Μέτρα περιορισμένης εμβέλειας – Το τσουνάμι ακρίβειας πνίγει την οικονομία

Πολύ μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας έμεινε το πακέτο για την ακρίβεια

Πολύ μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας έμεινε το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση πακέτο μέτρων για την ακρίβεια, η οποία συνεχίζει να καλπάζει και να πνίγει ολόκληρη την οικονομία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το πακέτο περιορίζεται στην επέκταση των υφιστάμενων μέτρων στο ρεύμα και τα πετρελαιοειδή για ακόμη τρεις μήνες, καθώς και τη στήριξη ομάδων του πληθυσμού με εφάπαξ ποσά που δεν ξεπερνούν τα 150 ευρώ.

Την ίδια ώρα, απουσιάζουν μέτρα για στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, όπως η αποκατάσταση και διεύρυνση της ΑΤΑ που αποτελεί αίτημα όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ δεν έχει περιληφθεί στο πακέτο κανένα μέτρο για πάταξη της αισχροκέρδειας παρά μόνο ευχολόγια.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, επιχείρησε να δικαιολογήσει την περιορισμένη εμβέλεια του πακέτου, προτάσσοντας την ανάγκη για «δημοσιονομική σταθερότητα», καθώς και ότι η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων θα επιφέρει αύξηση των αναγκών του κράτους για εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Ανέφερε επίσης ότι «η αύξηση της ρευστότητας στην αγορά ενδεχομένως να ανατροφοδοτήσει τις πληθωριστικές πιέσεις ανατροφοδοτώντας ένα φαύλο κύκλο αυξήσεων». Ακόμη, ανέφερε ότι το πακέτο είναι ύψους 103 εκατ. ευρώ και είναι πιο χαμηλό σε σύγκριση με το πακέτο μέτρων που εφαρμόστηκε για τις συνέπειες της πανδημίας (192 εκατ. ευρώ).

Τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν είναι τα ακόλουθα:

• Αύξηση των συντάξεων ύψους 4,3% κατά μέσο όρο από τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι η αύξηση προνοείται από τη νομοθεσία. Πρόκειται δηλαδή για τη συνηθισμένη διαδικασία αναπροσαρμογής των συντάξεων και όχι νέο μέτρο.

• Παραχώρηση εφάπαξ χορηγίας μέχρι 150 ευρώ σε ομάδες του πληθυσμού (βλέπε κάτω).

• Επιδότηση των υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά μέχρι τεσσάρων 4 ετών (80% των διδάκτρων και της σίτισης με κατώτατο όριο τα 100 ευρώ και ανώτατο τα 300 ευρώ το μήνα). Είναι η ευχάριστη έκπληξη του πακέτου. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2022.

• Επέκταση της υφιστάμενης μείωσης του ΦΠΑ στο ρεύμα, καθώς και του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι την 31η Αυγούστου 2022, δηλαδή για ακόμη τρεις μήνες.

• Αύξηση της επιδότησης του σχεδίου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και θερμομόνωσης οροφής (από 750 ευρώ σε 1.000 ευρώ ανά κιλοβάτ και για τους οικιακούς καταναλωτές από 250 ευρώ σε 375 ευρώ ανά κιλοβάτ).

• Διεύρυνση των δικαιούχων στην αυξημένη επιχορήγηση από τα σχέδια χορηγιών ΑΠΕ και το πρόγραμμα «εξοικονομώ και αναβαθμίζω» (αφορά οικογένειες με ακαθάριστο εισόδημα κάτω από 19.000 ευρώ το χρόνο).

• Αύξηση από 90% σε 100% της δυνατότητας κάλυψης της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού υποστατικού για ίδια κατανάλωση από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από το φωτοβολταϊκό σύστημα (αφορά οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις).

• Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (δεν θα απαιτείται άδεια οικοδομική όταν υπάρχει πολεοδομική άδεια).

• Στήριξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας με 9,5 εκατ. ευρώ.

• Εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων για πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας.

Ποιοι δικαιούνται εφάπαξ χορηγία και πόσα

Οι ομάδες οι οποίες θα πάρουν εφάπαξ χορηγία, καθώς και το ποσό το οποίο αναλογεί στον κάθε δικαιούχο είναι ως ακολούθως:

• Νοικοκυριά με εξαρτώμενα τέκνα κάτω των 18 ετών και ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα μέχρι 10 χιλ. ευρώ (βάσει της δήλωσης εισοδήματος του 2021): 150 ευρώ για κάθε παιδί ηλικίας ως 18 ετών.

• Νοικοκυριά με εξαρτώμενα τέκνα και ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα 10 – 19,5 χιλ. ευρώ: 120 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.

• Νοικοκυριά με τρία ή περισσότερα τέκνα και ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα 19,5 – 29 χιλ. ευρώ: 100 ευρώ για το τρίτο και κάθε επιπλέον παιδί ηλικίας ως 18 ετών.

• Νοικοκυριά με τρία ή περισσότερα τέκνα και ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα 29 – 39 χιλ. ευρώ: 80 ευρώ για το τρίτο και κάθε επιπλέον τέκνο ως 18 ετών.

• Νοικοκυριά με τρία ή περισσότερα τέκνα και ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα 39 – 49 χιλ. ευρώ: 60 ευρώ για το τρίτο και για κάθε επιπλέον παιδί ως 18 χρόνων.

• Νοικοκυριά που εμπίπτουν στο ΕΕΕ ή του δημοσίου βοηθήματος χωρίς εξαρτώμενα τέκνα: 100 ευρώ για κάθε δικαιούχο, 50 ευρώ για τον/τη σύζυγο και 25 ευρώ για κάθε τέκνο του δικαιούχου.

Όπως ανακοινώθηκε, οι δικαιούχοι της εφάπαξ χορηγίας ανέρχονται σε 24.075 οικογένειες, καθώς και 18 χιλιάδες νοικοκυριά που εμπίπτουν στο ΕΕΕ και το δημόσιο βοήθημα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

πηγή: dialogos.com.cy

Print Friendly, PDF & Email