Κυπριακό και Μεσανατολικό, το μάθημα για να αποφύγουμε μια θανάσιμη τραγωδία

Κοινός τόπος ο βαρύνουσας σημασίας ορισμός ειδικού απεσταλμένου και η σημαντικότητα της συμφωνίας για την Πύλα.
Συνέντευξη στον Κυριάκο Λοΐζου

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν στη «Χ» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος συμφώνησαν ότι επείγει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, αφού η κατάσταση στη Μέση Ανατολή λειτουργεί (και) διδακτικά.

Επίσης, αμφότεροι υποστήριξαν ότι η συμφωνία για την Πύλα κινείται σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ ο ορισμός ειδικού απεσταλμένου από τον ΟΗΕ θα λειτουργήσει ευεργετικά ως ένα πρώτο βήμα για να ξαναμπούμε στις «ράγες» των συνομιλιών.

Ερωτήσεις:

Επηρεάζει το Κυπριακό η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και αν ναι, με ποιον τρόπο; Αποτελεί μάθημα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πορευτούμε προς την επίτευξη λύσης;
Πόσο σημαντικός είναι ο ορισμός ειδικού απεσταλμένου, με το βλέμμα στραμμένο στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων;
Η συμφωνία για την Πύλα αποτελεί μια θετική εξέλιξη στο ευρύτερο πλαίσιο; Πώς το σχολιάζετε;

Ευθύμιος Δίπλαρος: «Εκεί που δεν βρίσκει έδαφος η διπλωματία, οι εντάσεις γίνονται ακόμα δυσκολότερες»

Δεν μπορούμε αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί να μην κάνουμε τη σωστή ανάγνωση της όποιας διεθνούς κρίσης και των τυχόν επιπτώσεων στο Κυπριακό, εφόσον μιλάμε για το συγκεκριμένο θέμα, ειδικά όταν η κρίση ή καλύτερα ο πόλεμος, αφορά την ευρύτερη περιοχή μας. Αυτή την ανάγνωση την κάνουμε ως ΔΗΣΥ καθημερινά, αλλά ως προς το βαθμό επηρεασμού όσον αφορά το Κυπριακό, αντιλαμβάνεστε είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Το πρώτιστο είναι να λάβει τέλος η σύγκρουση εφόσον αντιλαμβάνεστε ότι τυχόν ευρύτερη ανάφλεξη, θα είναι επιζήμια για όλους. Μπορούμε όμως να διατυπώσουμε το συμπέρασμα ότι εκεί που, δυστυχώς, η διπλωματία δεν έχει καταφέρει να βρει έδαφος και οι εντάσσεις παραμένουν, δύναται να καταστούν τα δεδομένα ακόμη πιο δύσκολα και πολύπλοκα. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει με την πλευρά μας ως αποδέκτη, και από τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό που προτάσσει την αδιαλλαξία και επενδύει στη στασιμότητα. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε εμείς; Να συνεχίσουμε με επιμονή να επιζητούμε το διάλογο, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, την άρση του αδιεξόδου. Προς αυτήν και μόνο την κατεύθυνση να εργαζόμαστε ακατάπαυστα και με όλες μας τις δυνάμεις για το σκοπό αυτό. Η Κύπρος έχει αποδείξει ότι είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και ως τέτοιος θα ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο από τη λύση του Κυπριακού. Να είστε σίγουροι ότι εμείς ως ΔΗΣΥ αυτήν την πορεία ακολουθούμε.
Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό δεν είναι βιώσιμη. Από την πρώτη στιγμή ως νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ και συνομιλώντας με την κοινωνία και τη βάση της παράταξης στα πλαίσια ενός ευρύτατου διαλόγου, έχοντας την επίλυση του Κυπριακού ως ύψιστη προτεραιότητα, θέσαμε το πώς θα κινηθούμε. Σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, με τους εταίρους μας και τον διεθνή παράγοντα, σε όλα τα επίπεδα και ταχύτατα με ένα σκοπό. Να σπάσουμε το αδιέξοδο. Επιμένουμε στο διάλογο, στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και δεν θα κουραστούμε να το λέμε. Μετά τη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένουμε από τον Γενικό Γραμματέα το διορισμό του απεσταλμένου του. Ναι, θα είναι μια κίνηση σημαντική προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου.
Είναι μια συμφωνία που εδράζεται στη νομιμότητα, που αποκαθιστά την τάξη για το καθεστώς της νεκρής ζώνης και επαναφέρει την ηρεμία στους κατοίκους της περιοχής. Στοιχεία που είναι σημαντικά, ειδικά όσον αφορά τους κατοίκους και στέκομαι σε αυτό. Είναι επίσης σημαντικό το ότι η συμφωνία προβλέπει την επιθυμητή από τους κατοίκους αστική και οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει εποικοδομητικά και προς την περαιτέρω ειρηνική συνύπαρξη του συνόλου των κατοίκων της Πύλας και που, βάσει και των όσων είδαμε εσχάτως στα ΜΜΕ, έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται. Την ίδια ώρα, αποτρέπει, εξίσου σημαντικό στοιχείο, τις όποιες περαιτέρω κινήσεις της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων. Τη συμφωνία για την Πύλα τη χαιρετίσαμε από την πρώτη στιγμή. Μένει να εφαρμοστεί και εμείς από την πλευρά μας ως Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με γνώμονα την επανέναρξη των συνομιλιών και με μοναδικό γνώμονα κατά νου ότι η λύση του Κυπριακού θα λειτουργήσει ευεργετικά για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Γιώργος Λουκαΐδης: «Υπόμνηση και για το Κυπριακό ότι το status quo μπορεί να γίνει θανάσιμα επικίνδυνο»

Προστίθεται ακόμα ένα ζήτημα βαρύνουσας σημασίας για τη διεθνή κοινότητα, ενώ βλέπουμε να έχει σχεδόν επισκιαστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Με βάση τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, το Κυπριακό υποβαθμίζεται σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας και δεν έχουμε να αντλήσουμε θετικά παραδείγματα. Ωστόσο, πρέπει να σκεφτούμε ότι μια τέτοια «παγωμένη διένεξη» μπορεί να μετατραπεί σε θερμή και αυτό μας το δείχνουν πρόσφατα γεγονότα, με κυριότερο τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Για σχεδόν τρεις δεκαετίες η σύγκρουση «κοιμόταν» και το 2020 έγινε η ανάφλεξη, με τις συνέπειες που είδαμε τον περασμένο μήνα. Πρέπει να έχουμε κατά νου ως προς τα μηνύματα που είναι ορατά, ότι το σημερινό statusquo όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο, αλλά είναι και πολύ επικίνδυνο. Εμείς ως ΑΚΕΛ στέλνουμε αυτό το μήνυμα συνεχώς, ότι όσο παραμένει αυτή η εκκρεμότητα (σ.σ. Κυπριακό) θα είμαστε αντιμέτωποι με μια θανάσιμη απειλή για τη χώρα. Κάθε μέρα που περνά κινδυνεύουμε και δεν είναι θεωρητικό σχήμα αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες με το Παλαιστινιακό. Οφείλουμε να αντλούμε διδάγματα, αφού οι μικροί και αδύναμοι λαοί που έχουν ως στήριγμα και πυξίδα το διεθνές δίκαιο πρέπει να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα με συνέπεια, μακριά από δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Όπως προανέφερα, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή, ωστόσο ο ορισμός ειδικού απεσταλμένου επείγει για εμάς. Θέλουμε συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας… χθες. Επαναλαμβάνω ότι επείγει, και η επίλυση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, και για να γίνει αυτό το βήμα πρέπει να προηγηθεί ένα άλλο μικρό έστω βήμα, αν οι πλευρές επιδείξουν την ανάλογη πολιτική βούληση. Ο ορισμός ειδικού απεσταλμένου θα αποτελέσει ένα πρώτο, αναγκαίο βήμα προ τη σωστή κατεύθυνση που θα μας επιτρέψει να χτίσουμε στην προοπτική για την επανέναρξη της διαδικασίας.
Προσωπικά το θεωρώ αυτονόητο και τα πράγματα είναι απλά: από ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στις δύο κοινότητες με τα γνωστά επεισόδια που έχουν λάβει χώρα, πάμε σε μία θετική κατάληξη. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Πύλα επιτυγχάνει τον βασικό στόχο που ήταν η αποκατάσταση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης στην περιοχή, το οποίο αμφισβητήθηκε βίαια από τις κατοχικές δυνάμεις τον περασμένο Αύγουστο. Το ζητούμενο βέβαια είναι στη συνέχεια να τύχουν εφαρμογής και σεβασμού στην πράξη τα συμφωνηθέντα. Ο φαύλος κύκλος της έντασης με τετελεσμένα, είτε στην Πύλα είτε στην Αμμόχωστο, είτε είναι ΑΟΖ, υπονομεύει τις προοπτικές λύσης. Προφανώς, η επίτευξη συμφωνίας και η συνεργασία γύρω από ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως ΜΟΕ και άλλες ενέργειες, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και δημιουργούν ένα θετικότερο περιβάλλον στην προσπάθειά μας να προχωρήσουμε σε επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Ως ΑΚΕΛ χαιρετίσαμε και καλωσορίσαμε τη συμφωνία.

Print Friendly, PDF & Email