Μεξικό: Πέθανε η Ροσάριο Ιμπάρα, η εμβληματική υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η εμβληματική μεξικανή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ροσάριο Ιμπάρα πέθανε σήμερα σε ηλικία 95 ετών στο Μοντερέι, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

«Κακή είδηση: η Ροσάριο Ιμπάρα ντε Πιέδρα πέθανε. Η ζωή της θα μας θυμίζει πάντα την ανάγκη να αγαπάμε βαθιά τα παιδιά μας, να είμαστε αλληλέγγυοι προς εκείνους που υποφέρουν διότι έχουν χάσει τους αγαπημένους τους», έγραψε ο πρόεδρος του Μεξικού στο Twitter.

Η Ροσάριο Ιμπάρα ίδρυσε την Επιτροπή υπεράσπισης των κρατουμένων, των καταδιωγμένων, των αγνοουμένων και των πολιτικών προσφύγων , την «Comité ¡Eureka!», μετά την εξαφάνιση το 1975 του γιου της Χεσούς Πιέδρα, που είχε κατηγορηθεί ότι ανήκε στην Liga Comunista 23 de Septiembre.

«Είναι πρωτοπόρος στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της δημοκρατίας στο Μεξικό», ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNDH).

Οι εξαφανίσεις ξεκίνησαν στο Μεξικό με τον «βρώμικο πόλεμο» των αρχών κατά των επαναστατικών κινημάτων κατά την περίοδο 1960-1980.

Ο αριθμός τους εκτοξεύθηκε κατά την δεκαετία του 2000, με την αύξηση της δράσης των εμπόρων ναρκωτικών στο Μεξικό και τον πόλεμο που κήρυξε κατά των καρτέλ των ναρκωτικών ο πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν (2006-2012).

Το 2019, σε ηλικία 92 ετών, η Γερουσία της Δημοκρατίας της απένειμε το Μετάλλιο Τιμής «Belisario Domínguez» σε αναγνώριση του έργου της ως ακτιβίστριας και υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, ένα μετάλλιο που άφησε στη φύλαξη του Προέδρου της χώρας, μέχρι να διαλευκανθούν οι εξαφανίσεις.

Κομνηνού Έλλη

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email