Λιγότερο από το 10% των ανθρώπων σε χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση

Ενώ οι Ευρωπαίοι σπεύδουν να κάνουν την αναμνηστική δόση πριν περάσουν εννέα μήνες -ή και λιγότερο- από την τελευταία τους δόση, λιγότερο από το 10% των ανθρώπων σε χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση μέχρι την Τρίτη (25 Ιανουαρίου).

Οι πολυπόθητες δόσεις φαίνεται να έχουν λήξει και να μην μπορούν να φτάσουν σε όσους το έχουν ανάγκη.

Το παγκόσμιο πρόγραμμα ανταλλαγής εμβολίων «COVAX» ξεκίνησε προκειμένου να αποτρέψει αυτό το σενάριο και να εξασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια παγκοσμίως.

Ξεκίνησε να παραδίδει εμβόλια σχεδόν ένα χρόνο πριν, τον Φεβρουάριο του 2021. Στα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους απέστειλε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων σε 144 χώρες, μόλις το ήμισυ του αρχικού στόχου των δύο δισεκατομμυρίων.

Αλλά υπάρχουν και άλλα άσχημα νέα. Φαίνεται ότι «στις 16 Δεκεμβρίου, εκτιμάται ότι το 0,3% των δόσεων που παραδόθηκαν από τον COVAX είχαν λήξει», δήλωσε στη EURACTIV εκπρόσωπος της «Gavi», της συμμαχίας εμβολίων που συντονίζει τον μηχανισμό.

Και το 0,3% των 1,017 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου που έχει αποστείλει ο COVAX ισοδυναμεί με περισσότερες από 3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.

Πρόκειται για μια τεράστια σπατάλη. Ειδικά όταν οι δόσεις θα μπορούσαν να σώσουν ζωές.

Αλλά η σπατάλη πρόκειται να αυξηθεί κι άλλο όπως προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της «Gavi»: «Καθώς η προσφορά συνεχίζει να αυξάνεται, αυτά τα χαμηλά ποσοστά θα αυξηθούν αναπόφευκτα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτό είναι φυσιολογικό για τα προγράμματα εμβολιασμού.

«Ενώ μπορεί να φαίνεται εύκολο να χαρακτηρίσουμε τη σπατάλη ως ανεπιθύμητο φαινόμενο, η σπατάλη αποτελεί μέρος της ρουτίνας του εμβολιασμού. Και η αυξημένη διάθεση ανάληψης κινδύνου για τη σπατάλη θα είναι, στην πραγματικότητα, απαραίτητη για την ταχεία επίτευξη υψηλών ποσοστών κάλυψης σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε η πηγή.

Φαίνεται ότι ο COVAX λειτουργεί με βάση την παραδοχή της σπατάλης 10%, η οποία αντιστοιχεί στη συνιστώμενη μέγιστη σπατάλη σε όλες τις παρτίδες εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων ρουτίνας.

Αυτό το 10% περιλαμβάνει όχι μόνο τη σπατάλη λόγω λήξης, αλλά και τη σπατάλη ανοικτού φιαλιδίου που συμβαίνει «όταν χρησιμοποιούνται φιαλίδια πολλαπλών δόσεων σε αγροτικές περιοχές με χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα – όπου η μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστεί ο εμβολιασμός αυτών των πληθυσμών- ή όταν το ανοικτό φιαλίδιο εμβολίων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επόμενες συνεδρίες, καθώς πρέπει να απορριφθεί μετά από λίγες ώρες από το άνοιγμα».

Η άποψη της ΕΕ σχετικά με αυτό

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 13 Ιανουαρίου, η διευθύντρια του τμήματος εφοδιασμού της UNICEF, Etleva Kadilli, επεσήμανε ότι πολλές δωρεές μπορεί να έχουν απορριφθεί από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων 100 εκατομμυρίων μόνο τον Δεκέμβριο.

Είπε ότι η πλειονότητα των αρνήσεων οφειλόταν στη διάρκεια ζωής των προϊόντων, ενώ άλλες οφείλονταν στην έλλειψη αποθηκευτικής ικανότητας σε ορισμένες χώρες.

Η Κομισιόν είναι ενήμερη για το θέμα αυτό, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις που έλαβε η EURACTIV από εκπρόσωπο της Επιτροπής. Ο ίδιος είπε μάλιστα ότι υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις με τον COVAX για το θέμα των «χωρών που απορρίπτουν τα εμβόλια λόγω μικρής διάρκειας ζωής».

«Η απόρριψη δόσεων δεν σημαίνει ότι έχουν πάει χαμένες, καθώς τα απορριφθέντα εμβόλια μπορούν να παραδοθούν σε άλλες χώρες», εξήγησε η πηγή της ΕΕ. Τόνισε παράλληλα ότι «η Gavi δέχεται μόνο δωρεές με ελάχιστο χρόνο ζωής 10 εβδομάδων κατά την άφιξη στη χώρα» και ότι ο κανόνας αυτός «ισχύει και για τις δωρεές της ΕΕ».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε διάφορους λόγους για τους οποίους οι χώρες δεν δέχονται τα εμβόλια. Μεταξύ άλλων παρέθεσε την ετοιμότητα της χώρας-παραλήπτη να παραλάβει μεγάλο αριθμό δόσεων, την τρέχουσα πολιτική κατάσταση της εκάστοτε χώρας και τη ρυθμιστική διαδικασία έγκρισης.

Η άποψη του Μακρόν

Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών στις 19 Ιανουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι πρέπει να δοθούν δωρεάν εμβόλια στις αφρικανικές χώρες. «Αν αρχίσετε να παράγετε εμβόλια στην Αφρική τώρα, θα έχετε διαθέσιμα εμβόλια σε 18 μήνες ή δύο χρόνια», εξήγησε.

Υπογράμμισε επίσης ότι προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι οι δωρεές των εμβολίων «φτάνουν [στην Αφρική] και στους ανθρώπους της ώστε να εμβολιάζονται». Ο Μακρόν τόνισε εξίσου ότι η συνεργασία με τη UNICEF -τον βασικό εταίρο του COVAX για την υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος- πρέπει να βελτιωθεί «διότι έχουμε δει ορισμένες πολιτικές να αποτυγχάνουν στην πράξη λόγω αποδιοργάνωσης», όπως είπες χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εταιρείες θα μοιραστούν τις γνώσεις τους και ότι οι αφρικανικές χώρες, καθώς και «όλες οι φτωχότερες και αναπτυσσόμενες χώρες», θα είναι σε θέση να παράγουν εμβόλια.

«Η Αφρική αντιπροσωπεύει το 20% της παγκόσμιας εμβολιαστικής ανάγκης στον κόσμο και παράγει το 2% μόνο των παγκόσμιων εμβολίων. Έτσι, κάθε φορά που υπάρχει μια υγειονομική κρίση στον κόσμο […], θα έρχεται εκ νέου πίεση λόγω εθνικών και περιφερειακών ανταγωνισμών», δήλωσε ο Μακρόν.

Με βάση τις πληροφορίες της «Gavi» που δόθηκαν στις 19 Ιανουαρίου, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δωρίσει 332 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων τα 223 εκατομμύρια έχουν αποσταλεί. Πρόκειται για ένα σύνολο άνω των 693 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν δωρίσει οι κυβερνήσεις στον COVAX, εκ των οποίων πάνω από 470 εκατομμύρια έχουν ήδη παραδοθεί.

Στο προαναφερθέν ένα δισεκατομμύριο δόσεις συμπεριλαμβάνονται και αυτές που αγόρασε ο COVAX, καθώς ο ίδιος δεν αποστέλλει μόνο τις δόσεις που δωρίστηκαν, αλλά έχει και δικές του συμφωνίες αγοράς.

Από Giedre Peseckyte | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email