ΚΥΠΕ – Επισκόπηση Ελληνο-Κυπριακού Τύπου

ΚΥΠΕ – Επισκόπηση Ελληνο-Κυπριακού Τύπου – 11/03/2021

Η αύξηση των κρουσμάτων που οδήγησε στην αναβολή εκ μέρους της Κυβέρνησης της ανακοίνωσης χαλάρωσης των μέτρων, τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των μαθητών που προκλήθηκαν λόγω πανδημίας και η στροφή της κυβέρνησης σε νέες οικονομίας για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Πέμπτης.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στροφή σε νέες οικονομίες» αναφέρεται στο προσωπικό στοίχημα Προέδρου Αναστασιάδη για το σχέδιο της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αύξηση των κρουσμάτων ανέτρεψε τα δεδομένα και στον αέρα βρίσκονται οι χαλαρώσεις. Αλλού γράφει ότι με τη νέα Βουλή θα συνεχιστεί το έργο για τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Βήμα σε ναρκοπέδιο η απόφαση για χαλαρώσεις» γράφει ότι η σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα μας οδηγεί το πιθανότερο προς τα πίσω. Αλλού γράφει ότι δεν ενημερώθηκε επισήμως η Κομισιόν για το συρματόπλεγμα στη νεκρή ζώνη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής δίνει 25 Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα για ΜΕΔ αλλά δεν τα κατονομάζει.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ρίχνουν ζάρια στο Προεδρικό» αναφέρεται σε άνοιξε-κλείσε και αναβολές αποφάσεων για χαλαρώσεις ενώ εστιάτορες, μαθητές και γονείς κάθονται στα κάρβουνα. Αλλού γράφει ότι ο εγκλεισμός στέλνει τους μαθητές στους ψυχολόγους, οι οποίοι διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη και άγχος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έφτασαν τις 20 οι υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης που υποβλήθηκαν στην Αστυνομία.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κατεβείτε από το Λόφο να δείτε τα προβλήματα του κόσμου», γράφει ότι αδυνατούν να αντιληφθούν τα προβλήματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αλλού αναφέρει ότι μπάζουν νερά οι διαδικασίες και μυρίζει σκάνδαλο η αγορά rapid test. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι κρέμασαν στα κάγκελα του Προεδρικού τα κλειδιά των γυμναστηρίων.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η αύξηση αναβάλει την ανακοίνωση χαλαρώσεων», γράφει ότι σύμφωνα με αναφορές αν ανοίξουν οι καφετέριες θα είναι απαραίτητο αρνητικό τεστ για τους πελάτες. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε πιθανές επιπτώσεις στην Κύπρο μετά η βρετανική κυβέρνηση είπε στους Βρετανούς ότι είναι ακόμα νωρίς για κρατήσεις διακοπών. Αλλού γράφει το πάρκο του Ακάμα θα είναι έτοιμο το 2022 όπως ενημερώθηκαν οι βουλευτές .

 

ΚΥΠΕ – Επισκόπηση Ελληνο-Κυπριακού Τύπου – 12/03/2021

Η σημερινή έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για ενδεχόμενες χαλαρώσεις ή όχι στα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, η χθεσινή θυελλώδης συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για τη συμφωνία διαχείρισης ΜΕΔ μεταξύ της πρώην ΣΚΤ και νυν ΚΕΔΙΠΕΣ, με την Altamira και η επάρκεια εμβολίων και κλινών για ασθενείς του κορονοϊού, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο τη θέμα με τίτλο «Δύσκολη απόφαση» αναφέρεται στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και γράφει ότι σήμερα θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσουμε σε χαλαρώσεις των μέτρων κατά της Covid-19 ή οι περιορισμοί θα παραμείνουν ως έχουν αφού η επιδημιολογική εικόνα από μέρα σε μέρα χειροτερεύει. Αλλού αναφέρεται σε περίεργες αποφάσεις της Ad Hoc Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, η οποία αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία της μέχρι να περάσουν οι εκλογές. Επίσης γράφει για δυναμική εμπλοκή ΗΠΑ στο Κυπριακό.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Σύγκρουση συμφέροντος για Νικόλα και Κουλία» αναφέρεται στην χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής που εξέταζε τη συνομολόγηση της συμφωνίας διαχείρισης ΜΕΔ μεταξύ της πρώην ΣΚΤ και νυν ΚΕΔΙΠΕΣ, με την Altamira και γράφει ότι οι βουλευτές του ΔΗΣΥ αποχώρησαν «πυροβολώντας» ΔΗΚΟ και Νικόλα. Αλλού γράφει ότι ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής θα κατατεθεί η έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για τα 91 «χρυσά» διαβατήρια του καζίνου και της Wargaming. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δυναμικά επιθυμεί να επανέλθει στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στο Κυπριακό η αμερικανική διπλωματία.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Ενδιάμεση λύση στη χαλάρωση» αναφέρεται στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και γράφει ότι αποφασίζεται σήμερα άνοιγμα χώρων εστίασης μόνο για εξωτερικούς χώρους και αυστηρούς όρους, ενώ υπήρχαν υπουργικές διαπραγματεύσεις μέχρι τελευταία στιγμή για επιστροφή των μαθητών στα γυμνάσια. Αλλού προβάλει οδοιπορικό του «Φ» στη νεκρή ζώνη στον Αστρομερίτη όπου κατασκευάζεται ο φράκτης με το συρματόπλεγμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανοίγει ο δρόμος των προσλήψεων στην Αστυνομία κάνοντας αρχή με 207 αστυνομικούς.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επείγει να δοθούν λύσεις για επάρκεια εμβολίων και κλίνες» και γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι είναι τεράστια τα προβλήματα στην οικονομία και ότι ο κόσμος έφθασε στα όρια του. Αλλού γράφει για πρωτοβουλία ΑΚΕΛ για αναστολή εκποιήσεων και καταχρηστικές ρήτρες. Σε άλλο θέμα η «Χ» αναφέρεται σε πρόβλημα αντικατάστασης εκπαιδευτικών και γράφει πως μόνο την περασμένη Δευτέρα υπήρχαν 100 θέσεις αντικαταστατών που δεν μπορούσαν να πληρωθούν.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αποτυχία για επαναλειτουργία θα είναι μια ‘καταστροφή’» πως ενώ η Κυβέρνηση σκέφτεται κατά πόσον θα χαλαρώσει τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού οι επιχειρήσεις λένε ότι δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αποχώρηση των βουλευτών του ΔΗΣΥ από την χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής που συζητούσε τη συμφωνία διαχείρισης ΜΕΔ μεταξύ της πρώην ΣΚΤ και της Altamira. Αλλού η εφημερίδα προβάλει φωτογραφία του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο οποίος διαγνώστηκε θετικός σε rapid test κατά την είσοδο του στην Βουλή, ενώ τα δύο PCR test που έκανε ακολούθως βγήκαν αρνητικά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Γνώμη» αναφέρεται στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Σιδερόφρακτο σκληρό σύνορο» στο συρματόπλεγμα που θα τοποθετήσει η Κυβέρνηση στην περιοχή Αστρομερίτη και γράφει ότι στέλνουν μηνύματα επί εδάφους την ώρα που κορυφώνονται οι διπλωματικές κινήσεις για την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι επιστράτευσαν τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed για τις βουλευτικές εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το φάντασμα του εμβολίου Sputnik V πλανάται πάνω από τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ποντίκι» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Και η Ιταλία στην ομάδα του East Med» ότι στην ομάδα του αγωγού EastMed φαίνεται να επανέρχεται η Ιταλία μετά από μια περίοδο αποστασιοποίησης της Ρώμης από το μεγαλόπνοο σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου. Αλλού γράφει για φόρμουλα προϋποθέσεων με δύο τράπεζες για αποδοχή αποφάσεων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου. Γράφει επίσης ότι η η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ ενημέρωσε τις δύο πλευρές για την δομή της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Print Friendly, PDF & Email