Κρίση(εις) και κόσμοι της εργασίας

Ο τόμος Κρίση(εις) και κόσμοι της εργασίας, σε επιστημονική επιμέλεια της Γεωργίας Πετράκη, είναι καρπός της διοργάνωσης των ∆ιεθνών Ημερών Κοινωνιολογίας της Εργασίας που πραγματοποιήθηκε το 2016 στην Αθήνα, σε συν- διοργάνωση του Εργαστηρίου Οικονομίας και Κοινωνιολογίας της Εργασίας (LEST) της Αιξ-αν-Προβάνς και του τότε Κέντρου Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΕΚ- ΜΟΚΟΠ) του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για συλλογικό έργο, στο οποίο συμμετέχουν κατά  κύριο λόγο εκπρόσωποι από τη γαλλική κοινότητα της κοινωνιολογίας της εργασίας, αλλά και Έλληνες/-ίδες μελετητές/-τριες που φωτίζουν όψεις της ελληνικής πραγματικότητας. Στο παρόν βιβλίο επιχειρείται μια χαρτογράφηση του κόσμου της εργασίας, έτσι όπως αυτός έχει διαμορφωθεί την περίοδο κυριαρχίας νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 αποτέλεσε αφετηριακό σημείο για την εν λόγω διοργάνωση και, κατ’ επέκταση, για τα κείμενα του τόμου, ωστόσο η κρίση είναι πληθυντική και στα κείμενα πολλών συγγραφέων του τόμου παραπέμπει σε ευρύτερα συμφραζόμενα και προβληματικές.

Οι 23 μελέτες που απαρτίζουν τον τόμο Κρίση(εις) και κόσμοι της εργασίας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών στο πεδίο της κοινωνιολογίας της εργασίας. Ανατέμνουν και ερμηνεύουν, μεταξύ άλλων, τις μεταβαλλόμενες όψεις της εργασιακής πραγματικότητας, τις ελαστικές μορφές εργασίας σε ένα περιβάλλον αποσταθεροποιημένων εργασιακών σχέσεων, τα σύγχρονα πρότυπα διοίκησης και τις συνέπειες από την εφαρμογή τους στους χώρους εργασίας, τις επιπτώσεις των παραγωγικών μετασχηματισμών στις εργασιακές και ευρύτερα στις κοινωνικές σχέσεις, τις έμφυλες διακρίσεις στον χώρο της εργασίας.

Η επιλογή των κειμένων αυτών έγινε με βάση μια σειρά κριτηρίων: την πρωτοτυπία της θεματικής και τη σημασία της για τον εμπλουτισμό και την ενημέρωση της ελληνικής βιβλιογραφίας, την παρουσίαση διδακτορικών ή μεταπτυχιακών εργασιών, εκ των οποίων μία από Έλληνα και μία από Ελληνίδα συγγραφέα, την ευρύτερη συμβολή της γαλλόφωνης βιβλιογραφίας στο πεδίο της κοινωνιολογίας της εργασίας, η οποία εκτιμούμε ότι διαθέτει ειδικό βάρος στον υποκλάδο και, τέλος, την παρουσίαση ερευνών για την ελληνική κοινωνία της περιόδου.

Περιεχόμενα

Εισαγωγή της επιστημονικής επιμελήτριας

Κεφάλαιο 1: Μετασχηματισμοί της εργασίας και της απασχόλησης και κοινωνική αλλαγή

Κεφάλαιο 2: Οργάνωση της εργασίας και νέες μορφές διοίκησης

Κεφάλαιο 3: ∆ιακρίσεις λόγω φύλου: Γυναικοκρατούμενα versus ανδροκρατούμενα επαγγέλματα

Κεφάλαιο 4: Επαγγελματικές ομάδες / κατηγοριοποιήσεις / διαιρέσεις, μέθοδοι

Κεφάλαιο 5: Στρατηγικές μετασχηματισμού / αντιστάσεις Περιλήψεις στη γαλλική γλώσσα

Οι συγγραφείς του τόμου

Ευρετήριο  κυρίων ονομάτων

Βιογραφικό της επιστημονικής επιμελήτριας

Η Γεωργία Πετράκη είναι κοινωνιολόγος, Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ, στο Παρίσι, με υποτροφία από το γαλλικό κράτος. Έκανε το διδακτορικό της πάνω στη διαμόρφωση της εργατικής τάξης στο Λαύριο. Ασχολείται με ζητήματα που σχετίζονται με την οργάνωση της εργασίας και το σύγχρονο εργασιακό πρότυπο. Τα τελευταία χρόνια (2015-2022) ήταν διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου, και ασχολείται με θεματικές που αφορούν τη βία κατά των γυναικών, τις γυναικοκτονίες και το σύγχρονο φεμινιστικό κίνημα. Έχει εκδώσει έξι βιβλία.