Κλείνουν τα ιδρύματα του Σόρος στην Ευρώπη;
Οι φήμες οργιάζουν μετά από ένα μέιλ για απολύσεις εργαζομένων σε παραρτήματα του Open Society Foundations του ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Πρώτα ήρθε μια απρόσμενη σειρά μαζικών μέιλ στους εργαζομένους στα γραφεία της διεθνούς ΜΚΟ Open Society Foundations στο Βερολίνο. Έπειτα ακολούθησαν κάποιες πρώτες διευκρινήσεις από τη διεύθυνση. Στη συνέχεια άρχισαν να φουντώνουν στον Τύπο σενάρια για το τί μέλλει γενέσθαι με τους εργαζομένους που σχετίζονται με την οικογένεια Σόρος.
Ο λόγος για τα πολυάριθμα ιδρύματα και επιμέρους οργανισμούς του Open Society, του αμφιλεγόμενου ιδρύματος του ουγγρικής καταγωγής μεγιστάνα-επενδυτή Τζορτζ Σόρος.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, πιθανώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να περιορίσουν τη δράση της στην Ευρώπη στο προσεχές μέλλον. Πρόκειται ειδικότερα για 93 φορείς ανά την Ευρώπη, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της κοινωνίας των πολιτών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της έρευνας και της εκπαίδευσης και οι οποίοι στηρίζουν μέχρι σήμερα τη δράση τους σε άμεσες επιδοτήσεις της οικογένειας Σόρος.
«Αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου»
Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος ξεκίνησε την ίδρυση κοινωφελών ιδρυμάτων με στόχο την προώθηση μια ευρύτατης ατζέντας για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ξεκινώντας από μια δέσμευσή του προς την κοινωνία τον πολιτών πριν από πάνω από 30 χρόνια, άρχισε σταδιακά να διευρύνει το «δίκτυο Σόρος» σε όλη την Ευρώπη. Κυρίως όμως σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, όπου μέχρι σήμερα έχει μεγάλη επιρροή.
Οι ξαφνικές απολύσεις σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη διακοπή ή περιορισμό της χρηματοδότησης οργανισμών που ανήκουν στην ομπρέλα της Open Society έρχονται μαζί με την απόφαση του Άλεξ Σόρος, γιου του 93χρονου πλέον Τζορτζ Σόρος, να επιφέρει αλλαγές στην οικογενειακή αυτοκρατορία. Ο Άλεξ Σόρος ανέλαβε τα ηνία της «δυναστείας Σόρος» τον Δεκέμβριο του 2022 και όπως φαίνεται στόχος του είναι να αλλάξει τα πάντα. Αρχικά, το «εργασιακό μοντέλο» στους φορείς που χρηματοδοτεί.
Τονίζει ωστόσο σε δήλωσή του, που αναπαράγουν γερμανικά μέσα, ότι «θα συνεχίσει να στηρίζει την προώθηση της δημοκρατίας, την καταπολέμηση του αυταρχισμού στην Ευρώπη και την κοινωνία των πολιτών, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των προηγούμενων στόχων».
«Η απόσυρση από την Ευρώπη θα ήταν λάθος»
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη γερμανική ραδιοφωνία DLF, πολλοί οργανισμοί που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» της οικογένειας Σόρος θεωρούν «στρατηγικό λάθoς» μια κατάργηση της χρηματοδότησης προγραμμάτων που έχουν να κάνουν «με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική συμμετοχή ή την ψηφιακή προστασία στην ΕΕ» και μάλιστα σε κρίσιμης σημασίας χώρες, όπως η Ουκρανία, όπου μαίνεται πόλεμος, η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Την ίδια ώρα ο Άλεξ Σόρος φαίνεται να δικαιολογεί την απόσυρση κονδυλίων από την Ευρώπη, με το επιχείρημα ότι πλέον και η ίδια η ΕΕ παρέχει εκτεταμμένα κονδύλια και πόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πλουραλισμό. Πάντως, όπως παρατηρεί σε σχετικό δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Welt, αυτό στο οποίο διαφέρουν τα κονδύλια της Open Society από εκείνα της ΕΕ, είναι ότι διοχευτεύονταν μέχρι πρότινος ταχύτερα και με περισσότερη ευελιξία σε συγκεκριμένα πρότζεκτ. Επιπλέον παρεχόταν υποστήριξη σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και νομικής βοήθειας, καθώς και συμβουλές επικοινωνίας και δικτύωσης. Επίσης, σύμφωνα με τους εργαζομένους αλλά και όσους λάμβαναν χρηματοδοτήσεις από το Ίδρυμα Σόρος, η Open Society ήταν ένα «λόμπι» με σημαντική επιρροή στην ΕΕ.
Πάντως οι πρώτες απολύσεις είναι ήδη στα σκαριά και όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσουν από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Πιθανώς να ακολουθήσει το Λονδίνο. Σύντομα αναμένεται να κλείσει και το παράρτημα της Βαρκελώνης, ενώ δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί συγκεκριμένα σχέδια για την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Πάντως ήδη από το 2018 είχε γίνει γνωστή η αποχώρηση από τη Βουδαπέστη που περίφημου «Πανεπιστημίου του Σόρος».
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο Ανταποκρίτρια της Ελληνικής Σύνταξης της DW στο Βερολίνο