Νέα ρύθμιση 120 δόσεων προς Εφορία και ΕΦΚΑ!

Τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ επαναφέρει η κυβέρνηση, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, ικανοποιώντας ένα αίτημα των φορέων της αγοράς, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει και η αντιπολίτευση.

Το θέμα είχε αποκαλύψει το Σin στις 12 Δεκεμβρίου 2022, με την πληροφορία, ότι οι όποιοι σχεδιασμοί συνδέονται και με τις εκλογές.

Πέρα από τις εκλογικές σκοπιμότητες, η νέα πολύμηνη ρύθμιση, αναμένεται να εισφέρει σημαντικά ποσά στα δημόσια ταμεία, καθώς αρκετοί οφειλέτες αδυνατούν να ενταχθούν στην υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, καθώς η μηνιαία δόση βγαίνει υψηλή και σύντομα τη χάνουν.

Παράλληλα, οι κατασχέσεις από την ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ ως μέσο πίεσης των οφειλετών δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως επίσης και οι πλειστηριασμοί, ο νέος κύκλος των οποίων ξεκινά από αύριο 8 Φεβρουαρίου.

Την αναποτελεσματικότητα των κατασχέσεων αποδεικνύουν τα ίδια τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία αυξάνονται κάμε μήνα και παρά το γεγονός ότι ένα μέρος των χρεών διαγράφεται ή χαρακτηρίζεται μη εισπράξιμο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι οφειλέτες της Εφορίας με αρρύθμιστα χρέη ανέρχονται σε 4.094.981 ΑΦΜ, από τους οποίους:

• Οι 2.049.218 φορολογούμενοι έχουν χρέη μέχρι 500 ευρώ και γλιτώνουν τις κατασχέσεις.
• Οι 2.045.763 φορολογούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων καθώς έχουν χρέη άνω των 500 ευρώ.
• Σε 1.406.550 φορολογούμενους έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
• Σε 639.213 φορολογούμενους πρόκειται να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα, καθώς έχουν οφειλές άνω των 500 ευρώ, αλλά ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι κατασχέσεις.

Η ίδια εικόνα, αύξησης των ληξιπρόθεσμων χρεών δίδεται και από στοιχεία του ΚΕΑΟ για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, τα οποία αυξάνονται και έχουν υπερβεί τα 45 δισ. ευρώ.

Ελάχιστοι μπαίνουν στην πάγια ρύθμιση

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι από τα χρέη των 113,39 δισ. ευρώ, μόλις ένα μικρό ποσοστό κάτω του 5% είναι σε κάποια ρύθμιση, ενώ τα υπόλοιπα χρέη είναι εκτός ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, εντός των ρυθμίσεων είναι χρέη ύψους, μόλις 5,5 δισ. ευρώ, ενώ οφειλές ύψους 108 δισ. ευρώ, είναι εκτός ρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου «ψήνουν» τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αναγκαία, λόγω των συνθηκών στην αγορά και στην κοινωνία, αλλά συγχρόνως, αποτελεί και ένα ισχυρό προεκλογικό ατού για το κυβερνών κόμμα.

Επισήμως, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί ότι επίκειται η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς κάτι τέτοια θα σήμαινε παύση πληρωμών από όλους, αλλά θα ανακοινωθεί επίσημα μόλις είναι έτοιμη και κατά πάσα πιθανότητα κοντά στην ημερομηνία των εκλογών, η οποία επίσης είναι άγνωστη για την ώρα.

Κακούρης Παναγιώτης

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email