Μαστίγιο και καρότο για τους επαγγελματίες – Μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος υπό όρους

Το νέο φορολογικό πλαίσιο που θα διέπει τους ελεύθερους επαγγελματίες, με απώτερο στόχο να περιοριστούν τα ισχυρά φαινόμενα φοροδιαφυγής που ακμάζουν σ’ αυτούς τους επαγγελματικούς κλάδους, παρουσίασε ο πρωθυπουργός στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Η επιλογή του οικονομικού επιτελείου έχει κάτι από την τακτική «μαστίγιο και καρότο»… Αυστηροποιεί το πλαίσιο ελέγχου και φορο-λειτουργίας των επαγγελματιών και παράλληλα τους δίνει κίνητρα και μπόνους προκειμένου να αποφεύγουν τη φοροδιαφυγή.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό εισόδημα που δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερου του κατώτατου μισθού (780 ευρώ).

Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την παροχή πρόσθετων κίνητρων για τη φορολογική συνέπεια. Συγκεκριμένα όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από το τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται από το 2024 από το 50% του τέλους επιτηδεύματος, ενώ η έκπτωση για τους υπόλοιπους θα είναι στο 25%. «Κάτι που είχα ανακοινώσει ότι θα συμβεί το 2025, το επισπεύδουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρώθυπουργός, αφού χαρακτήρισε την φοροδιαφυγή «αντικοινωνική στάση», σημείωσε ότι δεν γίνεται επτά στους δέκα επαγγελματίες να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από τον κατώτατο μισθό και δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα από τον εντοπσιμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέφουν στην κοινωνία και «θα μεταφραστούν σε καλύτερη υγεία, καλύτερες δαπάνες για την παιδεία, καλύτερη ασφάλεια και άμυνα». «Πρέπει να δούμε τη στρεβλή εικόνα για να την αλλάξουμε. Δεν γίνεται οι περισσότεροι να δηλώνουν λιγότερα από τον υπάλληλό τους» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Ως προς τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «προχωράμε στην επιδότηση νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα. Είναι παρέμβαση που έχει να κάνει και με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανακούφιση ενεργειακή φτώχεια. Θα υπάρξουν και παρεμβάσεις στο ειδικό τιμολόγιο για πολυτεκνες εικογένειες με μεγαλύτερες εκπτώσεις και χωρίς τα αυστηρά περιουσιακά κριτήρια

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και παρεμβάσεις «για τη μάστιγα των ρευματοκλοπών που ανέρχονται στο 5% της συνολικής αγοράς ενέργειας» τονίζοντας ότι «είναι μια προκλητική αδικία που πρέπει να κοπεί μαχαίρι».

Print Friendly, PDF & Email