρανική πλευρά επανέρχεται πιο πιεστική και προς την Αθήνα, ζητώντας ακόμα περισσότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η ουκρανική πλευρά ζητεί:

– Υποστήριξη της προσπάθειας των Ουκρανών να αποκτήσουν F-16 και δεδομένου του ότι η Αθήνα έχει αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο παραχώρησης ή πώλησης μαχητικών, ζητείται συνδρομή στην εκπαίδευση χειριστών F-16, ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη, πύραυλοι τύπου AMRAAM και AGM-88 HARM και βόμβες τύπου GBU-39.

– Αντιαεροπορικά συστήματα, ρωσικής και όχι μόνο κατασκευής. Συγκεκριμένα, ζητά την αποδέσμευση S-300, SA-8 OSA, CROTALE και HAWK, ακόμη κι αν αυτά έχουν βλάβες ή προβλήματα, λόγω της μακροχρόνιας χρήσης τους, και, στην περίπτωση των συστημάτων ρωσικής κατασκευής, της ελλιπούς συντήρησης και υποστήριξής τους.

– Άρματα μάχης και πυρομαχικά για αυτά, καθώς επίσης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Μ-113.

Τέλος το Κίεβο ζητά περαιτέρω υποστήριξη στον τομέα του Πυροβολικού και κυρίως πυροβόλα των 155 και 203 χιλιοστών και τα βλήματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήδη έχει παραχωρήσει είτε απευθείας είτε μέσω πώλησης στην Τσεχία πυροβόλα και μεγάλο αριθμό βλημάτων, ενώ για την εκπαίδευση στα F-16 υπάρχει στα σκαριά έτοιμη συμφωνία που οι Ουκρανοί πιέζουν να υλοποιηθεί.

Για τα αντιαεροπορικά συστήματα, υπενθυμίζει η «Καθημερινή», η Αθήνα έχει επανειλημμένως θέσει ως όρο παραχώρησής τους την αντικατάσταση από κάποιο δυτικό, λειτουργικό αντιαεροπορικό σύστημα, το οποίο θα μπορέσει να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στην αεράμυνα των νησιών του Αιγαίου.

Όπως και να έχει, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το βράδυ της Πέμπτης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών, έγινε, αλλά τα όσα συζητήθηκαν, δεν έγιναν γνωστά.

Print Friendly, PDF & Email