Μετρούν δυνάμεις υποψηφίων – Βγάζουν Νικόλα απ’ το «μανίκι»

Μάχη πρώτου γύρου μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου, Νικόλα Παπαδόπουλου και Νίκου Χριστοδουλίδη και ισχυρή δυναμική μίας υποψηφιότητας της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου καταγράφει πρόσφατη κομματική δημοσκόπηση, που έχει τη σημασία της στους σχεδιασμούς που ξετυλίγονται για τα πάρα πέρα βήματα σε ό,τι αφορά τις προεδρικές του 2023.

Η έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, που βασικά θα αποτελέσει εργαλείο αξιολόγησης δεδομένων στις συζητήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αξιολογεί διάφορα σενάρια με υποψηφίους και πιθανούς ή και απίθανους υποψηφίους για τις Προεδρικές, προσμετρώντας τα δεδομένα σε μία ευρεία βάση παραγόντων και λαμβάνοντας πάντα υπόψη το γεγονός ότι βρισκόμαστε μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τις κάλπες. Η τελική διαμόρφωση του σκηνικού, είναι καθοριστικής σημασίας και αυτό διαφαίνεται και από τα αποτελέσματα της έρευνας, αφού αναλόγως των πρωταγωνιστών και των συνεργασιών, τα δεδομένα αλλάζουν. Για αυτό και η συγκεκριμένη έρευνα αξιολογεί μία σειρά διαφορετικών κάθε φορά σεναρίων σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές.

Οι πολλοί αστάθμητοι παράγοντες όσον αφορά την εξέλιξη του σκηνικού, δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις και εκτιμήσεις σύμφωνα με τις αναλύσεις που γίνονται. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως αναφέρουν πληροφορίες, που μέχρι στιγμής αποφεύγεται η δημοσιοποίηση μετρήσεων που πραγματοποιούνται, καθώς εμπεριέχουν το στοιχείο του υψηλού ρίσκου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην έρευνα καταγράφεται η αποδοχή που τυγχάνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευρύτερα στον χώρο της κεντροδεξιάς αλλά και μέχρι τις παρυφές της Αριστεράς, από την οποία και έχει εισροές. Αποδοχή που τη δεδομένη χρονική στιγμή εκφράζεται ως θετική ψήφος προς την εν δυνάμει υποψηφιότητά του. Φαίνεται επίσης να κερδίζει τις μάχες με οποιονδήποτε αντίπαλο.

Την ίδια ώρα όμως που καταγράφεται η μεγάλη δημοτικότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, παρουσιάζεται ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να κερδίζει στην παράσταση νίκης. Αυτό το οποίο εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται παράδοξο, εντούτοις σύμφωνα με αναλυτές έχει την εξήγηση του και πιθανότατα, καθώς ο κόσμος τη δεδομένη στιγμή, ανεξάρτητα της προτίμησης του, πιστεύει ότι ο νικητής των εκλογών θα είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι ούτε η αντιπολίτευση έχει υποψήφιο ή υποψήφιους, αλλά ούτε και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως εν δυνάμει υποψήφιος έχει στήριξη από κάποιο κόμμα.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι η αυξητική τάση που δείχνει να καταγράφει η υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Κάτι το οποίο, όπως εκτιμούν αναλυτές, θα έχει αντιστρόφως ανάλογο αντίκτυπο προς την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Δηλαδή, αύξηση ποσοστών Αβέρωφ συνεπάγεται συσπείρωση ΔΗΣΥ και μείωση εκροών προς Νίκο Χριστοδουλίδη.

Παράλληλα, στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου παρουσιάζεται με ισχυρή προοπτική έναντι των δύο υποψηφίων από τον χώρο του Συναγερμού, με την έρευνα να παραπέμπει σε μία μεγάλη μάχη για το ποιοι δύο εκ των τριών θα περάσουν στον β΄γύρο των εκλογών. Βέβαια, στο σενάριο αυτό, όπως πληροφορούμαστε, διαφαίνεται ότι περιορίζονται οι διαρροές από τον χώρο του κέντρου προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αποδυναμώνοντας την υποψηφιότητα του. Θεωρώντας βέβαια ως δεδομένο ότι μία υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου συσπειρώνει σε μεγάλο βαθμό το ΔΗΚΟ και φέρνει στη συνεργασία και την ΕΔΕΚ. Στην παρούσα χρονική στιγμή βέβαια, φαίνεται ότι υπάρχουν διαρροές προς μια υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη και από τα δύο κόμματα, ακόμα και στο σενάριο υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου. Διαρροές προς μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του τέως ΥΠΕΞ καταγράφονται ακόμα και από το ΑΚΕΛ. Η ανάγνωση ωστόσο που γίνεται είναι ότι στο πέρασμα του χρόνου και εάν και εφόσον κλειδώσει μία υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, οι ροές προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη θα περιοριστούν. Το ίδιο και για τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ όταν και εφόσον το κόμμα τους έχει υποψήφιο ,είτε πορευθεί σε συνεργασία με το ΔΗΚΟ είτε ακολουθήσει αυτόνομη πορεία.

Την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα με την έρευνα, ότι η περίπτωση υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου, έχει χαμηλά ποσοστό αποδοχής στο ΑΚΕΛ περιορίζοντας αρκετά χαμηλά το ποσοστό συσπείρωσης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που αποτελεί κυρίως πρόβλημα για το ίδιο το ΑΚΕΛ, καθώς η ηγεσία του δεν θα ήθελε οι ψηφοφόροι του κόμματος να μην έχουν υψηλό ποσοστό αποδοχής για τον υποψήφιο που θα επιλέξουν για τις προεδρικές εκλογές.

Η πίεση της Ειρήνης

Αξιοσημείωτο, όμως, από την έρευνα, όπως πληροφορούμαστε, είναι η δυναμική που καταγράφει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ. Διάκεινται όμως θετικά έναντι της και μερίδα των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ. Η παρουσία της σε μια έρευνα για τις προεδρικές αποτελεί σίγουρα σημείο αναφοράς, καθώς το όνομα της δεν ήταν ποτέ μέσα σε αυτά που φέρονται να περνούν ως σκέψη από την ηγεσία της Εζεκία Παπαϊωάννου. Σε κάθε περίπτωση όμως η δημοτικότητα της στους κόλπους του ΑΚΕΛ έχει καταγραφεί και στις τελευταίες και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, καθώς ερχόταν πρώτη σε σταυρούς προτίμησης. Απ’ εκεί και πέρα, λόγω οικογενειακών δηκοϊκών καταβολών της θα μπορούσε να παίξει ως σενάριο υποψηφιότητας στη συνεργασία των δύο κομμάτων, Θα μπορούσε όμως για κάποιους να αποτελούσε λύση για το ΑΚΕΛ και στο σενάριο αυτόνομης καθόδου, αφού θα μπορούσε με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου να είχε μία υψηλή συσπείρωση που θα το οδηγούσε στον B΄γύρο.

Μέτρια ποσοστά καταγράφει, όπως πληροφορούμαστε, και ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, επιτυγχάνοντας σίγουρα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ ψηλό ποσοστό συσπείρωσης. Κάτι το οποίο φυσικά είναι αναμενόμενο για ηγέτη κόμματος, όπως αντίστοιχα και η περίπτωση του Νικόλα Παπαδόπουλου στο ΔΗΚΟ. Ο Στέφανος Στεφάνου αν και στις δημόσιες τοποθετήσεις του δεν αποκλείει τίποτα, εντούτοις, υπό τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν έχει δείξει να είναι προτεραιότητά του η διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας με τον ίδιο να είναι υποψήφιος. Ήταν επίσης χαρακτηριστική και η δήλωση του προς τους αποδήμους του Λονδίνου το περασμένο καλοκαίρι πώς ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να είναι Πρόεδρος, αφήνοντας τότε αιχμές και υπονοούμενα προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Παμπορίδης, Ερατώ και Αχιλλέας

Ιδιαίτερα καλά ποσοστά στους ψηφοφόρους κυρίως του ΑΚΕΛ καταγράφουν ο Αχιλλέας Δημητριάδης και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Ο πρώτος αναμένεται από βδομάδας να ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του και τις επαρχιακές συγκεντρώσεις και μέχρι τέλος του μήνα προγραμματίζεται να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του, προλαβαίνοντας τις διαδικασίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συνεργασία, βάζοντας έτσι και περισσότερη πίεση προς το ΑΚΕΛ κυρίως, ως μία ανεξάρτητη υποψηφιότητα που απευθύνεται κυρίως σε ένα αριστερό ακροατήριο. Η Ερατώ Κοζακου Μαρκουλή πηγαινοέρχεται ως πιθανή επιλογή της Εζεκίας Παπαϊωάννου για τις προεδρικές εκλογές και όπως φαίνεται και από τις μετρήσεις τυγχάνει αποδοχής από τον κόσμο του ΑΚΕΛ. Και οι δύο περιπτώσεις ωστόσο, όπως και η περίπτωση του Στέφανου Στεφάνου, φαίνεται να έχουν χαμηλά ποσοστά αποδοχής στους ψηφοφόρους των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αχιλλέας Δημητριάδης και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, όπως πληροφορούμαστε από τα στοιχεία της έρευνας, έχουν μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής σε ψηφοφόρους που ψηφίζουν με κριτήριο τις θέσεις των υποψηφίων στο Κυπριακό.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, το όνομα του οποίου έπαιξε έντονα ως μια πιθανή υποψηφιότητα που προκρινόταν από το ΑΚΕΛ για τη συνεργασία, καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά τόσο στους ψηφοφόρους της Αριστεράς όσο και του ΔΗΚΟ.

Στα σενάρια που μετρήθηκαν, όπως πληροφορούμαστε, ήταν και αυτό το Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος όμως δεν ενδιαφέρεται για να είναι υποψήφιος.

Μάρκος και Κεραυνός

Ως σενάριο έπαιξε και το όνομα του τέως υπουργού Εξωτερικών και τέως Επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος και αυτός έχει ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με το περιβάλλον του, ότι δεν τον ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή η διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, χωρίς να αποκλείει ενεργό εμπλοκή του στην προεκλογική με έναν υποψήφιο που θα τον ενέπνεε. Όπως πληροφορούμαστε, στις συζητήσεις έπεσε και το όνομα του πρώην υπουργού Μάκη Κεραυνού.

Γιώργος Κολοκασίδης και Μάριος Ηλιάδης μετρήθηκαν στην έρευνα χωρίς ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά.

Το αποτέλεσμα των επαφών των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα, θα είναι αυτό που θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό και το τελικό σκηνικό των προεδρικών.

Φρίξος Δαλίτης

πηγή: philenews.com

Print Friendly, PDF & Email