Μία στις 4 επιχειρήσεις δεν κατέβαλε την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ρούλα Σαλούρου

Τι διαπίστωσαν οι στοχευμένοι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας. Πώς έγινε η επιλογή των επιχειρήσεων και γιατί οι έλεγχοι θα συνεχιστούν. Τι συμβουλεύει η ανεξάρτητη αρχή τους εργαζόμενους.

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (24,44%) που ελέγχθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας δεν κατέβαλε το νόμιμα θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό ή και τις τριετίες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μη λαμβάνουν τις αυξήσεις που θα έπρεπε, μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας για αύξηση 6,41% από την 1η Απριλίου και το πρόωρο «ξεπάγωμα» των τριετιών.

Οι έλεγχοι της ανεξάρτητης αρχής ήταν στοχευμένοι, αφορούσαν δηλαδή επιχειρήσεις που βάσει της εμπειρίας των ελεγκτών αλλά και των συστημάτων που χρησιμοποιεί η Επιθεώρηση Εργασίας είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαπιστωθούν παραβάσεις, ενώ είχε διενεργηθεί και προέλεγχος από το σύστημα Εργάνη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι είχαν ελεγχθεί τα στοιχεία που είχε υποβάλει ο εργοδότης στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 1.170 επιχειρήσεις από τον Μάιο και μετά, και μόλις μέσα σε 4,5 μήνες, ανέδειξαν 286 εξ αυτών να μην έχουν συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία. Έτσι, σε σύνολο 8.518 εργαζομένων, οι 1.949, ήτοι το 22,88% του συνόλου, διαπιστώθηκε πως είχαν χάσει τις αυξήσεις που τους αναλογούν.

Με την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, οι επιχειρήσεις συμμορφώθηκαν, ενώ σε 43 περιπτώσεις επιβλήθηκαν μέχρι και πρόστιμα που ανέρχονται στο ποσό των 49.200 ευρώ.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι έλεγχοι που ξεκίνησαν για το θέμα των κατώτατων αμοιβών θα συνεχιστούν, με την Επιθεώρηση να αξιοποιεί δεδομένα από το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, μέσω της χρήσης ειδικών αναφορών για τις δηλώσεις αναπροσαρμογής των αποδοχών, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Οδηγίες προς εργαζομένους

Μάλιστα, η Επιθεώρηση ξεκαθαρίζει πως είναι παράνομο να πληρώνει ο εργοδότης λιγότερο από τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό, γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι θα πρέπει, αφού ελέγχουν τις αποδοχές τους, να μιλήσουν με τον προϊστάμενό τους ή τον υπεύθυνο μισθοδοσίας, για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν την αύξηση του μισθού που δικαιούνται.

Επισημαίνει, μάλιστα, πως μπορούν να καταγγείλουν τον εργοδότη τους, εάν υποαμείβονται και τους προτρέπει να επικοινωνούν με το τοπικό Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων της περιοχής τους, καθώς εξετάζεται κάθε καταγγελία που γίνεται. Εφόσον, δε, γίνει καταγγελία, οι επιθεωρητές εξετάζουν τις αμοιβές όλου του προσωπικού στον χώρο εργασίας, προκειμένου να μην υπάρχει στοχοποίηση του καταγγέλλοντος, ενώ εάν το επιθυμούν, η καταγγελία μπορεί να είναι ανώνυμη.

Εφόσον διαπιστωθεί παράβαση, η ανεξάρτητη αρχή ζητά από τον εργοδότη να καταβάλει απευθείας τα οφειλόμενα και δεν κλείνει την υπόθεση έως ότου καταβληθούν στο σύνολό τους. Εάν, βέβαια, δεν υπάρχει συμμόρφωση, τότε επιβάλει κυρώσεις.

 

Print Friendly, PDF & Email