Μια καθηγήτρια ανάμεσα σε Στουρνάρα και… Στουρνάρα – Οι αναθέσεις έργων από την ΤτΕ στην Ευγενία Μπουρνόβα και η πρόσληψη
Οι αναθέσεις έργων από την ΤτΕ στην Ευγενία Μπουρνόβα και η πρόσληψη από την ίδια της κόρης του διοικητή της τράπεζας Νεφέλης Στουρνάρα σε ερευνητικό πρόγραμμα
Πολλά και εύλογα ερωτήματα ανακύπτουν μετά τις αναθέσεις-χρηματοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) δύο ερευνητικών προγραμμάτων με υπεύθυνη την καθηγήτρια στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευγενία Μπουρνόβα ύψους 23.200 και 30.000 ευρώ αντίστοιχα. Κι αυτό διότι λίγο μετά την πρώτη ανάθεση η Ευγ. Μπουρνόβα ζήτησε τη συμμετοχή της Νεφέλης Στουρνάρα, κόρης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, σε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο είναι υπεύθυνη. Λίγο αργότερα η Τράπεζα της Ελλάδος προσφέρει και δεύτερη χρηματοδότηση ερευνητικού έργου στην εν λόγω καθηγήτρια, πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, η οποία ανήκει στην κίνηση Ανανεωτική Αριστερά εντός του ΠΑΣΟΚ. Είναι πράγματι εντυπωσιακές οι συμπτώσεις στις συγκεκριμένες πράξεις.
Ξετυλίγοντας το κουβάρι των συμπτώσεων εντοπίζονται από την έρευνα: Στις 14 Δεκεμβρίου 2022 με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια η Τράπεζα της Ελλάδος χρηματοδότησε με ανάθεση ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Η εξέλιξη της αθηναϊκής κτηματαγοράς 1900-1960». Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Ευγ. Μπουρνόβα. Σκοπός του προγράμματος ήταν η μελέτη των τιμών των ακινήτων των έξι πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα και η συνολική χρηματοδότηση ανερχόταν στα 23.200 ευρώ. Η σύμβαση της Ευγ. Μπουρνόβα είχε διάρκεια από τις 20.12.2022 έως και τις 10.5.2023.
Στις 21.12.2022, δηλαδή μια μέρα μετά την έναρξη της σύμβασης της Ευγ. Μπουρνόβα με την ΤτΕ, αναρτήθηκε στη Διαύγεια άλλη μια απόφαση. Αυτή αφορά άλλο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Interconnecting Histories and Archives for Migrant Agency: Entangled Narratives Across Europe and the Mediterranean Region» το οποίο χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Μόντενα της Ιταλίας. Οπως προκύπτει από την εν λόγω απόφαση, αποδέκτης της χρηματοδότησης είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η καθηγήτρια Μπουρνόβα. Το συνολικό ποσό της έγκρισης ήταν 54.300 ευρώ. Μέχρι εδώ όλα καλά.
Η πρόσληψη
Σε περαιτέρω αναζήτηση στη Διαύγεια για το χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα από το ιταλικό πανεπιστήμιο βρίσκουμε ωστόσο έγγραφο με ημερομηνία 8.2.2023, με το οποίο η καθηγήτρια Μπουρνόβα ζητά στο πλαίσιο του έργου τη συμμετοχή και απασχόληση της Νεφ. Στουρνάρα, κόρης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα. Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το με Αριθ. Πρωτ. 002713/2023 αίτημα της Επιστημονικής Υπεύθυνης, Ευγενίας Μπουρνόβα, με το οποίο ζητείται η έγκριση ευκαιριακής απασχόλησης της Νεφέλης Στουρνάρα, στο πλαίσιο του έργου με Κ.Ε. 17127 και τίτλο “Interconnecting Histories and Archives for Migrant Agency: Entangled Narratives Across Europe and the Mediterranean Region” για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, δυνάμει σύμβασης μίσθωσης έργου, με συνολικό κόστος απασχόλησης για το ως άνω προσωπικό 1.711,71 ευρώ».
Για να το πούμε πιο απλά, ενάμιση μήνα μετά τη χρηματοδότηση της Ευγ. Μπουρνόβα από την ΤτΕ προσλαμβάνει σε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο είναι επίσης υπεύθυνη, την κόρη του διοικητή της ΤτΕ.
Εύλογο είναι ότι κανείς δεν θα αρνηθεί πως η κόρη του Γ. Στουρνάρα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε οποιοδήποτε χρηματοδοτούμενο ή μη ερευνητικό πρόγραμμα εφόσον πληροί τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Ωστόσο, τα ερωτήματα εγείρονται ως προς τα κριτήρια επιλογής της Νεφ. Στουρνάρα, τη στιγμή μάλιστα που όλοι γνωρίζουν τις δυσκολίες και πόσο χρονοβόρα είναι πολλές φορές η διαδικασία για την απασχόληση νέων επιστημόνων σε ερευνητικό πρόγραμμα. Πόσο μάλλον όταν ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος από το πλήθος των νέων ερευνητών.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στα έγγραφα οριστικοποίησης δαπάνης του προγράμματος στο οποίο συμμετέχει η Νεφ. Στουρνάρα αναγράφεται μονάχα «υπέρ του/της Στουρνάρας» καθώς και ο ΑΦΜ της. Απορία προκαλεί που δεν αναφέρεται το πλήρες όνομά της –μάλιστα εμφανίζεται σε αρσενικό γένος–, όπως γίνεται σε όλα τα επίσημα έγγραφα που αναρτώνται στη Διαύγεια. Οι απορίες πληθαίνουν καθώς απουσιάζουν τα πλήρη στοιχεία της σε όλες τις οριστικοποιήσεις δαπάνης που έχουν αναρτηθεί, απορρίπτοντας την πιθανότητα τυχαίου λάθους.
Για περαιτέρω διευκρινίσεις το Documento επικοινώνησε με την προϊσταμένη οικονομικών υπηρεσιών που υπέγραψε τα εν λόγω έγγραφα, αλλά μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν είχαμε λάβει καμία απάντηση.
Και δεύτερο πρόγραμμα
Οι συμπτώσεις όμως συνεχίζονται. Εντός του ίδιου έτους, και συγκεκριμένα στις 13.9.2023, η ΤτΕ δίνει ακόμη μια ανάθεση στην καθηγήτρια Μπουρνόβα για ερευνητικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, αντικείμενο της έρευνας είναι η εξέλιξη της αθηναϊκής κτηματαγοράς κατά τον 20ό αιώνα με συνολικό ποσό 30.000 ευρώ. Το πρόγραμμα είναι εν εξελίξει και ολοκληρώνεται σε τρεις εβδομάδες, στις 8.8.2024. Κάποιος καχύποπτος θα υπέθετε, λοιπόν, πως αφότου η Ευγ. Μπουρνόβα πρότεινε και επί της ουσίας έβαλε τη Νεφ. Στουρνάρα σε ερευνητικό πρόγραμμα η καθηγήτρια έλαβε και δεύτερη χρηματοδότηση από την ΤτΕ. Περίεργες συμπτώσεις…
Η απάντηση της κυρίας Μπουρνόβα
Το Documento απευθύνθηκε στην Ευγ. Μπουρνόβα ζητώντας εξηγήσεις καθώς εγείρεται ηθικό θέμα τη μια μέρα να λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΤτΕ για ένα πρόγραμμα και την επομένη να εντάσσει σε άλλο πρόγραμμα την κόρη του διοικητή της ΤτΕ. Αφού μας απείλησε προκαταβολικά με νομικά μέτρα αντί για ουσιαστικές απαντήσεις είπε: «Νομίζω ότι το ηθικό θέμα που προκύπτει δεν αφορά εμένα αλλά εσάς, που μου βάζετε τέτοια προθεσμία.
Η κ. Νεφέλη Στουρνάρα είναι μία άξια επιστήμων, και το πρόγραμμα, στο οποίο έχει ενταχθεί (και το οποίο είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που χρηματοδοτεί η Τράπεζα της Ελλάδος, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφορά τη μετανάστευση και απασχολούνται εκεί άλλοι τέσσερις επιστήμονες), αφορά απολύτως το επιστημονικό της πεδίο, όπως προκύπτει από το βιογραφικό της σημείωμα και τις δημοσιεύσεις της. Εάν έχετε να μου προτείνετε και άλλους επιστήμονες του βεληνεκούς της, οι οποίοι να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε επόμενα τέτοια προγράμματα, ευχαρίστως να εξετάσω τις υποψηφιότητές τους».
Μικαέλα Σάβα
πηγή: documentonews.gr