Κόντρα στην Εθνική για νέα Σύμβαση και Κανονισμό Εργασίας

Καρκινοβατούν οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας τριετούς Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΕ) στην Εθνική Τράπεζα, αν και δεν φαίνεται να υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές απόψεων ως προς τα μισθολογικά και τα λοιπά θέματα αμοιβών.

Το πρόβλημα είναι ο Κανονισμός Εργασίας, τον οποίο η Διοίκηση της τράπεζας θεωρεί “αναχρονιστικό” και θέλει να τον αλλάξει, περιορίζοντας “κεκτημένα” και δικαιώματα των εργαζομένων της -κυρίως στις χαμηλότερες και μεσαίες βαθμίδες ιεραρχίας.

Γνωρίζοντας ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του προσωπικού και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι τους δεν πρόκειται να δεχθούν ούτε καν να συζητήσουν για αλλαγές στον Κανονισμό, η Διοίκηση της τράπεζας επιχειρεί να συνδέσει το θέμα με την Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας. Προτείνει λοιπόν ταυτόχρονες συζητήσεις, θέτοντας εμμέσως τις αλλαγές στον Κανονισμό Εργασίας ως προϋπόθεση για τη σύναψη νέας Σύμβασης.

Συμφωνία πολύ δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί, καθώς μεγάλες διαφορές απόψεων υπάρχουν και μεταξύ των συνδιακιστικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου εργαζομένων (ΣΥΕΤΕ).

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του προεδρείου του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. με κλιμάκιο της Διοίκησης της τράπεζας με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Παύλο Μυλωνά. Ουσιαστική συζήτηση δεν έγινε. Η Διοίκηση της τράπεζας ξεκαθάρισε ότι στόχος της είναι “παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για τη νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση να διεξαχθεί διάλογος για αλλαγές στον Κανονισμό Εργασίας, προκειμένου να επέλθει συμφωνία και για τα δύο αυτά θεσμικά κείμενα”.

Νιάκας Μπάμπης

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email