Κύπρος: Πρωτοφανής βία κατά μεταναστών

Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας Ελληνοκυπρίων στην κοινότητα Χλώρακα της επαρχίας Πάφου οδήγησε σε σοβαρά επεισόδια και πράξεις βίας κατά μεταναστών, που λαμβάνουν όλο και ευρύτερες διαστάσεις.

Η συγκέντρωση άρχισε στις οκτώ το βράδυ, όταν εκατοντάδες κάτοικοι της Χλώρακας και των γύρω περιοχών μαζεύτηκαν για να διαμαρτυρηθούν «κατά της παράτυπης μετανάστευσης». Στην συνέχεια ομάδες Ελληνοκυπρίων φαίνεται να αποσπάστηκαν από τη συγκέντρωση και να ξεκίνησαν σειρά επιθέσεων εναντίον υποστατικών και καταστημάτων που ανήκουν σε μετανάστες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, για τα επεισόδια, που θεωρούνται πρωτοφανή για την Κύπρο, διερευνώνται καταγγελίες για ομάδες προσώπων που προκάλεσαν ζημιές σε διαμέρισμα και εστιατόριο αλλοδαπών, αλλά και καταγγελίες που αφορούν ζημιές σε οχήματα. Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τέσσερις συλλήψεις, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ενεχόμενων στα πρωτοφανή επεισόδια της περασμένης νύχτας.

Τι συμβαίνει στη Χλώρακα;

Τα προβλήματα στην υποδοχή και διαβίωση μεταναστών στην Χλώρακα χρονίζουν, έχοντας αποτελέσει μάλιστα και αντικείμενο της προεκλογικής καμπάνιας, με ορισμένους υποψήφιους να δίνουν υποσχέσεις για μείωση της παρουσίας αλλοδαπών στην περιοχή. Στο επίκεντρο της συζήτησης για την Χλώρακα βρίσκεται ένα εγκαταλελειμμένο κτηριακό συγκρότημα, όπου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Διαμαρτυρία μεταναστών σε καταυλισμό κοντά στη ΛευκωσίαΔιαμαρτυρία μεταναστών σε καταυλισμό κοντά στη Λευκωσία
Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαμαρτυρία μεταναστών σε καταυλισμό κοντά στη ΛευκωσίαΕικόνα: Christina Assi/AFP/Getty Images
Τις προηγούμενες μέρες στην διάρκεια σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αποφασίστηκε, για λόγους ασφάλειας και υγείας, η άμεση εκτέλεση και εφαρμογή διατάγματος για απαγόρευση χρήσης και κατοίκησης του συγκροτήματος. Η προηγούμενη κυβέρνηση της Κύπρου είχε εκδώσει διάταγμα, απαγορεύοντας την εγκατάσταση αλλοδαπών στην Χλώρακα, με το αιτιολογικό ότι δεν πρέπει να αλλοιωθεί περισσότερο ο δημογραφικός χαρακτήρας της περιοχής.

Δύο μέρες μετά από μολότοφ σε τζαμί

Τα πρωτοφανή επεισόδια καταδίκασε η κυπριακή κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της. Συγκεκριμένα ο κ.Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης έκανε λόγο για εικόνες έξαρσης βίας σε μια ευρωπαϊκή χώρα και μια ευνομούμενη κοινωνία και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βρεθούν οι υπαίτιοι. Δύο μέρες πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε υποχρεωθεί σε μία παρόμοιου ύφους δήλωση, μετά από επίθεση με μολότοφ σε τζαμί στην Λεμεσό. Ο εκπρόσωπος είχε δηλώσει πως η επίθεση στο τέμενος στη Λεμεσό είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες για ταχεία διερεύνηση του περιστατικού, εντοπισμό των δραστών και προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία Ανταποκριτής της Ελληνικής Σύνταξης της DW στη Λευκωσία

Print Friendly, PDF & Email