Λ. Αμερική: Η νέα Δεξιά εκθειάζει τις χούντες

Σε Χιλή και Αργεντινή κερδίζει έδαφος μια νέα Δεξιά, η οποία σχεδόν καθημερινά υποβαθμίζει τα εγκλήματα των δικτατοριών και εκθειάζει την οικονομική τους πολιτική.

To 2023 η Λ. Αμερική θυμάται δύο ημερομηνίες ορόσημα. Στη Χιλή συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το πραξικόπημα του Πινοσέτ και στην Αργεντινή 40 χρόνια από την επιστροφή στην δημοκρατία.

Στις 11 Σεπτεμβρίου περίπου 200 διαδηλωτές διαδήλωσαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο La Moneda στο Σαντιάγο της Χιλής για να «τιμήσουν» τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοσέτ,ο οποίος ανέτρεψε τον εκλεγμένο σοσιαλιστή πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε. Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Φρανσίσκο Μουνιός, επικεφαλής της ακροδεξιάς ομάδας Team Patriota. Κατά την άποψή του ο πραγματικός δικτάτορας δεν ήταν ο πραξικοπηματίας Πινοσέτ, αλλά ο Σαλβαδόρ Αλιέντε: «Η Χιλή καταστράφηκε οικονομικά και πολιτικά από τον Αλιέντε. Παράλληλα την περίοδο της προεδρίας του συνέχισαν να δρουν αντάρτικες ομάδες. Αν θέλουμε επομένως να μιλήσουμε για συμφιλίωση, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει μόνο μια άποψη. Δεν έγιναν δολοφονίες μόνο από τη μία πλευρά. Διεξάγονταν πόλεμος».

Πολλοί αναπολούν τον Πινοσέτ

Η χούντα του Χόρχε Ράφαελ Βιδέλα κυβέρνησε την Αργεντινή από το 1976 μέχρι το 1983.
Η Μάρτα Λάγκος, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Mori, πιστεύει ότι οι κυβερνώντες απέτυχαν να δώσουν απαντήσεις στις κοινωνικές ανισότητες και το καθεστώς προνομίων για λίγους. Ακόμη και ο αριστερός πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς, που ενσάρκωνε κάποτε τις προσδοκίες για αλλαγή, έχει απογοητεύσει πολλούς μετά τα σκάνδαλα και την κακοδιαχείριση: «Τα κόμματα δεν έχουν πλέον καμία νομιμοποίηση. Ο κόσμος τα αντιμετωπίζει ως εγκληματίες. Εύχεται να υπήρχαν πολιτικοί με πυγμή για να διασφαλίσουν τάξη και ασφάλεια. Και θυμάται την σκληρή πολιτική του Πινοσέτ, οπότε θέλει έναν τέτοιο πρόεδρο».

Ακόμη και στην Αργεντινή, η οποία θεωρείται χώρα-πρότυπο στη Λατινική Αμερική ως προς την αντιμετώπιση των εγκλημάτων της δικτατορίας, δεν αποκλείεται να εκλεγεί τον Οκτώβριο πρόεδρος ο λαϊκιστής Χαβιέ Μιλέι. Ο κοινωνιολόγος Πάμπλο Στεφανόνι: «Με τον Χαβιέ Μιλέι αναδύθηκε στην Αργεντινή μια νέα Δεξιά, η οποία τρέφεται από τη γενικότερη απογοήτευση για την οικονομική κατάσταση και τους κυβερνώντες. Νομίζω ότι αυτός ο αρνητισμός, είτε απέναντι στην κλιματική αλλαγή, είτε στα εγκλήματα της χούντας, αποτελεί το θεμέλιο, πάνω στο οποίο χτίζει ένα νέο δεξιό πολιτικό μέτωπο ο Χαβιέ Μιλέι».

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Print Friendly, PDF & Email