Macedonia the Great: Παίρνουν το σήμα οι πρώτες 100 επιχειρήσεις – Έρχεται Παρατηρητήριο Σημάτων για να αποφευχθεί νέα… Turkaegean

Μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να αποδοθεί στις πρώτες 100 επιχειρήσεις, που είναι εγγεγραμμένες στο ΣΕΒΕ και έκαναν σχετική αίτηση, το εμπορικό σήμα «Macedonia the Great». Το νέο σήμα διατίθεται στα μέλη του ΣΕΒΕ δωρεάν και έρχεται να λειτουργήσει ως ένα δίχτυ προστασίας για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται στην μακεδονική γη και συγχέονται με αυτά της Βόρειας Μακεδονίας, ειδικά στις αγορές του εξωτερικού.

Ο ΣΕΒΕ κατοχύρωσε το brand name μόλις πριν δύο μήνες, μετά την αίτηση που κατέθεσε για την έγκρισή του στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Αλικάντε της Ισπανίας το 2019 και την απόρριψη ενστάσεων που κατέθεσαν φορείς, Επιμελητήρια και επιχειρήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία. Οι πρώτες 100 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται, κυρίως, στο χώρο των τροφίμων (ζυμαρικά, λαχανικά, φρούτα) και ποτών (μακεδονικά κρασιά). Ο ΣΕΒΕ έχει ξεκινήσει ήδη καμπάνια ενημέρωσης για τη χρήση του σήματος στα 13 Επιμελήτρια της Μακεδονίας.

Με Μητσοτάκη η παρουσίαση του σήματος για τα μακεδονικά προϊόντα

Η επίσημη παρουσίαση του σήματος θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Από το νέο έτος θα ξεκινήσει νέος κύκλος ανοιχτών εκδηλώσεων για όλο τον κόσμο, ενώ σε κάποιες από αυτές θα παραβρεθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στόχος μας είναι να μπει αυτό το σήμα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται στην Μακεδονία την ελληνική. Επιδίωξή μας είναι να εγγράψουμε όλες τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας γιατί θα είναι ακόμη πιο ισχυρό το brandname. Ήδη το αγκαλιάζει ο επιχειρηματικός κόσμος γιατί είναι μια εθνική προσπάθεια. Όπως οι επιχειρήσεις έχουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη, αυτό το ονομάσαμε εθνική εταιρική ευθύνη» τόνισε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ με το νέο σήμα αντιμετωπίζεται και ακόμη ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με την απροθυμία των ελληνικών επιχειρήσεων να ονομάσουν τα νέα προϊόντα που παρήγαγαν «μακεδονικά» γιατί φοβόντουσαν ότι ονομάζοντας έτσι αυτά θα παραπέμπουν στη γείτονα χώρα, χάνοντας έτσι την προστιθέμενη αξία που ήδη έχουν κερδίσει με την ξεχωριστή ποιότητά τους τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. «Και έτσι άφηναν το όνομα της Μακεδονίας και αυτό θα χάνονταν από τα ελληνικά προϊόντα σιγά σιγά» προσθέτει ο κ. Διαμαντίδης.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο υπάρχει στη ΔΕΘ ειδικός διαμορφωμένος χώρος που λειτουργεί ως help desk ενημέρωσης των επιχειρήσεων σχετικά με το νέο εμπορικό σήμα, την σωστή και ορθή χρήση του. Από το νέο έτος ο ΣΕΒΕ θα ξεκινήσει καμπάνιες και στο εξωτερικό ενώ στο «αέρα» θα βγει το 2023 και ο διαδικτυακός ιστότοπος «www.macedoniathegreat.gr». Παράλληλα, θα «τρέξει» και ένα πρόγραμμα στο οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν οι παραγωγοί κάτω από την ομπρέλα του σήματος.

«Πρέπει να καταλάβουν οι ξένοι ότι αυτό είναι ένα ελληνικό σήμα. Αυτό θα το διαφημίσουμε και στην Ελλάδα προκειμένου οι 30 εκατ. ξένοι που έρχονται για διακοπές κάθε χρόνο, επιστρέφοντας στη χώρα τους να καταλαβαίνουν όταν το βλέπουν στα σούπερ μάρκετ τους ότι πρόκειται για ένα ελληνικό προϊόν και όχι για ένα προϊόν από τη Βόρεια Μακεδονία» σημείωσε ο κ. Διαμαντίδης.

Θετική χαρακτηρίζει την εξέλιξη και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας- Σάββας Σαπαλίδης στην περιοχή του οποίου παράγονται αρκετά φημισμένα μακεδονικά κρασιά και τα οποία συχνά-πυκνά αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τους γείτονες που χρησιμοποιούν την ίδια γεωγραφική προέλευση, μπερδεύοντας τους καταναλωτές. «Αποτελεί ένα ακόμη συν για τις αγορές του εξωτερικού. Οποιοδήποτε brand name όταν χαρακτηρίζει μια περιοχή όπως είναι οι δρόμοι του κρασιού και έχουν αναδείξει τα κρασιά μας στο Αμύνταιο έτσι και το σήμα με τα μακεδονικά προϊόντα θα δώσει προστιθέμενη αξία και θα τα χαρακτηρίσει ως γεωγραφικής ένδειξης προϊόντα».

Τα επιχειρήματα των γειτόνων που απορρίφθηκαν

Σχολιάζοντας την καθυστέρηση που υπήρξε για την κατοχύρωση του σήματος ο Στάθης Κουτσοχήνας, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ Νομικής Εμπορικών Σημάτων, που χειρίστηκε την υπόθεση στο Αλικάντε τονίζει ότι το θέμα είναι καθαρό νομικό και έχει να κάνει με τις διατάξεις του νόμου για τα εμπορικά σήματα. Βασικό επιχείρημα από φορείς και επιμελητήρια της Βόρειας Μακεδονίας, όπως λέει, ήταν ότι το Macedonian αποτελούσε δικό τους σήμα και όποιος στο εξωτερικό το ακούει φέρνει στο μυαλό του τη δική τους χώρα. Ένα επιχείρημα που απορρίφθηκε από το γραφείο του Αλικάντε.

Το δεύτερο επιχείρημα των γειτόνων βασίστηκε σε εμπορική επιχείρηση μπύρας η οποία είχε καταθέσει αίτηση για να κατοχυρώσει το σήμα Makedonsko και ζητούσε από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Αλικάντε να μην προχωρήσει το ελληνικό σήμα Macedonia the Great γιατί το δικό τους ήταν προγενέστερο. Απορρίφθηκε όμως αμετάκλητα και αυτή η ένσταση τόσο από το γραφείο του Αλικάντε όσο και από το Δικαστήριο της ΕΕ.

Μπαίνει σε λειτουργία το 2023 το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Εμπορικών Σημάτων από το νέο έτος

Ο ΣΕΒΕ κάνει ένα βήμα παραπάνω και θα λειτουργήσει μέσα στο 2023 και το πρώτο Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Εμπορικών Σημάτων. Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι, όπως εξηγεί στο ethnos.gr ο κ. Διαμαντίδης να παρατηρεί αν κάποιος από το εξωτερικό έχει καταθέσει ένα σήμα το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα σε όσες δικές μας επιχειρήσεις έχουν κατοχυρωμένα σήματα και μάλιστα με εθνικά ονόματα όπως το Turkaegean. «Γιατί το Turkaegean χάθηκε. Εμείς θα τα παρακολουθούμε στο Αλικάντε και εντός τριών μηνών που έχουμε δικαίωμα ένστασης θα την καταθέτουμε.

Σημειώνεται ότι το νέο σήμα ήταν μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, επειδή το Επιμελητήριο δεν μπορούσε να απευθυνθεί στις επιχειρήσεις όλης της Μακεδονίας αλλά αφορά μόνο αυτές της Θεσσαλονίκης, υιοθέτησε την δράση ο ΣΕΒΕ και ο πρώην πρόεδρος του Γιώργος Κωνσταντόπουλος, απευθυνόμενος σε όλους τους νομούς.

Τίμος Φακαλής

πηγή: ethnos.gr

 

Print Friendly, PDF & Email