Κομπάι Σεγκούντο, μια θρυλική μορφή της κουβανέζικης μουσικής (18 Νοεμβρίου 1907 – 14 Ιουλίου 2003).

Ο Κομπάι Σεγκούντο (Μαξίμο Φραντσίσκο Ρεπιλάντο Μουνιός) γεννήθηκε, σαν σήμερα, το 1907 στο Σιμπονέι, κοντά στο Σαντιάγο της Κούβας. Ο Σεγκούντο έπαιζε κιθάρα, κλαρινέτο, τρες (μεξικάνικο όργανο), κλαρινέτο και σπούδασε θεωρία και κλασική μουσική.

Συμμετέχει στο συγκρότημα «El Conjunto Matamoros» – από το 1939 και για δώδεκα χρόνια – ως κλαρινίστας, ενώ παράλληλα δουλεύει ως κουρέας και καπνοκαλλιεργητής. Το 1942 αποφάσισε να κάνει ντουέτο μαζί με τον φίλο του Λορέντζο Χιερεζουέλο. Τότε άλλαξε το όνομα του σε Κομπάι (από το compadre που σημαίνει φίλος) και Σεγκούντο ( επειδή έκανε τη δεύτερη μπάσα φωνή).

Το 1956 ιδρύει το δικό του συγκρότημα «Compay Segundo y sus Muchachos». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεγκούντο έφτιαξε ένα δικό του μουσικό όργανο (ανάμεσα σε κιθάρα και κουβανέζικο τρες), το οποίο βάφτισε «Αρμόνικο».

Ο Σεγκούντο, μετά την Επανάσταση στην Κούβα, δούλεψε σε εργοστάσιο παραγωγής πούρων και στη συνέχεια αφιερώθηκε στη μουσική σκηνή. Ηχογράφησε τέσσερις δίσκους κι έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο το «son», το μουσικό ιδίωμα της Κούβας. Το 1996 έρχεται η παγκόσμια αναγνώριση με το ντοκιμαντέρ των Βιμ Βέντερς και Ράι Κούντερ «Buena Vista Social Club», που είναι βασισμένο στη μουσική, τα τραγούδια και τη ζωή της Κούβας.

 

 

Print Friendly, PDF & Email