Μαλτέζοι δημοσιογράφοι απαιτούν δράση εδώ και τώρα για την προστασία του Τύπου

Περισσότεροι από 130 Μαλτέζοι δημοσιογράφοι, ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, ερευνητές, πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης και ακτιβιστές κάλεσαν τον πρωθυπουργό της Μάλτας Robert Abela να κάνει πράξη τις μακροχρόνιες υποσχέσεις του για την ενίσχυση του τομέα των μέσων ενημέρωσης και τη βελτίωση της ελευθερίας του λόγου.

Μετά τα συμπεράσματα και τις συστάσεις της δημόσιας έρευνας της Daphne Caruana Galizia τον Ιούλιο του 2021, ο Abela συνέστησε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα μέσα ενημέρωσης, η οποία ανέλαβε να παράσχει συμβουλές σχετικά με τη νομοθεσία για τη βελτίωση της ασφάλειας και της διαφάνειας του τομέα των μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, πάνω από τρία χρόνια αργότερα, σχεδόν καμία από τις συστάσεις της έρευνας δεν έχει εφαρμοστεί και ο τομέας των μέσων ενημέρωσης συνεχίζει να μαραζώνει.

Με περισσότερους από 130 υπογράφοντες, η επιστολή ανέφερε: «Η ελεύθερη έκφραση δεν μπορεί να προστατεύεται από μυστικά καταρτισμένους νόμους», ζητώντας τη δημοσίευση της έκθεσης με τις συστάσεις της επιτροπής που διόρισε η κυβέρνηση.

Η επιστολή ζητούσε οι προθέσεις της κυβέρνησης και τυχόν μελλοντικά νομοθετικά νομοσχέδια να δημοσιευθούν, επιτρέποντας έτσι «μια ανοικτή και αποτελεσματική δημόσια διαβούλευση» πριν παρουσιαστούν στο Κοινοβούλιο.

«Χωρίς την ενεργό συμμετοχή των μελών του επαγγέλματος και του κοινού, αυτός ο νόμος θα γραφτεί κρυφά. Δεν μπορεί, επομένως, να αντανακλά τις ανάγκες της κοινωνίας και, κατά συνέπεια, θα αποτύχει», αναφέρεται.

«Αναμένουμε από την Πολιτεία να εφαρμόσει όλες τις συστάσεις της δημόσιας έρευνας [της Daphne Caruana Galizia] και να το πράξει με ολιστικό τρόπο», καταλήγει η επιστολή.

Η εν λόγω επιστολή είναι η δεύτερη που αποστέλλεται στον πρωθυπουργό, με παρόμοια έκκληση που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο να πέφτει στο κενό.

Τον Απρίλιο του 2022, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα μέσα ενημέρωσης, που είχε διοριστεί από τον Abela, ολοκλήρωσε μια πρώτη έκθεση στην οποία εξέταζε τις έτοιμες νομοθετικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις της κυβέρνησης για τον τομέα. Ο Abela παραβίασε τους όρους εντολής του για την επιτροπή, παραλείποντας να τη δημοσιεύσει πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές του 2022.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, σοβαρές αντιδράσεις ώθησαν τον Abela να σταματήσει τη νομοθετική εισαγωγή των μεταρρυθμιστικών προτάσεων για τα μέσα ενημέρωσης έως ότου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων μπορέσει να διεξάγει περαιτέρω διαβουλεύσεις και να συντάξει μια δεύτερη έκθεση.

Η δεύτερη αυτή έκθεση, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Η Shift αποκάλυψε έκτοτε ότι τα μέλη της επιτροπής έλαβαν 18.000 ευρώ το καθένα από τον διορισμό τους από τον Abela.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία υπέγραψαν συμφωνία εμπιστευτικότητας με την κυβέρνηση, δεν υπέγραψαν ποτέ την αναφορά.

Από Sean Montebello | Theshiftnews.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Print Friendly, PDF & Email