Μέση Ανατολή: Ο βρώμικος πόλεμος της προπαγάνδας – Καταρρέουν fake news ισραηλινών και δυτικών ΜΜΕ

Καλά κρατεί ο πόλεμος της προπαγάνδας από ισραηλινά και δυτικά ΜΜΕ (ανάμεσά τους και πολλά ελληνικά), με τη διασπορά fake news, προκειμένου να δικαιολογηθεί η διαχρονική βαρβαρότητα του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ.

Μετά την κατάρριψη του ισχυρισμού ότι Παλαιστίνιοι έκλεισαν σε κλουβιά παιδιά Ισραηλινών οικογενειών που είχαν αιχμαλωτιστεί από τη Χαμάς, άλλες δύο «ειδήσεις» που κυκλοφόρησαν ευρέως τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύεται ότι -αν δεν ήταν κατασκευασμένες- τουλάχιστον δεν είχαν περάσει από την απαραίτητη δημοσιογραφική διαδικασία της διασταύρωσης και της επιβεβαίωσης.

Η πρώτη περίπτωση αφορά την «είδηση» ότι η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, «αποκεφάλισε 40 Ισραηλινά βρέφη» κατά τη διάρκεια της επίθεσης τα ξημερώματα του Σαββάτου στο κιμπούτζ Κφαρ Αζά.

Η ψευδής είδηση αναπαρήχθη από Ισραηλινή δημοσιογράφο του καναλιού «i24» (το οποίο κατηγορείται ότι έχει στενές σχέσεις με τον Νετανιάχου) στη διάρκεια επιτόπιου ρεπορτάζ στο Κφαρ Αζά.

Η Ισραηλινή δημοσιογράφος του «i24» μεταδίδει την «είδηση» για τους «αποκεφαλισμούς»

Ωστόσο, σύμφωνα με το «Anadolu», όταν το τουρκικό πρακτορείο επικοινώνησε τηλεφωνικά με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού και ρώτησε για τους ισχυρισμούς, η απάντηση ήταν: «Είδαμε τα νέα, αλλά δεν έχουμε λεπτομέρειες ή επιβεβαίωση για αυτό».

Άλλωστε η ίδια η Ισραηλινή δημοσιογράφος έχει υποχρεωθεί σε αναδίπλωση, «διευκρινίζοντας» σε ανάρτησή της στο X ότι η πληροφορία δεν είχε προέλθει από δική της έρευνα/αυτοψία, αλλά από κάποιον «Ισραηλινό στρατιώτη»…

Η αναδίπλωση της δημοσιογράφου

Η δεύτερη είδηση αφορά την περίπτωση της Γερμανοεβραίας Σάνι Λουκ. Αρχικά είχε μεταδοθεί ότι η κοπέλα συμμετείχε σε μουσικό φεστιβάλ που δέχθηκε την επίθεση της Χαμάς, μέλη της οποίας τη «βίασαν» και στη συνέχεια τη «δολοφόνησαν».

Ωστόσο η ίδια η μητέρα της νεαρής κοπέλας δήλωσε χθες ότι έλαβε μήνυμα που αλλάζει τα δεδομένα. «Τώρα έχουμε στοιχεία ότι η Σάνι είναι ζωντανή, αλλά έχει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Κάθε λεπτό είναι κρίσιμο», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Bild», η μητέρα της Ricarda.

Μάλιστα, οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η νεαρή νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένη, σε νοσοκομείο στη Γάζα!

 

Print Friendly, PDF & Email