Μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, Δήμαρχοι και οργανώσεις ζητούν τέλος στην αστεγία

Πάνω από 130 Ευρωβουλευτές, 30 δήμαρχοι μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, ΜΚΟ και περιφερειακές αρχές ζήτησαν με κοινή επιστολή τους προς τους ηγέτες της ΕΕ να μην καταργηθεί το μορατόριουμ για τους πλειστηριασμούς και να μπει ένα τέλος στην αστεγία στην ΕΕ.

Η επιστολή εστάλη πριν την Διάσκεψη Κορυφής του Πόρτο που πραγματοποιήθηκε στις 7-8 Μαΐου. Την συνυπέγραψαν ευρωβουλευτές/τριες από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, μεταξύ των οποίων οι: Δημ. Παπαδημούλης, Κ. Αρβανίτης, Αλ. Γεωργούλης, Στ. Κούλογλου και οι Συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μ. Ομπρί και Μ. Σίντερβαν – Μεταξύ των συνυπογραφόντων και οι δήμαρχοι Βαρκελώνης, Λισαβόνας, Αθήνας, Πράγας, Ζάγκρεμπ, Λιουμπλιάνας, Βουδαπέστης.
«Σας ζητάμε να δεσμευτείτε για τον τερματισμό της αστεγίας έως το 2030 – Η έλλειψη στέγης είναι μια ακραία μορφή φτώχειας που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και που δεν μπορούμε να ανεχτούμε ή να αγνοήσουμε. Η Διάσκεψη Κορυφής του Πόρτο είναι η ιδανική ευκαιρία όχι μόνο να υποστηρίξουμε τον ευρωπαϊκό Πυλώνα του Σχεδίου Δράσης για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, αλλά και να βάλουμε τον πήχη υψηλότερα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ένωσης».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία να συνεχιστεί το προσωρινό μορατόριουμ το οποίο πολλά κράτη εφαρμόζουν σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων. Όπως υπογράμμισαν, πιθανή κατάργηση «θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κορύφωση του ζητήματος της αστεγίας στην Ευρώπη».

Στην Ελλάδα και σύμφωνα με ΚΥΑ που εκδόθηκε τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να απελευθερώσει ουσιαστικά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από τις 14 Μαΐου χωρίς πρόβλεψη για τις ευάλωτες ομάδες.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Θέμα: Ευρωπαϊκή δέσμευση για τον τερματισμό της αστεγίας στη Διάσκεψη Κορυφής του Πόρτο

Αγαπητέ Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργέ της Πορτογαλίας

Αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

Στην ανακοίνωση του Σχεδίου Δράσης για τον ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ορθώς ότι ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε απότομα και σήμερα είναι απαράδεκτα υψηλός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ενδιαφερόμενα μέλη θέλουν η ΕΕ να θέσει έναν στόχο για τον τερματισμό της αστεγίας έως το 2030, κάτι που ζητήθηκε πρόσφατα και στην Έκθεση για την ‘πρόσβαση σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγαση’.

Όπως ανέφερε τον Ιούνιο 2020[1] ο Nicolas Schmit, ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, η Ana Mendes Godinho, υπουργός Εργασίας, Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης στην Πορτογαλία, και o Yves Leterme, πρέσβης Καλής Θέλησης για την καταπολέμηση της Αστεγίας στην Ευρώπη:

«Αν και περίπλοκο θέμα, η έλλειψη στέγης δεν ανυπέρβλητο πρόβλημα και μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο τερματισμός της έλλειψης στέγης απαιτεί ανάληψη αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών και επένδυση σε στρατηγικές πρόληψης. Η ΕΕ πρέπει επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο: Μπορεί να συγκεντρώσει όλους τους ενδιαφερόμενους γύρω από έναν κοινό στόχο, να ενισχύσει την πολιτική δέσμευση των κρατών μελών, να διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και να υποστηρίξει την αναβάθμιση πολιτικών βασισμένων σε αποδεικτικά στοιχεία, μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ενώ χαιρετίζουμε την πρόταση για μια πλατφόρμα της ΕΕ για την καταπολέμηση της αστεγίας και τη σχετική Διάσκεψη υψηλού επιπέδου, ως σημαντικά βήματα για την τοποθέτηση του θέματος της αστεγίας στην ευρωπαϊκή ατζέντα και της στήριξης των ενεργειών των κρατών μελών, λυπούμαστε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμπεριέλαβε έναν κοινό ευρωπαϊκό στόχο για μείωση και εν τέλει εξάλειψη της αστεγίας, ως έναν υπο-στόχο στο σχέδιο δράσης για τη μείωση της φτώχειας.

Πιστεύουμε ότι η Διάσκεψη Κορυφής του Πόρτο είναι η ιδανική ευκαιρία όχι μόνο να υποστηρίξουμε τον ευρωπαϊκό Πυλώνα του Σχεδίου Δράσης για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, αλλά και να βάλουμε τον πήχη υψηλότερα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ένωσης. Στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, η μείωση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων έχει αναδειχθεί, σύμφωνα με πρόσφατα αποτελέσματα από το Ευρωβαρόμετρο, στο νούμερο ένα ζήτημα στο οποίο η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί για τους πολίτες της[2]. Επιπλέον, το προσωρινό μορατόριουμ, για την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων που πολλά κράτη μέλη έχουν εφαρμόσει στο πλαίσιο του κορονοϊού, είναι πιθανό να καταργηθεί. Κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κορύφωση του ζητήματος της αστεγίας στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό ζητάμε στη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο στις 7 Μαΐου να δεσμευτείτε για τον τερματισμό της αστεγίας έως το 2030. Όπως και μια πολιτική δήλωση στην άτυπη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 8 Μαΐου.

Η έλλειψη στέγης είναι μια ακραία μορφή φτώχειας που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και που στην ΕΕ δεν μπορούμε απλά να ανεχτούμε ή να αγνοήσουμε. Χωρίς να στοχεύουμε συγκεκριμένα την έλλειψη στέγης ως παράμετρο του στόχου για τη μείωση της φτώχειας, φοβούμαστε ότι σε μια εποχή αυξανόμενης ανασφάλειας οι άστεγοι θα παραμείνουν στον δρόμο.

Η αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης θα πρέπει επίσης να ενσωματωθεί πλήρως στην αρχιτεκτονική του συντονισμού για την οικονομική και την κοινωνική πολιτική της ΕΕ και να παρακολουθείται μέσω της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου και του Πίνακα για τα κοινωνικά αποτελέσματα. Εάν η μείωση της έλλειψης στέγης δεν είναι ορατή στα αποτελέσματα του πίνακα με τα κοινωνικά αποτελέσματα και του στόχου για μείωση της φτώχειας, επειδή δεν μετριέται, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί ως ένα θέμα άσχετο με την κατηγορία των ανθρώπων που ζουν σε ακραία φτώχεια. Η πλατφόρμα της ΕΕ για την καταπολέμηση της αστεγίας μπορεί επίσης να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της μόνο εάν υποστηρίζεται από σαφή και μετρήσιμα δεδομένα.

Η ΕΕ δεν μπορεί να λύσει μόνη της την έλλειψη στέγης. Μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας πρέπει να γίνει σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή δέσμευση συνοδευόμενη από μια σαφή υποστήριξη, μπορεί να ενισχύσει το έργο όλων των εμπλεκόμενων. Γι’ αυτό κι εμείς, από το ευρωπαϊκό έως το τοπικό επίπεδο, σας καλούμε να είστε τολμηροί και να δώσετε μια πραγματική πολιτική ώθηση στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού Πυλώνα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και του Σχεδίου Δράσης του, με την υιοθέτηση από την ΕΕ του στόχου για τερματισμό της αστεγίας έως το 2030.

Σας παροτρύνουμε να εξετάσετε τα ζητήματα αυτά κατά την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής του Πόρτο στις 7-8 Μαΐου.

πηγή: pressenza.com

Print Friendly, PDF & Email