Μητσοτάκης: Ιστορική μεταρρύθμιση η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, «ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία».

Την ταξική της μεροληψία υπέρ των ισχυρών επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά και στην Παιδεία η Κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που φέρνει για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, στο οποίο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία, φτάνοντας να υποστηρίξει μάλιστα ότι «έτσι η Κυβέρνηση ενισχύει ακόμα περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο»!

Συγκεκριμένα, ενώ η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου λίγες ημέρες πριν δήλωνε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά, ο Πρωθυπουργός σήμερα ισχυρίστηκε ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης «είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο που θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία με ακόμα ενισχυμένο το αυτοδιοίκητο σε συνέχιση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν την πρώτη τετραετία».

«Με την τελευταία μας συνεδρίαση για το 2023 αφήνουμε πίσω μας μία χρονιά με πολλές και σύνθετες προκλήσεις, αλλά μία χρονιά και με σημαντικές κατακτήσεις που σφραγίζει η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας. Κλείνει έτσι οριστικά ένας κύκλος κρίσεων και πιστεύω ότι ανοίγει οριστικά ο δρόμος της σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Είναι μία επιλογή που εγκρίθηκε εμφατικά και από τους πολίτες πριν από πέντε μήνες στις εκλογές εγκρίθηκε και πάλι μόλις πρόσφατα με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Είναι μία επιλογή που υπηρετεί και η σημερινή μας ατζέντα με θέματα από προτάσουν την παιδεία, την υγεία και την καθημερινότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ξεκινώ λοιπόν με μία πιστεύω ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία και ειδικά στην ανώτατη εκπαίδευση. Ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα διαμορφώνουμε το πλαίσιο για λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική ο τόπος μας να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει έτσι ώστε να μείνουν και στην πατρίδα και να σπουδάσουν και να σας πούν κάποιοι πολύ από τους 40.000 νέους οι οποίοι αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό. Αυτοί είναι οι φοιτητές που επιλέγουν να φύγουν, να πάνε σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού και φυσικά οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται και στην πολύ μεγάλη, στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα που τώρα αποκτά μία ευνοϊκή οδό επιστροφής» πρόσθεσε.

«Προτεραιότητα μας είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο που θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία με ακόμα ενισχυμένο το αυτοδιοίκητο σε συνέχιση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν την πρώτη τετραετία, ενώ με πρόσθετη χρηματοδότηση, μέσω πολλών διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων, θα μπορεί να διευρύνει και τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα. Την ίδια ώρα που η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση απελευθερώνεται από την γραφειοκρατία, τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται ουσιαστικά να αποκαταστήσουν μία ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία και αυτό γιατί παραμένουμε μία από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, από τα οποία πρέπει να σας πω ότι ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ τα προγράμματα σπουδών τους θα εγκρίνονται με βάση αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Οι εγκαταστάσεις τους θα πρέπει κι αυτές με τη σειρά τους να τηρούν πολύ συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Από την άλλη πλευρά, θέλω να σημειώσω και την οικονομική διάσταση αυτής της πρωτοβουλίας, αν αναλογιστεί κανείς τα πολύ μεγάλα ποσά που ξοδεύουν σήμερα οι ελληνικές οικογένειες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους εκτός συνόρων. Αυτά τα ποσά θα μπορούσαν να παραμείνουν στη χώρα και να συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία. Θα μπορούσα να επισημάνω και το παράδειγμα της Κύπρου στην οποία φοιτούν, αν δεν κάνω λάθος, κοντά στους 20.000 Έλληνες. Στη Μεγαλόνησο μάλιστα, η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση καλύπτει ένα πολύ σοβαρό μέρος του ΑΕΠ της χώρας. Γι αυτό και εκεί η αντίστοιχη μεταρρύθμιση υπήρξε ένα σημείο στο οποίο συμφώνησαν όλες οι δυνάμεις.

Σήμερα λοιπόν, κάνουμε ένα πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες βήμα στο δρόμο και για την αναθεώρηση του άρθρου 16, με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα. Θα έχει συνεπώς μεγάλο ενδιαφέρον και ο διάλογος που θα ακολουθήσει για να φανεί ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια, ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής (…)».

Print Friendly, PDF & Email